Yhteiskehittäminen ja kokeiluhaut

Tuotekehitystä aidossa kaupunkiympäristössä! Yhteiskehittäminen Forum Virium Helsingin kanssa luo yrityksille ja tutkimuslaitoksille pilotointi-, verkostoitumis- ja rahoitusmahdollisuuksia. Tarjoamme innovaatiokumppaneillemme vankan EU-hankeosaamisen, innovaatioverkoston, ketterän yhteiskehittämismetodin ja asiantuntijuuden täysin ilmaiseksi.

Mitä on yhteiskehittäminen (co-creation)?

Yhteiskehittäminen tarkoittaa sitä, että yritykset, tiedeyhteisö, julkinen sektori ja kaupunkilaiset osallistuvat yhdessä jonkin uuden kaupunkipalvelun kehittämiseen. Tämä voidaan tehdä vaikka työpajoissa tai käytännön palvelujen pilotoinnin yhteydessä. Yhteiskehittämällä yritys saa palvelustaan alusta saakka tärkeää palautetta sekä asiakkailta että muulta ympäröivältä kaupunkiekosysteemiltä.

Katso videolta kuinka yhteiskehitimme kolarivaroituspalvelua Volkswagenin kanssa.

Kokeiluhaut (open call)

Yrittäjä, haluatko kokeilla tuotettasi tai palveluasi Helsingissä kaupunkilaisten kanssa? Osallistu kokeiluhakuihimme! Kokeiluhauissa pyydämme yrityksiltä ja tutkimuslaitoksilta innovatiivisia ratkaisuja kaupungin haasteisiin. Autamme yritystäsi löytämään kokeiluympäristön, kokekeiluista kiinnostuneet kaupunkilaiset ja oikeat kontaktit kaupungilta – täysin ilmaiseksi!

Kokeiluhakuja ja innovaatiokilpailuja kutsutaan kansainvälisesti nimellä open call. Niissä yrityksiltä pyydetään tarjouksia jonkin kaupunkipalvelun haasteen ratkaisuun. Osallistu innovaatiokilpailuihin ja kokeiluhakuihin niin pääset yhteiskehittämään kaupunkiratkaisuasi aidossa kaupunkiympäristössä oikeiden kaupunkilaisten kanssa. Kokeiluhakuihin osallistuvat tyypillisesti yritykset, jotka haluavat pilotoida tai kehittää uutta palveluaan. Jos sinulla on yritystunnus, voit osallistua kokeiluhakuihin.

Etsimme jatkuvasti yrityksiä, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia kumppaneiksemme yhteiskehittämään uusia ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaupunkia ja tuovat Helsinkiin uusia palveluja. Yhteiskehittämämme ratkaisut liittyvät yleensä digitalisaatioon tai hiilineutraaliuteen. Yritykset saavat kauttamme tukea ja apua Helsingissä pilotointiin.

Avoimet kokeiluhaut

Alla luettelemme tällä hetkellä auki olevat kokeiluhaut, joissa pääset yhteiskehittämään tuotettasi tai palveluasi loppukäyttäjien, tutkimuslaitosten ja julkisen sektorin kanssa. Jos kilpailuja ei juuri nyt ole avoinna, tilaa uutiskirjeemme, niin saat tiedot uusista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista ensimmäisenä!

Teknologisia ratkaisuja erityisryhmille – 20 hakua auki Euroopassa

CommuniCity-projektin toinen kokeiluhaku on avoinna 12.9.–31.10.2023. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka vastaavat kaupunkien tunnistamiin sosiaalisiin, taloudellisiin ja kaupunkiympäristöön liittyviin haasteisiin. Lue lisää >>

Rahoitus

Kokeiluhakuihin osallistuville yrityksille on tarjolla tukea ja rahoitusta yhteiskehittämiseen ja uusien palvelujen kokeiluun.

EU-rahoitus

Forum Viriumin kokeilut tehdään pääosin EU-rahoituksella. Sadat yritykset ovat hyödyntäneet EU-rahoitusta kokeiluhauissamme. Summat vaihtelevat muutamasta tuhannesta satoihin tuhansiin euroihin. Esimerkiksi AI4Cities-hankkeessa etsittiin tekoälyä hyödyntäviä ilmastoratkaisuja ja yritysten kokeiluihin oli käytössä 1,45 miljoonaa euroa.

Startup-rahoitus

Useimmat kokeiluhakuihin osallistuvat yritykset ovat startup-yrityksiä. Kokeiluissa startup-rahoitus autta kokeilun onnistumisessa. Rahoitusta tärkeämpää useimmille yrityksille on kuitenkin yhteiskehittämisessä ja kokeiluilla saatu tuotekehitystieto ja kokemukset palvelun toimivuudesta.

Hackathon

Hackathoneja järjestämme vuosittain useita. Niissä ohjelmoijille tai yrityksille annetaan jokin haaste, jota hackathonissa yritetään ratkaista lyhyen ja tiiviin työjakson aikana. Olemme kehittäneet hackathoneissa ratkaisuja muun muassa kaupungin talvikunnossapitoon. Hackathonien voittajat saavat useimmiten palkinnon.

Yhteiskehittämisen menestystarinoita

Sensible4 testasi robottibusseja

Suomalainen Sensible4-yritys testasi robottibusseja Helsingissä menestyksekkäästi. EU:n rahoittama FABULOS-hanke tutki robottibusseja viidessä eurooppalaisessa kaupungissa. Lue lisää >>

”Helsingin imussa olemme päässeet maailmalle. Robottibussien pilotointi Helsingissä auttoi suuresti tuotekehityksessä. Projektin tarkoituksena oli synnyttää uutta liiketoimintaa ja tässä todella onnistuttiin!”

Harri Santamala, toimitusjohtaja, Sensible 4
Drone lentää taivaalla, kantaa etualalla pientä punaista pakettia, jossa sydäniskuri.Taustalla sinisiä rakennuksia.

Everdrone pilotoi droneja

Everdrone AB pilotoi syyskuussa Helsingissä automaattisen sydäniskurin kuljettamista dronella. Kokeilussa testattiin, voisiko sydäniskurin toimitus ilmateitse nopeuttaa avun saamista potilaalle hätätilanteessa. Lue lisää >>

Kustaankartano multisensorinen aistihuone

OiOin kokeilu vaikutti

OiOi Collective testasi multisensorista aistihuonetta helsinkiläisessä seniorikeskuksessa. Innovaatio nosti muistisairauden mielialaa ja vähensi lääkityksen tarvetta. Lue lisää >>

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Timo Sillander Timo Sillander

Timo Sillander
Teknologiajohtaja
+358 40 753 8090
timo.sillander@forumvirium.fi

Minna Torppa Minna Torppa

Minna Torppa
Ohjelmajohtaja, Älykäs liikenne
+358 40 556 2125
minna.torppa@forumvirium.fi

Kerkko Vanhanen Kerkko Vanhanen

Kerkko Vanhanen
Ohjelmajohtaja, Fiksu kaupunki
+358 40 596 8296
kerkko.vanhanen@forumvirium.fi