Yhteiskehittäminen ja innovaatiokilpailut

Pilotoi aidossa kaupunkiympäristössä

Haluatko kokeilla tuotettasi tai palveluasi Helsingissä kaupunkilaisten kanssa? Osallistu innovaatiokilpailuihimme! Näissä kilpailuissa pyydämme yrityksiltä ja tutkimuslaitoksilta innovatiivisia ratkaisuja kaupungin haasteisiin.

Jätkäsaari Mobility Lab. Kuva: Vesa Laitinen

Osallistu innovaatiokilpailuun!

Alla luettelemme tällä hetkellä auki olevat innovaatiokilpailut. Jos kilpailuja ei juuri nyt ole avoinna, tilaa uutiskirjeemme, niin saat tiedot uusista innovaatiokilpailuista ensimmäisenä!

Innovaatiokilpailut ja kokeiluhaut

Osallistu innovaatiokilpailuihin ja kokeiluhakuihin niin pääset yhteiskehittämään kaupunkiratkaisuasi aidossa kaupunkiympäristössä oikeiden kaupunkilaisten kanssa. Innovaatiokilpailuihin osallistuvat tyypillisesti yritykset, jotka haluavat pilotoida tai kehittää uutta palveluaan. Jos sinulla on yritystunnus, voit osallistua innovaatiokilpailuihin. Etsimme jatkuvasti yrityksiä, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia kumppaneiksemme kokeilemaan uusia ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaupunkia ja tuovat Helsinkiin uusia palveluja. Kokeilemamme ratkaisut liittyvät yleensä digitalisaatioon tai hiilineutraaliuteen. Kokeilijat saavat kauttamme tukea ja apua Helsingissä pilotointiin.

”Projektin tarkoituksena oli synnyttää uutta liiketoimintaa Suomeen ja tässä todella onnistuttiin!”

Tuomas Sauliala, Sensible 4

Yhteiskehittäminen

Yhteiskehittäminen tarkoittaa sitä, että yritykset, tiedeyhteisö, julkinen sektori ja kaupunkilaiset osallistuvat yhdessä jonkin uuden kaupunkipalvelun kehittämiseen. Tämä voidaan tehdä vaikka työpajoissa tai käytännön palvelujen pilotoinnin yhteydessä. Yhteiskehittämällä yritys saa palvelustaan alusta saakka tärkeää palautetta sekä asiakkailta että muulta ympäröivältä kaupunkiekosysteemiltä. Katso videolta kuinka yhteiskehitimme kolarivaroituspalvelua Volkswagenin kanssa.

Rahoitus

Innovaatiokilpailuiden voittajille tarjoamme tukea ja rahoitusta yhteiskehittämiseen ja uusien palvelujen kokeiluun.

EU-rahoitus

Forum Viriumin kokeilut tehdään pääosin EU-rahoituksella. Sadat yritykset ovat hyödyntäneet EU-rahoitusta innovaatiokilpailuissamme. Summat vaihtelevat muutamasta tuhannesta satoihin tuhansiin euroihin. Esimerkiksi AI4Cities-hankkeessa etsittiin tekoälyä hyödyntäviä ilmastoratkaisuja ja yritysten kokeiluihin oli käytössä 1,45 miljoonaa euroa.

Startup-rahoitus

Useimmat innovaatiokilpailuihin osallistuvat yritykset ovat startup-yrityksiä. Kokeiluissa tuk startup-rahoitus autta kokeilun onnistumisessa. Rahoitusta tärkeämpää useimmille yrityksille on kuitenkin yhteiskehittämisessä ja kokeluilla saatu tuotekehitystieto ja kokemukset palvelun toimivuudesta.

Hackathon

Hackathoneja järjestämme vuosittain useita. Niissä ohjelmoijille tai yrityksille annetaan jokin haaste, jota hackathonissa yritetään ratkaista lyhyen ja tiiviin työjakson aikana. Olemme kehittäneet hackathoneissa ratkaisuja muun muassa kaupungin talvikunnossapitoon. Hackathonien voittajat saavat useimmiten palkinnon.

Open call

Innovaatiokilpailuja kutsutaan kansainvälisesti nimellä open call. Niissä yrityksiltä pyydetään tarjouksia jonkin kaupunkipalvelun haasteen ratkaisuun.

Yhteiskehittämisen menestystarinoita

Sensible4 testasi robottibusseja

Suomalainen Sensible4-yritys testasi robottibusseja Helsingissä menestyksekkäästi. EU:n rahoittama FABULOS-hanke tutki robottibusseja viidessä eurooppalaisessa kaupungissa. Lue lisää >>

”Helsingin imussa olemme päässeet maailmalle. Robottibussien pilotointi Helsingissä auttoi suuresti tuotekehityksessä.”

Harri Santamala, toimitusjohtaja, Sensible 4
Drone lentää taivaalla, kantaa etualalla pientä punaista pakettia, jossa sydäniskuri.Taustalla sinisiä rakennuksia.

Everdrone pilotoi droneja

Everdrone AB pilotoi syyskuussa Helsingissä automaattisen sydäniskurin kuljettamista dronella. Kokeilussa testattiin, voisiko sydäniskurin toimitus ilmateitse nopeuttaa avun saamista potilaalle hätätilanteessa. Lue lisää >>

Kustaankartano multisensorinen aistihuone

OiOin kokeilu vaikutti

OiOi Collective testasi multisensorista aistihuonetta helsinkiläisessä seniorikeskuksessa. Innovaatio nosti muistisairauden mielialaa ja vähensi lääkityksen tarvetta. Lue lisää >>

Tilaa uutiskirje – älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Timo Sillander Timo Sillander

Timo Sillander
Teknologiajohtaja
+358 40 753 8090
timo.sillander@forumvirium.fi

Minna Torppa Minna Torppa

Minna Torppa
Ohjelmajohtaja, Älykäs liikenne
+358 40 556 2125
minna.torppa@forumvirium.fi

Kerkko Vanhanen Kerkko Vanhanen

Kerkko Vanhanen
Ohjelmajohtaja, Fiksu kaupunki
+358 40 596 8296
kerkko.vanhanen@forumvirium.fi