Maailman edistyksellisin hoitorobotti sai lupaavan vastaanoton

Artikkelikuva: Maailman edistyksellisin hoitorobotti sai lupaavan vastaanoton

Laakson sairaalassa kokeiltiin Nasan avaruusteknologiaa hyödyntävää hoivarobotti Välkkyä kesällä 2023. Robotti sai kiitosta sekä hoitajilta että potilailta.

 

Laakson sairaalassa alkoi toukokuussa 2023 kokeilu, jossa edistyksellistä hoivarobotti Välkkyä testattiin oikeassa sairaalaympäristössä. Forum Virium Helsinki oli mukana koordinoimassa kokeilua osana FinEst Twins -hanketta

Kokeilulla selvitettiin, miten potilaat ja henkilökunta suhtautuvat robottiin ja millaisissa tehtävissä Välkystä tai sen sisältämistä teknologioista olisi hyötyä. Robotissa on mukana uusinta teknologiaa, jota ei ole koskaan aiemmin hyödynnetty hoitoalalla. 

”Välkky pääsi tekemään potilastyötä, koska sen käyttäminen on poikkeuksellisen turvallista”, robottia kehittävän Touchlabin toimitusjohtaja Zaki Hussein sanoo.

Välkyn liikkeitä kontrolloi koko ajan sairaanhoitaja, joten se ei koskaan työskentele ilman ammattilaisen valvontaa. Hoitajat ohjaavat robottia joko haptisten hanskojen, haptisen puvun tai ohjaustuolin kautta. Haptinen tarkoittaa tuntoaistia hyödyntävää teknologiaa.

Välkkyä ohjaavan hoitajan ja hoidettavan potilaan ei tarvitse olla samassa huoneessa. Alun perin National Aeronautics and Space Administrationin (Nasa) käyttöön suunnitellun elektronisen ihon ansiosta sekä hoitaja että potilas tuntevat silti toistensa kosketuksen.

Potilaat ja hoitajat haluavat tutustua Välkkyyn

Kesän aikana 12 hoitajaa kouluttautui Välkyn ohjaamiseen. Koska tulokset olivat lupaavia, mutta niitä haluttiin lisää, kokeilua on jatkettu ainakin vuoden 2023 loppuun asti. 

Kokeilujen aikana Välkky on tavannut potilaita ja suorittanut yksinkertaisia tehtäviä, kuten pienten tavaroiden ojentamista ja lämmön mittaamista.

”Potilaat suhtautuivat robottiin pääsääntöisesti oikein hyvin. He olivat halukkaita olemaan kontaktissa sen kanssa”, kertoo sairaanhoitaja Erik Uimonen Laakson sairaalasta.

”Tässä kokeilussa tärkeintä oli, että robotti tulee tutuksi sekä henkilökunnalle että potilaille”, Laakson sairaalan ylihoitaja Kirsi Ahonen sanoo.

Hoitotyöhön tukea ja turvaa

Välkky on suunniteltu hoitohenkilökunnan työkaveriksi. Tulevaisuudessa se voisi auttaa ainakin toistuvissa tehtävissä ja fyysisesti kuormittavissa töissä. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole korvata hoitajia vaan helpottaa heidän työtään ja pitää heidät työkykyisinä.

”Roboteista voisi olla hyötyä esimerkiksi raskaissa nostoissa, ylimääräisenä silmäparina tai infektiohuoneissa, joissa ne voisivat käydä tarkistamassa potilaiden kuntoa ilman, että riskeerataan hoitajan hyvinvointi”, Uimonen arvioi. 

Ahonen näkee, että monenlaisille roboteille olisi tilaa hoitoalalla: ”Laakson sairaalassa on käytössä kävelyssä auttava kuntoutusrobotti ja nyt Välkky on ollut pilotoitavana. Laakson uuteen yhteissairaalaan haluaisimme ainakin logistiikka- ja palvelurobotteja.”

Kuva: Forum Virium Helsinki

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lisätietoa

Projektipäällikkö, tiedottaja Anne-Mari Sandell

Anne-Mari Sandell
Projektipäällikkö, tiedottaja
+358 40 903 1922
anne-mari.sandell@forumvirium.fi

Lue myös