Älyliikenne eli Smart Mobility
Helsinki tunnetaan yhtenä maailman johtavista älyliikenteen kaupungeista. Robottibusseja on nähty osana joukkoliikennettä, vähäpäästöiset callboats-kutsuveneet ovat lipuneet osaksi Helsingin saaristoliikennettä ja dronet liidättäneet ensiaputarvikkeita kaupungin taivaalla.
Tällä sivulla kerromme, mitä kaikkea älykäs liikenne pitää sisällään ja kuinka Forum Virium Helsinki osallistuu älyliikenneinnovaatioiden kehittämiseen. Sivun alalaidasta löydät älyliikennetiimimme yhteystiedot.
Mitä älyliikenne eli smart mobility tarkoittaa?
Älyliikenne (smart mobility) on osa älykaupunkia (smart city). Älyliikenteen tavoitteena on teknologiaa hyödyntämällä tehdä kaupungissa liikkumisesta sujuvampaa, turvallisempaa, esteettömämpää ja ympäristöystävällisempää. Älyliikenne tutkii ja kehittää kaikenlaista liikkumista kävelystä pyöräilyyn, autoilusta vesiliikenteeseen ja kaupunki-ilmailusta joukkoliikenteeseen sähköskoottereita ja logistiikkapalvelujakaan unohtamatta.
Helsinki tunnetaan erityisesti ihmislähtöisestä ja osallistavasta älykaupunkitekemisestä. Useat Forum Virium Helsingin piloteissa yhteiskehittämällä syntyneet älyliikenneinnovaatiot ovat tänä päivänä kaupunkilaisten päivittäistä elämää helpottavia palveluja ympäri Eurooppaa. Meidän avullamme yritykset ja tutkimuslaitokset ovat päässeet hyödyntämään Helsinkiä innovaatioalustana ja saaneet arvokasta palautetta palveluiden loppukäyttäjiltä: kaupunkilaisilta. Nopeat kokeilut ovat parhaimmillaan johtaneet jopa uusien älyliikenneyritysten syntymiseen.
Älyliikenteen keskeisiä elementtejä ovat liikennedatan kerääminen ja analysointi sekä liikenteen ohjaus ja optimointi, jotka mahdollistavat myös autonomisten liikkumispalveluiden kehittämisen. Älyliikenteen ratkaisuja voidaan toteuttaa liikenneinfrastruktuuriin – kuten liikennevaloihin, liikennemerkkeihin ja tienpintaan, ajoneuvoihin ja liikennepalveluihin, kuten joukkoliikenteeseen, kuljetus- ja logistiikkapalveluihin.
Älyliikenne luo skaalautuvaa liiketoimintaa
Helsingillä on oma älykaupungin yhteiskehittämiseen erikoistunut innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki. Innovaatiot siirtyvät käytäntöön yritysten ja kaupungin eri toimialojen kautta. Kun uudet toimintatavat ja ratkaisut on kehitetty ja testattu Helsingissä, niistä syntyy myös uutta maailmalle skaalattavaa liiketoimintaa.
Ympäristöystävällinen liikenne
Vastuullisuus on Forum Viriumin tärkeimpiä arvoja, joka ohjaa kaikkea tekemistämme. Hankkeidemme tärkeimpiä tavoitteita on yhteiskehittää älyliikenteen innovaatioita, jotka parantavat kaupunkilaisten elämänlaatua ja vähentävät liikenteen ympäristökuormitusta. Vuodesta 2025 liikenne on Helsingin suurin päästölähde, joten liikkumisen ympäristöystävälliset ratkaisut ovat strategisestikin merkittävässä roolissa.
- Suomen ensimmäinen sähkökuorma-autotehdas luo työpaikkoja ja vähentää liikenteen päästöjä – mySmartLife- ja eRetrofit -projektit vauhdittivat kehitystä
- Kadunlakaisurobotti puhdistaa katupölyt Jätkäsaaressa äänettömästi ja päästöttömästi yöaikaan – kokeilu alkaa Välimerenkadulla ja Baanalla
Kestävä liikkuminen, mikroliikkuminen ja matkaketjut
Forum Virium edistää kestävää liikkumista monin tavoin. Pyrimme tuomaan lisäää liikkumisen vaihtoehtoja kaupunkilaisille. Mikroliikkumisella (micromobility) tarkoitetaan pyöräilyä ja sähköpotkulautailua. Mobility Lab Helsinki -hankkeessa edistimme pyöräilyä uusia innovaatioita, kuten Kaisantunnelin mittauslaitteita sekä Kiasman edessä sijainnutta uudenlaista pyöräparkkia testaamalla. Elaborator-hankkeessa edistetään turvallista liikkumista pyörillä ja sähköpotkulaudoilla ja Acumen-hankkeessa olemme mitanneet mikroliikkumisen reittejä Länsisataman alueella droonien avulla.
Toimivat matkaketjut ovat syy tehdä työ- ja muita matkoja joukkoliikennettä ja mikroliikkumisen palveluja hyödyntäen. Matkaketjupalveluja liikenteen solmukohdissa kehitetään muun muassa SOLMU-hankkeessa.
Helsingistä lähtöisin oleva Mobility as a Service (MaaS) -konsepti on ollut yksi maailmalla eniten kiinnostavista liikkumistrendeistä. Liikkumisen lipunosto digipalveluina on helpottanut liikkumista ilman omaa autoa. MaaS-konsepti on globaalisti tunnettuna keihäänkärkenä esimerkki mahdollistavasta roolista jonka Helsinki taitaa.
- Helsingissä saarihyppelylle pääsee syksyllä helpon kännykkälipun avulla – MaaS-palvelut laajenevat Helsingin saaristoliikenteeseen
- Vesiliikenteen MaaS-rajapinta tuo joustoa lipunmyyntiin
Liikkumisen digitaalinen kaksonen
Forum Virium Helsinki tunnetaan maailmalla aktiivisena kaupungin digitaalisen kaksosen innovaattorina. Kaupungin kolmiulotteinen mallintaminen luo myös liikenteen suunnittelussa hyödyllisen simulaatiotyökalun. Lähitulevaisuudessa digikaksonen auttaa sujuvoittamaan liikennettä, yllä- ja kunnossapitotöitä sekä päästöjen vähentämistä reaaliaikaisesti. Muuttuvia olosuhteita ennakoimalla voidaan esimerkiksi varautua ruuhkiin, pitää pyöräilyväylät aurattuina ja parantaa ilmanlaatua katupölykaudella.
Olemme keränneet liikkumisdataa monin tavoin, kuten Espan valotutkilla, Kaisatunnelin Flow cubeilla, Telraameilla ja SPACE4Cities-hankkeessa myös avaruusteknologiaa ja satelliitteja hyödyntämällä.
- Älyliikenteen datakatalogi julkaistu – Datasta tukea uusien palveluiden kehittämiseen
- Liikkumisen digitaalinen kaksonen mullistaa liikenteen tilannekuvan
- Helsinki testaa uutta älyratkaisua katupölyyn – lakaisukoneiden sensorit mittaavat katujen ilmanlaatua
- 5 tapaa, joilla kaupungit voivat hyödyntää satelliittidataa
Autonominen ja automaattinen liikenne
Autonomisuus yleistyy todennäköisimmin ensin muualla kuin henkilöautoissa, koska yleiseen tieliikenteeseen liittyy paljon muuttujia, jotka tekoälyn täytyy pystyä tunnistamaan toimiakseen täysin turvallisesti. Forum Virium Helsinki testasi robottibusseja ja maailman ensimmäistä autonomista lakaisurobottia Helsingin kaduilla ensimmäisten kaupunkien joukossa. Autonomisuutta olemme testanneet lisäksi merellä ja ilmassa.
Autonominen liikenne on maailmalla vauhdilla kasvava ala, jossa ajoneuvot pystyvät liikkumaan itsenäisesti ilman ihmisen ohjausta. Osittain autonomiset ajoneuvot pystyvät liikkumaan itsenäisesti tietyissä olosuhteissa, mutta kuljettaja on aina vastuussa ajoneuvon ohjauksesta, siinä missä täysin autonomiset – tai automaattiset – ajoneuvot pystyvät liikkumaan itsenäisesti kaikissa olosuhteissa.
Autonomisten ajoneuvojen innovatiivisuus perustuu siihen, että ne voivat auttaa vähentämään liikenneonnettomuuksia, sillä ne pystyvät reagoimaan nopeammin ja tarkemmin kuin ihmiskuljettajat. Ne voivat kommunikoida keskenään ja liikenneinfrastruktuurin kanssa, mikä voi auttaa vähentämään ruuhkia. Lisäksi autonomiset ajoneuvot voivat vähentää kustannuksia, sillä ne voivat ajaa tehokkaammin ja hyödyntää yhteiskäyttöä. Useimmat autonomiset ajoneuvot ovat päästöttömiä tai vähäpäästöisiä.
- FABULOS tuo itseohjautuvat linja-autot Helsingin kaduille
- Yhteistyö Forum Viriumin kanssa auttoi kansainvälisille markkinoille – suomalainen Trombia kehitti maailman ensimmäisen autonomisen kadunlakaisurobotin
- Missä menee autonominen liikenne? – 4 huomiota nykytilasta
Kaupunki-ilmailu ja droonit
Kuvittele, että kyy puree sinua tai saat eväspatukasta henkeä uhkaavan allergiakohtauksen saarella tai keskellä metsää. Avun saaminen vaikeakulkuiseen paikkaan on hidasta. Jatkossa ensihoidon käytössä on mahdollista hyödyntää ensiapudrooneja, jotka pystyvät lennättämään kortisonia, adrenaliinipiikin tai ensiapulaukun myös ambulanssin ja helikopterin ulottumattomiin. Matkustajadroonit pystyvät lähitulevaisuudessa kuljettamaan paikalle jopa lääkäreitä.
Ihmiskuljetusdroonia aiotaan hyödyntää tositoimissa ensimmäistä kertaa maailmassa jo 2024 Pariisin olympialaisissa. Dronet eivät juutu ruuhkiin. Ajan lisäksi ne säästävät myös rahaa ja pienentävät päästöjä.
Forum Virium Helsinki on ollut tukemassa Helsingin kaupunkia kaupunki-ilmailustrategiaan valmistautumisessa. Laajoissa EU-hankkeissamme (AiRMOUR ja CITYAM) olemme olleet mukana tutkimassa ensiapudroonien mahdollisuuksia ja haasteita monelta kantilta.
- Helsinki kulkee kaupunki-ilmailun kärjessä: varautuu droonien yleistymiseen
- Ensihoidon tulevaisuus Helsingissä – drone voi pelastaa henkesi
- Katso MTV3:n uutisvideo Forum Virium Helsingin droonilennosta Suomenlinnaan
Älykäs logistiikka
Kaupunkilogistiikassa viimeiset metrit ovat usein hitaimmat ja kalleimmat. Katuosoite ei aina kerro, missä kohtaa tarkalleen on kunkin yrityksen tavarantoimitusten sisäänkäynti tai ison asuintalon oikea rappu. Yrityksissä tavaran vastaanotto saatetaan haluta sisäpihalta eikä pääovesta ja kauppakeskuksissa tavarantoimitus on usein maan alla.
Kuljetusrobotit voisivat olla ratkaisu moneen edellä kuvatuista ongelmista. Lisäksi robotit voisivat tehdä kuljetusmatkoillaan muutakin arvokasta, kuten näyttää ajantasaisen liikennemerkkien, kaiteiden ja puuston kunnon, tai jalkakäytävien lumitilanteen ja auttaa näin kaupunkia ylläpito- ja kunnostustöiden kohdentamisessa.
Vuoden 2023 keväällä testasimme Kalasatamassa puhuvaa kuljetusrobottia, joka pystyy toimittamaan jopa 300 kg painoisia paketteja.
- Puhuva robotti vie työkalut työmaille – voisi hoitaa myös lounaskuljetukset
- Kuljetusten perille pääsyyn kaupungissa uusia ratkaisuja – säästää hermoja ja minuutteja
Älykäs vesiliikenne
Forum Viriumin asiantuntijat ovat edistäneet Helsingin merellistä strategiaa jo vuosia. Olemme olleet mukana innovoimassa sähköveneiden kutsupalveluita, joiden ansiosta kaupungin kaunis saaristo tulee lähemmäs veneettömiäkin helsinkiläisiä. Vesiliikenteessä autonominen liikenne tulee olemaan osa arkea jopa nopeammin kuin tieliikenteessä.
Lisätietoa

Minna Torppa
Ohjelmajohtaja, Älykäs liikenne
+358 40 556 2125
minna.torppa@forumvirium.fi