Innovaatiovuosi 2023: kokeiluja lähiöihin ja droneja ensihoitoon

Artikkelikuva: Innovaatiovuosi 2023: kokeiluja lähiöihin ja droneja ensihoitoon

Vuoteen 2023 kuului sekä sosiaalisia että teknologisia innovaatioita, joita Forum Virium Helsinki kokeili yhteistyökumppaneineen miltei kymmenessä kaupunginosassa.

Vuonna 2023 Forum Virium Helsinki toi Helsinkiin sekä sosiaalisia että teknologisia innovaatioita kokeiluun. Nasan teknologia, työmaarobotit, jakamispalvelut ja muut fiksut ratkaisut edistivät entistä toimivamman kaupungin kehittämistä. Kokeilut auttoivat yrityksiä kehitystyössään, kaupunkilaisia kurkistamaan tulevaan ja Helsingin toimijoita löytämään suuntia, joihin kaupunkia kannattaa kehittää. Partneriemme kanssa kehitimme entistä sujuvampaa arkea aiempaa moninaisemmille alueille.

Seuraavaksi esittelemme kymmenen onnistumista vuodelta 2023.

1. Fiksua kaupunkia uudistusta odottaviin kaupunginosiin

Kolmivuotinen Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hanke toi innovaatiotoimintaa ja fiksun arjen ratkaisuja Pasilaan, Malmille, Malminkartanoon ja Mellunkylään. Se teki alueista kokeilulaboratorioita, joissa asukkaat osallistuvat kehitystyöhön.

Fiksu kaupunki -hankkeessa kaupunkilaboratorioiksi valittiin tällä kertaa vasta rakentuvien kaupunginosien sijaan vanhoja, kunnostusta kaipaavia alueita. Tulevaisuuden kaupunkia rakennetaan alati kasvavalle kaupunkilaisten joukolle uudistaen vanhaa kaupunki-infrastruktuuria, joten on tärkeää, että innovaatiotyötä tehdään muuallakin kuin uusissa kortteleissa. 

Asukkaat pääsivät vaikuttamaan kokeilujen teemoihin, ja monet kokeilut liittyivätkin yhteisöllisyyteen ja sosiaalisiin ratkaisuihin. Kaikkiaan kaupunkitilaan saatiin yli 20 kokeilua. Yritykset saivat toteutuksesta ja toimivuudesta käytännön kokemusta sekä palautetta niin asukkailta kuin kaupungin asiantuntijoiltakin. Osa ratkaisuista, kuten Malmin älyvalaistus ja Malminkartanon viherkeitaat saivat jatkoa. 

Viisi hanketta on jatkanut työtä Fiksun kaupungin innovaatiolaboratorioissa. Yksi niistä oli elokuussa päättynyt jakamistalouteen taloyhtiöissä keskittynyt Circular Green Blocks

Tutustu Fiksuun kaupunkikehitykseen menetelmien ja esimerkkien kautta!

2. Dronet kuljettivat kudosnäytteitä ja ensihoidon tarvikkeita

Kaupunki-ilmailu on kasvava ala. Droneja ja muita aluksia voi käyttää monenlaisiin toimiin kaupungissa ja vuonna 2023 niitä kokeiltiin ensihoidossa. Norjan Stavangerissa drooni lennätti sydämentahdistimen syrjäiseen paikkaan, Saksan Kasselissa kudosnäytteen leikkaussalista laboratorioon ja Helsingissä adrenaliinikynän sisämaasta saarelle (katso video lennoista). Kaikki lennot olivat osa EU-rahoitteista AiRMOUR-hanketta. Kaikissa koelentotilanteissa dronen avulla ihmishenki olisi voitu pelastaa.

– On meidän vastuullamme tukea kaupunkeja yleisesti ja Helsinkiä erityisesti kaupunki-ilmailun käyttöönotossa mahdollisimman kestävällä ja vastuullisella tavalla. Olemmekin erittäin iloisia siitä, että hankkeen tulokset ja opit ovat saaneet niin lämpimän vastaanoton kaupungilla, projektipäällikkö Renske Martijnse-Hartikka sanoo.

Tutustu kaupunki-ilmailun mahdollisuuksiin!

3. Laakson sairaalaan tuli avaruusteknologiaa

Laakson sairaalassa kokeiltiin Nasan avaruusteknologiaa hyödyntävää, huippuluokan teknologiaa sisältävää hoivarobotti Välkkyä. Tarkoituksena oli testata, mihin kaikkeen etäohjattavaa robottia voi käyttää sairaalaympäristössä ja miten se voi tukea hoitajien työtä. Välkyn etu on, että sitä ohjaavat hoitoalan ammattilaiset, joten se on jo kokeiluaikana potilaille turvallinen. Robotti sai kiitosta sekä hoitajilta että potilailta. 

Kokeilu alkoi keväällä 2023 ja sai jatkoa vuoden 2023 loppuun. Kesän Välkky-kokeilu toteutettiin osana FinEst Twins -hanketta. Lisärahoitusta kokeilun jatkolle löytyi Helsingin kaupungin elinkeino-osastolta ja Forum Virium Helsingin hallinnoimasta digirahoituksesta. Robotiikan huippuosaajat, innovaatioasiantuntijat ja terveysalan ammattilaiset miettivät parhaillaan jatkoa.

Välkyn lisäksi kokeilimme ahkerasti muitakin sosiaali- ja terveysalalle suunniteltuja teknologioita, kuten punnitsevaa wc-istuinta, etäkuntoutusta television välityksellä ja perehdytyksissä työntekijöitä auttavaa karttasovellusta.

4. Pitkäaikaistyöttömiä digimaailmaan

Helsingissä pilotoitiin, millainen digitaalinen oppimisympäristö lisäisi pitkäaikaistyöttömien osallisuutta ja hyvinvointia. Nykymaailma vaatii digitaalista kyvykkyyttä, joten jos digimaailmassa ei osaa suunnistaa, jää herkästi ulkopuoliseksi. DOT – Digiosaamisen kehittäminen työtoiminnassa -hankkeen tavoitteena oli vahvistaa Helsingin kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden ja henkilökunnan digitaitoja. 

Kokeilussa kuntoutujat käyttivät yhtä oppimisympäristöä. Pilotista saadut kokemukset taustoittivat varsinaista hankintaa. Uutta oppimisympäristöä jatkokehitetään osana Työtoiminnasta työelämään -hanketta. Alustalla voi tulevaisuudessa suorittaa muun muassa tutkintojen osia ja edistää näin työllisyys- ja opiskelumahdollisuuksia.

Lue lisää aiheesta Helsingin kaupungin sivuilta.

5. Robotti jakoi joulupaketteja

Joulukuussa logistiikan viimeisen kilometrin toimituksia sujuvoitettiin autonomisella robotilla, joka osaa toimittaa paketit kotiovelle tarkasti tunnin aikajänteellä.

Sympaattisen näköisen HeRo-robotin kuljettamia paketteja sai tilata vuoden loppuun asti Ruoholahden ja Pohjois-Jätkäsaaren alueella. HeRo (Helsinki Robot) on LMAD-yrityksen kehittämä sähköinen, puhuva ja autonomisesti liikkuva kuljetusrobotti. Ensimmäisen kerran robottia testattiin touko-kesäkuussa työkalujen kuljettamiseen työmaille. Robotti otettiin työmaalla hyvin vastaan ja älykaupunkikehityksen innovaatiotoimijat saapuivat katsomaan sitä Aasiasta asti. 

6. Hakaniemen hallissa kokeiltiin vaihtuvan tarjonnan kioskia

Hakaniemen kauppahalliin avautui syyskuussa uudenlainen myymälä, Lähiruokakioski, jonka tarjonta vaihtui parin viikon välein. Lähiruokatuotteiden valmistajat ja myyjät pääsivät kokeilemaan tuotteidensa menekkiä ja saivat kokemusta halliyrittäjyydestä. Hakaniemen kauppahalli puolestaan sai tietoa, miten lyhytaikainen myyntipaikka toimii. Lähiruokakioskia kehuivat sekä yrittäjät että asiakkaat.

Kokeilu oli osa Urban&Local-hankketta, jossa kehitetään lähiruoka- ja ravintola-alan innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita ja palveluita sekä luodaan puitteet alan yhteistyölle ja kestävälle liiketoiminnalle. Lähiruokakioski oli auki vuoden 2023 loppuun saakka.

7. Matkailuyrityksiä kannustettiin datan pariin

Vuonna 2023 pieniä ja keskisuuria matkailuyrityksiä opastettiin datan pariin kolmella kokeilulla. Alan toimijat pääsivät testaamaan uusia palveluita osana arkeaan. Aiemmin tehty selvitys oli osoittanut, että matkailuyritykset hyödyntävät dataa vielä melko vähän oman liiketoimintansa tukena, joten kannustus oli tervetullutta.

Kokeiluissa hyödynnettiin tekoälyä tekstimuotoisten asiakasarvioiden läpikäyntiin, pilvipalvelua palautteiden keräämiseen, seurantaan ja hyödyntämiseen sekä uutta käyttöliittymää tuotteiden päästöjen määrittämiseen. Testijaksojen kannustamana syntyi uusia palveluita ja kehitysideoita.

Kokeilut olivat osa Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hanketta, jolla tuettiin matkailualan pk-yritysten toipumista ja kilpailukykyä kehittämällä uusia matkailutuotteita kansainvälisille markkinoille. Samalla kehitettiin yritysten kyberturvallisuutta, kestävyyttä ja tiedolla johtamisen osaamista. 

Tutustu yrityksille tuotettuun dataoppaaseen

8. Maailman ensimmäinen kutsuvene sai tunnustusta

Callboats on maailman ensimmäinen kaupallisen toimijan autominen kutsuveneratkaisu. Veneet kulkevat sähköllä ja niitä voidaan tilata mobiilisovelluksella Uberin ja Boltin autokyytien tapaan.

Ratkaisu säästää palkkakustannuksissa, koska autonomisuuden ansiosta yksi kapteeni voi ohjata viittäkin kutsuvenettä. Samalla lippujen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Helsinki pyrkii edistämään saaristonsa saavutettavuutta ja vesiliikenteen päästöttömyyttä osana kaupungin merellistä strategiaa ja Forum Virium Helsinki on osallistunut kutsuveneiden käytännön pilotointiin vuodesta 2020 lähtien. 

TIME-lehti valitsi Callboatsin mukaan vuoden innovaatiot 2023 -listalleen

9. Tekoälystä apua sähkölaskun pienentämiseen

Taloyhtiöt tekevät vihreää siirtymää, ja hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi asumisesta pitäisi tehdä entistä energiatehokkaampaa. Sitä varten testasimme vuosien 2020–2023 aikana, miten koneoppimisella voisi parantaa asuinrakennusten energiatehokkuutta, pienentää kulutusta ja ennakoida remontteja. Kokeilujen tulokset olivat lupaavia, joten kehitystyö jatkuu. 

Kokeiltavat työkalut suunnitteli Teknologian Tutkimuskeskus VTT. Kokeilut olivat osa Euroopan Unionin rahoittamaa Beyond-hanketta.

10. Radioaaltoteknologia valjastettiin estämään kaatumisia

Suomessa 65 vuotta täyttäneiden tapaturmista 80 prosenttia on seurausta kaatumisesta tai matalalta putoamisesta. Helsingin kaupunki etsii aktiivisesti uusia teknologioita taklaamaan tätä haastetta ja parantamaan kotihoidon asiakkaiden turvallisuutta. 

Radioaaltoteknologiaa testattiin yhteistyössä Palvelukeskus Helsingin kanssa FinEst-hankkeessa keväällä 2023 ja CommuniCity-hankkeessa syksyllä 2023. Teknologialla voitiin tunnistaa erilaisia kaatumisia nopeista hitaisiin sekä havaita esimerkiksi asiakkaan tavallista pidempi oleskelu kylpyhuoneessa. Havaitut poikkeamat ohjattiin hälytyksinä Palvelukeskus Helsingin ympärivuorokautiseen turvapuhelinpalveluun, joka otti yhteyttä asiakkaaseen ja toimitti tarvittaessa apua.

Tutustu myös näihin julkaisuihin:

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Kuva: Vesa Laitinen

Lue myös