Elämysvalaistus laajenee Malmilla

Artikkelikuva: Elämysvalaistus laajenee Malmilla

Ala-Malmin puistossa kokeiltu uudenlainen ulkovalaistus, jonka väriä kaupunkilaiset voivat vaihtaa, jää paikoilleen. Malmitalon yhteyteen asennetaan lisää samankaltaista valaistusta.

Helsingin kaupunki kunnostaa lähivuosina Malmia ja muita kaupunkiuudistusalueita. Ennen varsinaisia muutostöitä, Malmilla on Forum Virium Helsingin ja Fiksu kaupunki -hankkeen myötä kokeiltu, miten kaupunkitilaa voisi elävöittää uusilla tavoilla. Valaistus, jonka väriä ja värilämpötilaa kaupunkilaiset voivat säätää, oli yksi kokeiltu teknologia. 

Ala-Malmin puistoon asennettiin kaupunkilaiskäyttöliittymä ja säädettävät valot loppuvuodesta 2022. Ensimmäistä kertaa asukkaat saivat muuttaa valaistuksen väriä ja värilämpötilaa ja näin vaikuttaa oman ympäristönsä viihtyisyyteen. Värien vaihtaminen onnistui älypuhelimella QR-koodin kautta puistossa.

“Vastaanotto on ollut hyvä ja kaupunkilaiset ovat muuttaneet valaistusta pitkin vuotta. Valojen väriä säädettiin jopa juhannuksena!” sanoo kokeilun tekninen asiantuntija Pyry Tamminen Forum Virium Helsingiltä.

Ohjattavaa valaistusta Malmitalolle

Kokeilun piti kestää muutama kuukausi, mutta säädettävään valaistukseen oltiin niin tyytyväisiä, että se jäi käyttöön. Puiston vieressä sijaitsevalla Malmitalolla järjestetään vuosittain yli 400 tapahtumaa, mutta ulkotapahtumat painottuvat kesään. Kaupunkilaisia aktivoiva valaistus kutsuu kävijöitä puistoon myös talvella.

Helsingin kaupunki tilasi uuden interaktiivisuutta hyödyntävän valaistuksen suunnitelman Malmitalon ulkotiloihin. Tulevan remontin myötä ohjattavaa valaistusta asennetaan myös Malmitalon sisäpuolelle, jossa se palvelee ohjelmatuotantoa.

Kokeilemalla tietoa ja toimivia ratkaisuja kaupungille

Fiksu kaupunki -hanke on viime vuosina etsinyt uusia ja toimivia ratkaisuja Helsinkiin kokeilujen ja monipuolisen yhteistyön kautta. 

“Fiksu kaupunki -hankkeen aikana on ollut mahdollista kokeilla uudenlaista valaistusta ja sen ohjaamisen tapaa. Ratkaisua kehitettiin yhdessä yrityksen ja kaupunkitekniikan asiantuntijoiden kanssa. Tärkeää on se, että tällä kokeilulla ollaan vastattu niin kulttuuritalon tarpeisiin ja luotu kaikkia ilahduttava ratkaisu, joka tuo väriä puistoon” projekti-insinööri Outi Rissanen Helsingin kaupungilta sanoo. 

Älykkään valaistuksen lisäksi Fiksu kaupunki -hanke on muun muassa tuonut Malmille väliaikaisia viherkeitaita, selvittänyt ja mitannut, miten malmilaiset käyttävät alueen toreja sekä osallistunut tulevien muutosten havainnollistamiseen kaupunkitilassa. 

Hanke on Malmilla keskittynyt erityisesti kaupunkitilan viihtyisyyttä ja turvallisuutta lisääviin innovaatioihin. Kehitystyötä on tehty paitsi Malmilla myös Malminkartanossa, Mellunkylässä ja Pasilassa.

Valaistuksen on toteuttanut C2 SmartLight Oy.

Kuva: Vesa Laitinen / Forum Virium Helsinki

Lisätietoa

Lue myös