Data

Forum Virium Helsinki kehittää jatkuvasti uusia tapoja kerätä ja hyödyntää kaupunkidataa yhdessä Helsingin kaupungin, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Tällä sivulla kerromme lisää datatyöstämme. Sivun alalaidasta löydät datatiimimme yhteystiedot.

Data on mukana kaikissa Forum Virium Helsingin älykaupunki- ja älyliikenneprojekteissa, joissa myös syntyy paljon laadukasta dataa.

Autamme yrityksiä kehittämään ja pilotoimaan dataan perustuvia kaupunkipalveluita. Helsingin ja muiden kaupunkien kehittäjille sekä työntekijöille tarjoamme sparrausta sekä oppaita. Tiedeyhteisön kanssa haemme mieluusti uusia EU-projekteja.

Tällä hetkellä ajankohtaisia teemoja ovat tekoälyohjattujen järjestelmien turvallisuus, data-ekosysteemit, data spaces -kehitys ja yhteentoimivuus sekä markkinoiden mahdollistaminen.

Helsingin digitaalinen kaksonen

Digitalisoituvat liikkumisen menetelmät sekä tuottavat että hyödyntävät monipuolista dataa kaupungista. Sensoreiden avulla ne voivat jopa kartoittaa kaupunkiympäristöä. Älykkään liikenteen tiedon kokonaisuus voi muodostaa kaupungin liikkumisen digitaalisen kaksosen. Helsinki on kaupungin ja liikkumisen digitaalisen kaksosen pioneereja.

Helsingin digitaalinen kaksonen tuo yhteen eri tietolähteitä ja tukee tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Esimerkiksi digitalisoituva liikenne tuottaa yhä tarkempaa tietoa sekä liikkumisesta että kaupunkiympäristöstä. Kaupungin digitaalinen kaksonen on kuitenkin enemmän kuin pelkkä ympäristön 3D-malli.

Avoin data

Yksi Helsingin merkittävimpiä vahvuuksia on avoin data ja Helsinki onkin yksi eniten dataansa avannut kaupunki maailmassa. Kaupungin tavoitteena on, että sen tuottama data olisi maailman käytettävintä ja käytetyintä vuoteen 2025 mennessä. Kaupungin rajapintoja avataan jatkuvasti, jotta ulkopuoliset kehittäjät pääsevät tekemään uusia sovelluksia ja luomaan uutta liiketoimintaa. Suomessa ja Helsingissä yleistyvät 5G-verkot tarjoavat uusia mahdollisuuksia myös älyliikenteelle.

Helsingin kaupungin menestyksekäs avoimen tiedon eli avoimen datan hanke Helsinki Region Infoshare lähti kymmenen vuotta sitten liikkeelle yhteisestä kehitysprojektistamme. Sekä Forum Viriumin että kaupungin avoin data löytyy Helsinki Region Infoshare -sivulta.

Tiedolla johtaminen

Datan hyötykäyttö on keskiössä monessa Forum Virium Helsingin projektissa.

Datalla hyvinvointia

Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki auttavat luomaan kaupunkilaisille parempaa kaupunkia ja elämää hyödyntämällä dataa palveluiden kehittämisessä. Tuloksena saadaan parempaa arkea ja elämänlaatua.

Rajapinnat ja avoin lähdekoodi

Ohjelmointirajapinta (Application Programming Interface, API) sanelee tavan, jolla ohjelmisto tarjoaa tietoa tai palveluita sovelluksille tai muille tietojärjestelmille. Avoimessa rajapinnassa kaikki ominaisuudet ovat julkisia ja hyödynnettävissä ilman rajoituksia.

Avoin lähdekoodi tuo parhaimmillaan kaupungeille monia hyötyjä: mahdollisuuden ratkaisujen yhteiskehittämiseen ja uudelleen käyttöön sekä vähentää riskiä toimittajaloukkoon. Hankkeissamme kehitetyt ratkaisut toteutetaan pääasiassa avoimena lähdekoodina. Koodin lisäksi jaamme myös esimerkiksi palvelumuotoilun suunnitteluaineiston.

Uskomme yhteisen kaupunkimarkkinan rakentamiseen rajapintojen avulla ja olemme siksi edistäneet rajapintojen yhtenäistämistä muun muassa CitySDK-, 6Aika Avoin data ja rajapinnat-, SynchroniCity ja MySMARTLife-hankkeissa

Olimme kehittämässä Reittiopasta, jonka avoimelle koodille on nyt rakennettu reittipalvelut Viroon ja Portugaliin. 2020-luvulla kehitämme koko Euroopan Unionin laajuista alustaa Urban Open Platformia. Sinne voidaan tarvittaessa kerätä vaikka koko maanosan liikennetieto. Helsingin Varaamo-tilavarauspalvelu ja LinkedEvents-ohjelmapalvelu toimivat hankkeissamme harmonisoitujen rajapintojen ansioista.

Lisätietoa

Teknologiajohtaja Timo Sillander

Timo Sillander
Teknologiajohtaja
+358 40 753 8090
timo.sillander@forumvirium.fi