Päästötön kuljetusrobotti vie tänä jouluna paketit kotiovelle Ruoholahdessa ja Jätkäsaaressa

Artikkelikuva: Päästötön kuljetusrobotti vie tänä jouluna paketit kotiovelle Ruoholahdessa ja Jätkäsaaressa

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki testaa logistiikkainnovaatiota vuoden 2023 loppuun asti.

Urbane logos

Jatkuvasti kasvavan logistiikka-alan tulevaisuus on yhä enenevässä määrin automaatiossa ja päästöjen vähentämisessä. Etenkin joulun aikaan pakettiautomaatit ovat täynnä ja kotiinkuljetuksen valinneen on usein päivystettävä toimitustaan kotoa poistumatta jopa useita tunteja. 

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium testaa nyt logistiikan viimeisen kilometrin toimitusten sujuvoittamiseen autonomista robottia, joka osaa toimittaa paketit kotiovelle tarkasti tunnin aikajänteellä.

Sympaattisen näköisen HeRo-robotin kuljettamana on mahdollista tilata paketteja vuoden loppuun asti Ruoholahden ja Pohjois-Jätkäsaaren alueella. HeRo (Helsinki Robot) on LMAD-yrityksen valmistama, sähköinen, puhuva ja autonomisesti liikkuva kuljetusrobotti.

– Testasimme HeRon toimivuutta ja yleistä hyväksyntää ensimmäisen kerran touko–elokuussa Kalasatamassa, jolloin puhuva robotti toimitti Würth Center Sörnäisten työkaluja lähialueen työmaille, Forum Viriumin projektipäällikkö Satu Reijonen sanoo. 

Reijonen kertoo, että robotti otettiin työmaalla hyvin vastaan ja älykaupunkikehityksen innovaatiotoimijat saapuivat katsomaan sitä Aasiasta asti. 

Robotit yleistyvät logistiikassa

– Tässä toisessa vaiheessa testaamme samaa robottia verkkokauppatilausten päästöttömään toimitukseen. Selvitämme, kuinka kuluttajat ottavat uudenlaisen palvelun vastaan ja voisiko tässä olla älykkäämmän logistiikan tulevaisuus. 

Reijonen arvelee, että palvelulle voisi olla kysyntää erityisesti kaupunginosissa, joissa ei ole omaa postin toimipistettä, kuten Jätkäsaari ja Ruoholahti.

– Seuraavassa vaiheessa, keväällä 2024, pyrimme lisäämään yhteistyötä eri logistiikkatoimijoiden välillä, jotta kuljetusreitit voitaisiin optimoida vieläkin resurssiviisaammin. Yhteistyö ja yhteiset säännöt helpottaisivat koko alan toimintaa ja nopeuttaisivat päästöttömiin kuljetuksiin siirtymistä.

Tilausohjeet

Pohjois-Jätkäsaaren ja Ruoholahden asukkaat voivat tilata HeRon kuljettamaan verkkokaupasta tilaamansa paketit kotiovelleen. HeRo kuljettaa kokeilun aikana paketteja arkisin klo 10–19 esimerkiksi seuraavista verkkokaupoista: Adlibris, Boozt ja H&M. Toimitusvaihtoehdoksi valitaan DB Schenker ja noutopisteeksi: LMAD liikkuva robottijakelija.

Forum Virium Helsingin EU-rahoitteisen URBANE-hankkeen tavoitteena on kokeilla erilaisia viimeisen kilometrin ratkaisuja kaupungeissa, jotta kaupunkilogistiikan jakelun aiheuttamia ruuhkia ja päästöjä voitaisiin vähentää. Hankkeessa kokeillaan ja kehitetään uusia ratkaisuja ja kaupallisesti toimivia toimintamalleja. Yhteistyötä tehdään myös Forum Virium Helsingin DISCO-hankkeen kanssa, joka kokeilee uusia ratkaisuja vähällä käytöllä olevan kaupunkitilan hyödyntämiseksi kaupunkilogistiikassa. Hankkeiden yrityskumppaneita ovat muun muassa LMAD, DB Schenker, A2B ja Soben/TwinswHeel.

Kuva ja video: Vesa Laitinen.

Lisätietoa

Projektipäällikkö Satu Reijonen

Satu Reijonen
Projektipäällikkö
+358 40 544 3391
satu.reijonen@forumvirium.fi

Lue myös