Kokeiluhaut ja yhteiskehittäminen
Kokeiluhakuihimme osallistuvat tyypillisesti yritykset, jotka haluavat pilotoida tai kehittää uutta palveluaan. Yhteiskehittäminen Forum Virium Helsingin kanssa luo yrityksille ja tutkimuslaitoksille pilotointi- ja verkostoitumismahdollisuuksia.
Osallistu kokeiluhakuihimme
Kokeiluhauissa etsimme yrityksiä, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia kumppaneiksemme yhteiskehittämään uusia ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaupunkia ja tuovat Helsinkiin uusia palveluja. Jos kaupunkiratkaisusi valitaan pilotoitavaksi kokeiluhausssa, autamme organisaatiotasi löytämään kokeiluympäristön, kokeiluista kiinnostuneet kaupunkilaiset ja oikeat kontaktit kaupungilta.
Alta löydät tällä hetkellä avoinna olevat kokeiluhaut. Jos hakuja ei juuri nyt ole auki, tilaa uutiskirjeemme, niin saat tiedot uusista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista ensimmäisenä!
Kokeiluhaku auki: 60 kokeilua yhteistyössä kaupunkien kanssa
Kolmannella ja viimeisellä kokeilukierroksella CommuniCity-hankkeessa tehdään 15 teknologiakokeilua yhdessä haavoittuvassa asemassa olevien kaupunkilaisten kanssa. Haku kierrokselle on auki 31.10.2024 saakka. Lue lisää! >>
Innovaatiokilpailu: Hae mukaan kehittämään julkisten kiinteistöjen energiatehokkuutta tukevia ratkaisuja
ERKKI – Energiatehokkuuden optimointi haasteellisissa julkisissa kulttuuri- ja vapaa-ajan kiinteistöissä -hankkeen innovaatiokilpailulla haetaan innovatiivisia ratkaisuja vastaamaan kulttuuri- ja vapaa-ajan kohteiden haasteisiin sekä tuomaan helpotusta niiden ylläpitoon. Kilpailuun ilmoittaudutaan lomakkeella 11.10.2024 mennessä. Lue lisää! >>
Mikä on kokeiluhaku eli open call?
Kokeiluhakuja ja innovaatiokilpailuja kutsutaan kansainvälisesti nimellä open call. Sadat yritykset ovat jo osallistuneet kokeiluhaukuihimme. Yritykset saavat kauttamme tukea ja apua Helsingissä pilotointiin.
Forum Viriumin kokeilut tehdään pääosin EU-projektirahoituksella. Kokeilujen arvo vaihtelee muutamasta tuhannesta satoihin tuhansiin euroihin. Esimerkiksi AI4Cities-hankkeessa etsittiin tekoälyä hyödyntäviä ilmastoratkaisuja ja yritysten kokeiluihin oli käytössä 1,45 miljoonaa euroa.
Lisäksi järjestämme vuosittain hackathoneja. Niissä opiskelijoille, ohjelmoijille tai yrityksille annetaan jokin haaste, jota hackathonissa yritetään ratkaista lyhyen ja tiiviin työjakson aikana. Olemme kehittäneet hackathoneissa ratkaisuja muun muassa kaupungin talvikunnossapitoon.
Innovaatioprosessi
Innovaatioprosessissamme Forum Virium Helsinki etsii jatkuvasti uusia projektikumppaneita, joiden kanssa voimme hakea kotimaista tai EU-rahoitusta uuteen innovaatioprojektiin. Kun kumppanit ovat koossa ja rahoitus saatu, alkaa projektin toteutus. Tuomme kaupungin, yritykset, tutkimuslaitokset ja kaupunkilaiset saman pöydän ääreen suunnittelemaan uutta innovatiivista kaupunkiratkaisua. Projektit kestävät tyypillisesti vuodesta kolmeen.
Hankkeiden näkyvin vaihe on useimmiten se, kun yritykset testaavat uutta ratkaisua kaupunkiympäristössä. Usein pilotteja tehdään samaan aikaan myös muissa Euroopan maissa, riippuen keitä kaikkia projektissa on mukana. Jos uusi kaupunkiratkaisu toimii ja löytää asiakkaansa, yritykset usein jatkavat sen kaupallistamista ja se vakiintuu uudeksi palveluksi. Projektin opit ovat useimmiten avointa tietoa, jota koko kaupunkiekosysteemi voi hyödyntää. Innovaatioilla tavoittelemme älykkäitä, hiilineutraaleita kaupunkiratkaisuja Helsinkiin ja koko Euroopan Unionin alueelle.
Mitä on yhteiskehittäminen eli co-creation?
Yhteiskehittäminen tarkoittaa sitä, että yritykset, tiedeyhteisö, julkinen sektori ja kaupunkilaiset osallistuvat yhdessä jonkin uuden palvelun kehittämiseen. Tämä voidaan tehdä vaikka työpajoissa tai käytännön palvelujen pilotoinnin yhteydessä. Yhteiskehittämällä yritys saa palvelustaan alusta saakka tärkeää palautetta sekä asiakkailta että muulta ympäröivältä kaupunkiekosysteemiltä. Yhteiskehittämämme ratkaisut liittyvät yleensä digitalisaatioon tai hiilineutraaliuteen.
Yhteiskehittämisen menestystarinoita
- Katso videolta, kuinka yhteiskehitimme kolarivaroituspalvelua Volkswagenin kanssa.
- Lue vaikuttavuustarinoistamme, millaista hyötyä yritykset ja kaupungit ovat saaneet yhteistyöstä kanssamme
Robottiyritys syntyi
Robotin sosiaalisen ulottuvuuden ansiosta asiakkaat saivat lisää virikkeitä ja löysivät mielekästä tekemistä omaan arkeensa. Nyt Sara Robotics toimii 15 hoitolaitoksessa. Lue lisää >>
”SARA-projekti oli yrityksemme perusta. Nyt vuonna 2023 toimimme 15 hoivalaitoksessa 24 robotin voimin.”
Annabella Hermans, SARA Robotics
Everdrone pilotoi droneja
Everdrone AB pilotoi syyskuussa Helsingissä automaattisen sydäniskurin kuljettamista dronella. Kokeilussa testattiin, voisiko sydäniskurin toimitus ilmateitse nopeuttaa avun saamista potilaalle hätätilanteessa. Lue lisää >>
OiOin kokeilu vaikutti
OiOi Collective testasi multisensorista aistihuonetta helsinkiläisessä seniorikeskuksessa. Innovaatio nosti muistisairauden mielialaa ja vähensi lääkityksen tarvetta. Lue lisää >>
Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!
Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!
Lisätietoa