Yhteiskehittäminen ja kokeiluhaut

Yhteiskehittäminen Forum Virium Helsingin kanssa luo yrityksille ja tutkimuslaitoksille pilotointi- ja verkostoitumismahdollisuuksia. Tarjoamme innovaatiokumppaneillemme vankan EU-hankeosaamisen, innovaatioverkoston, ketterän yhteiskehittämismetodin ja asiantuntijuuden.

Mitä on yhteiskehittäminen eli co-creation?

Yhteiskehittäminen tarkoittaa sitä, että yritykset, tiedeyhteisö, julkinen sektori ja kaupunkilaiset osallistuvat yhdessä jonkin uuden palvelun kehittämiseen. Tämä voidaan tehdä vaikka työpajoissa tai käytännön palvelujen pilotoinnin yhteydessä. Yhteiskehittämällä yritys saa palvelustaan alusta saakka tärkeää palautetta sekä asiakkailta että muulta ympäröivältä kaupunkiekosysteemiltä. Yhteiskehittämämme ratkaisut liittyvät yleensä digitalisaatioon tai hiilineutraaliuteen.

Mikä on kokeiluhaku eli open call?

Kokeiluhakuja ja innovaatiokilpailuja kutsutaan kansainvälisesti nimellä open call. Kokeiluhauissa etsimme yrityksiä, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia kumppaneiksemme yhteiskehittämään uusia ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaupunkia ja tuovat Helsinkiin uusia palveluja. Yritykset saavat kauttamme tukea ja apua Helsingissä pilotointiin.

Osallistu kokeiluhakuihimme

Tarjouspyyntö innovatiivisen kiertotalousratkaisun kehittämisestä

CircularPSP-hanke kutsuu toimijat suunnittelemaan, kehittämään ja testaamaan innovatiivista kiertotalouden ratkaisua, jonka avulla kunnat ja niiden henkilökunta sekä alueella toimivat yritykset voisivat käyttää kiertotalouden toimintatapoja aiempaa tehokkaammin. Osallistu 1.4.2024 mennessä. Lue lisää >>>

Yllä luettelemme tällä hetkellä auki olevat kokeiluhaut, joissa pääset yhteiskehittämään tuotettasi tai palveluasi loppukäyttäjien, tutkimuslaitosten ja julkisen sektorin kanssa. Kokeiluhakuihimme osallistuvat tyypillisesti yritykset, jotka haluavat pilotoida tai kehittää uutta palveluaan. Jos kaupunkiratkaisusi valitaan pilotoitavaksi kokeiluhausssa, autamme yritystäsi löytämään kokeiluympäristön, kokeiluista kiinnostuneet kaupunkilaiset ja oikeat kontaktit kaupungilta.

Jos hakuja ei juuri nyt ole avoinna, tilaa uutiskirjeemme, niin saat tiedot uusista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista ensimmäisenä!

Innovaatioprosessi

Innovaatioilla tavoittelemme älykkäitä kaupunkiratkaisuja Helsinkiin ja koko Euroopan Unionin alueelle. Innovaatioprosessissamme Forum Virium Helsinki etsii jatkuvasti uusia projektikumppaneita, joiden kanssa voimme hakea EU-rahoitusta uuteen innovaatioprojektiin. Kun kumppanit ovat koossa ja rahoitus saatu, alkaa projektin toteutus. Tuomme kaupungin, yritykset, tutkimuslaitokset ja kaupunkilaiset saman pöydän ääreen suunnittelemaan uutta innovatiivista kaupunkiratkaisua. Projektit kestävät tyypillisesti vuodesta kolmeen.

Useissa hankkeissa näkyvin vaihe on, kun yritykset testaavat uutta ratkaisua kaupunkiympäristössä. Usein pilotteja tehdään samaan aikaan myös muissa Euroopan maissa, riippuen keitä kaikkia projektissa on mukana. Jos uusi kaupunkiratkaisu toimii ja löytää asiakkaansa, yritykset usein jatkavat sen kaupallistamista ja se vakiintuu uudeksi palveluksi. Projektin opit ovat useimmiten avointa tietoa, jota koko kaupunkiekosysteemi voi hyödyntää.

Tutustu kehittämiimme uusiin kaupunkiratkaisuihin

Yhteiskehittäminen Forum Virium Helsinki
Kuva: Vesa Laitinen

Hackathon

Hackathoneja järjestämme vuosittain useita. Niissä opiskelijoille, ohjelmoijille tai yrityksille annetaan jokin haaste, jota hackathonissa yritetään ratkaista lyhyen ja tiiviin työjakson aikana. Olemme kehittäneet hackathoneissa ratkaisuja muun muassa kaupungin talvikunnossapitoon.

EU-projektit

Forum Viriumin kokeilut tehdään pääosin EU-projektirahoituksella. Sadat yritykset ovat jo osallistuneet kokeiluhaukuihimme. Kokeilujen arvo vaihtelee muutamasta tuhannesta satoihin tuhansiin euroihin. Esimerkiksi AI4Cities-hankkeessa etsittiin tekoälyä hyödyntäviä ilmastoratkaisuja ja yritysten kokeiluihin oli käytössä 1,45 miljoonaa euroa.

Yhteiskehittämisen menestystarinoita

  • Katso videolta, kuinka yhteiskehitimme kolarivaroituspalvelua Volkswagenin kanssa.
  • Lue vaikuttavuustarinoistamme, millaista hyötyä yritykset ja kaupungit ovat saaneet yhteistyöstä kanssamme

Robottiyritys syntyi

Robotin sosiaalisen ulottuvuuden ansiosta asiakkaat saivat lisää virikkeitä ja löysivät mielekästä tekemistä omaan arkeensa. Nyt Sara Robotics toimii 15 hoitolaitoksessa. Lue lisää >>

”SARA-projekti oli yrityksemme perusta. Nyt vuonna 2023 toimimme 15 hoivalaitoksessa 24 robotin voimin.”

Annabella Hermans, SARA Robotics
Drone lentää taivaalla, kantaa etualalla pientä punaista pakettia, jossa sydäniskuri.Taustalla sinisiä rakennuksia.

Everdrone pilotoi droneja

Everdrone AB pilotoi syyskuussa Helsingissä automaattisen sydäniskurin kuljettamista dronella. Kokeilussa testattiin, voisiko sydäniskurin toimitus ilmateitse nopeuttaa avun saamista potilaalle hätätilanteessa. Lue lisää >>

Kustaankartano multisensorinen aistihuone

OiOin kokeilu vaikutti

OiOi Collective testasi multisensorista aistihuonetta helsinkiläisessä seniorikeskuksessa. Innovaatio nosti muistisairauden mielialaa ja vähensi lääkityksen tarvetta. Lue lisää >>

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa
6 kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Timo Sillander Timo Sillander

Timo Sillander
Teknologiajohtaja
+358 40 753 8090
timo.sillander@forumvirium.fi

Minna Torppa Minna Torppa

Minna Torppa
Ohjelmajohtaja, Älykäs liikenne
+358 40 556 2125
minna.torppa@forumvirium.fi

Kerkko Vanhanen Kerkko Vanhanen

Kerkko Vanhanen
Ohjelmajohtaja, Fiksu kaupunki
+358 40 596 8296
kerkko.vanhanen@forumvirium.fi