Yhteiskehittäminen ja kokeiluhaut

Yhteiskehittäminen Forum Virium Helsingin kanssa luo yrityksille ja tutkimuslaitoksille pilotointi- ja verkostoitumismahdollisuuksia. Tarjoamme innovaatiokumppaneillemme vankan EU-hankeosaamisen, innovaatioverkoston, ketterän yhteiskehittämismetodin ja asiantuntijuuden. Pääset yhteiskehittämään kanssamme osallistumalla avoimiin kokeiluhakuihin vaihtuvissa projekteissa.

Mikä on kokeiluhaku eli open call?

Kokeiluhakuja ja innovaatiokilpailuja kutsutaan kansainvälisesti nimellä open call. Kokeiluhauissa etsimme yrityksiä, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia kumppaneiksemme yhteiskehittämään uusia ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaupunkia ja tuovat Helsinkiin uusia palveluja. Yhteiskehittämämme ratkaisut liittyvät yleensä digitalisaatioon tai hiilineutraaliuteen.

Kokeiluhakuihin osallistuvat tyypillisesti yritykset, jotka haluavat pilotoida tai kehittää uutta palveluaan. Yritykset saavat kauttamme tukea ja apua Helsingissä pilotointiin. Jos kaupunkiratkaisusi valitaan pilotoitavaksi kokeiluhausssa, autamme yritystäsi löytämään kokeiluympäristön, kokeiluista kiinnostuneet kaupunkilaiset ja oikeat kontaktit kaupungilta. Jos sinulla on yritystunnus, voit osallistua kokeiluhakuihin.

Osallistu kokeiluhakuihimme

Alla luettelemme tällä hetkellä auki olevat kokeiluhaut, joissa pääset yhteiskehittämään tuotettasi tai palveluasi loppukäyttäjien, tutkimuslaitosten ja julkisen sektorin kanssa. Jos kilpailuja ei juuri nyt ole avoinna, tilaa uutiskirjeemme, niin saat tiedot uusista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista ensimmäisenä!

Haussa viherratkaisuja kaupunkeihin

Haemme avoimella kokeiluhaulla kaupunkitilaan sijoitettavia viherratkaisuja tai niiden hoitoon, ylläpitoon ja toimivuuden seurantaan liittyiä teknologioita ja palveluja. Haku on auki 15.11.–18.12.

Lue lisää >>

Kokeiluhaku. Digikaksonen

Kokeiluhaku liikkumisen digitaalisen kaksosen kehittämisestä

Haemme ratkaisuja nopeisiin kokeiluihin, joissa tutkitaan ja kokeillaan tekoälyä ja muita uusia menetelmiä katuympäristöjen nykytilan tietomallinnuksessa ja katuomaisuuden hallinnassa. Kokeilujen tavoitteena on jatkaa Helsingin digitaalisen kaksosen kehitystyötä. Tarjoa ratkaisua 4.12.2023 mennessä

Lue lisää >>

Muita kokeiluhakuja Helsingissä

Mitä on yhteiskehittäminen eli co-creation?

Yhteiskehittäminen tarkoittaa sitä, että yritykset, tiedeyhteisö, julkinen sektori ja kaupunkilaiset osallistuvat yhdessä jonkin uuden kaupunkipalvelun kehittämiseen. Tämä voidaan tehdä vaikka työpajoissa tai käytännön palvelujen pilotoinnin yhteydessä. Yhteiskehittämällä yritys saa palvelustaan alusta saakka tärkeää palautetta sekä asiakkailta että muulta ympäröivältä kaupunkiekosysteemiltä.

  • Katso videolta, kuinka yhteiskehitimme kolarivaroituspalvelua Volkswagenin kanssa.

Innovaatioprosessi

Innovaatioilla tavoittelemme vähähiilisiä kaupunkiratkaisuja Helsinkiin ja koko Euroopan Unionin alueelle. Innovaatioprosessissamme Forum Virium Helsinki etsii jatkuvasti uusia projektikumppaneita, joiden kanssa voimme hakea EU-rahoitusta uuteen innovaatioprojektiin. Kun kumppanit ovat koossa ja rahoitus saatu, alkaa projektin toteutus. Tuomme kaupungin, yritykset, tutkimuslaitokset ja kaupunkilaiset saman pöydän ääreen suunnittelemaan uutta innovatiivista kaupunkiratkaisua. Projektit kestävät tyypillisesti vuodesta kolmeen.

Näkyvin vaihe on, kun yritykset testaavat uutta ratkaisua kaupunkiympäristössä. Usein pilotteja tehdään samaan aikaan myös muissa Euroopan maissa, riippuen keitä kaikkia projektissa on mukana. Jos uusi kaupunkiratkaisu toimii ja löytää asiakkaansa, yritykset usein jatkavat sen kaupallistamista ja se vakiintuu uudeksi kaupunkipalveluksi. Projektin opit ovat useimmiten avointa tietoa, jota koko kaupunkiekosysteemi voi hyödyntää.

Tutustu kehittämiimme uusiin kaupunkiratkaisuihin

Yhteiskehittäminen Forum Virium Helsinki
Kuva: Vesa Laitinen

Hackathon

Hackathoneja järjestämme vuosittain useita. Niissä ohjelmoijille tai yrityksille annetaan jokin haaste, jota hackathonissa yritetään ratkaista lyhyen ja tiiviin työjakson aikana. Olemme kehittäneet hackathoneissa ratkaisuja muun muassa kaupungin talvikunnossapitoon.

EU-projektit

Forum Viriumin kokeilut tehdään pääosin EU-projektirahoituksella. Sadat yritykset ovat hyödyntäneet EU-rahoitusta kokeiluhauissamme. Summat vaihtelevat muutamasta tuhannesta satoihin tuhansiin euroihin. Esimerkiksi AI4Cities-hankkeessa etsittiin tekoälyä hyödyntäviä ilmastoratkaisuja ja yritysten kokeiluihin oli käytössä 1,45 miljoonaa euroa.

Yhteiskehittämisen menestystarinoita

Sensible4 testasi robottibusseja

Suomalainen Sensible4-yritys testasi robottibusseja Helsingissä menestyksekkäästi. EU:n rahoittama FABULOS-hanke tutki robottibusseja viidessä eurooppalaisessa kaupungissa. Lue lisää >>

”Helsingin imussa olemme päässeet maailmalle. Robottibussien pilotointi Helsingissä auttoi suuresti tuotekehityksessä. Projektin tarkoituksena oli synnyttää uutta liiketoimintaa ja tässä todella onnistuttiin!”

Harri Santamala, toimitusjohtaja, Sensible 4
Drone lentää taivaalla, kantaa etualalla pientä punaista pakettia, jossa sydäniskuri.Taustalla sinisiä rakennuksia.

Everdrone pilotoi droneja

Everdrone AB pilotoi syyskuussa Helsingissä automaattisen sydäniskurin kuljettamista dronella. Kokeilussa testattiin, voisiko sydäniskurin toimitus ilmateitse nopeuttaa avun saamista potilaalle hätätilanteessa. Lue lisää >>

Kustaankartano multisensorinen aistihuone

OiOin kokeilu vaikutti

OiOi Collective testasi multisensorista aistihuonetta helsinkiläisessä seniorikeskuksessa. Innovaatio nosti muistisairauden mielialaa ja vähensi lääkityksen tarvetta. Lue lisää >>

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Timo Sillander Timo Sillander

Timo Sillander
Teknologiajohtaja
+358 40 753 8090
timo.sillander@forumvirium.fi

Minna Torppa Minna Torppa

Minna Torppa
Ohjelmajohtaja, Älykäs liikenne
+358 40 556 2125
minna.torppa@forumvirium.fi

Kerkko Vanhanen Kerkko Vanhanen

Kerkko Vanhanen
Ohjelmajohtaja, Fiksu kaupunki
+358 40 596 8296
kerkko.vanhanen@forumvirium.fi