Kaivattua apua hoitotyöhön: WC-istuin mittaa painon

Artikkelikuva: Kaivattua apua hoitotyöhön: WC-istuin mittaa painon

Ikääntyneiden hoitoon kaivataan punnitsemista ja painon seurantaa helpottavia ratkaisuja, jotka eivät vaadi hoitajan läsnäoloa. Keväällä 2023 kahdessa palvelutalossa kokeillaan vessanpönttöön yhdistettävää, painon etäseurantaan sopivaa ratkaisua.

Sosiaali- ja terveysalalla (sote) asiakkaiden painonvaihtelua pitää välillä seurata. Syynä voi olla esimerkiksi sairauksien aiheuttamat heittelyt ja mahdollisten akuuttien tilanteiden ennaltaehkäisy. Erityisen yleistä painonseuranta on ikääntyneiden hoidossa, mutta siellä se vie myös paljon työaikaa, koska punnitukset tapahtuvat hitaasti. Painon etäseurantaan kaivattaisiinkin ratkaisuja. 

Keväällä 2023 helsinkiläisessä palvelutalossa ja seniorikeskuksessa kokeillaan Hoivita Oy:n kehittämää etäseurantaratkaisua, joka yhdistää vessakäynnit ja punnitukset ja raportoi painon ammattilaisille. Hoitohenkilökunnalle kertyy dataa pitkältä aikaväliltä, joten muutoksia on helppo seurata.

Teknologia hyödyntää sensoria, jonka saa asennettua parissa minuutissa. Tietoverkkoon ei tarvitse erikseen yhdistää, vaan analysointi alkaa heti.

”Meillä on nyt mahdollisuus testata ratkaisua oikeassa ympäristössä ja tilaisuus keskustella hoitoalan ammattilaisten kanssa heidän tarpeistaan.”, Hoivita Oy:n pääinsinööri Henry Hiltunen sanoo. 

Yrityksen tavoitteena on, että toteutus mittaa painonmuutokset tarkasti ja mahdollistaa siten pientenkin vaihteluiden seuraamisen.

Teknologiaa ja digitaalisuutta hoitoalalle

Painon etäseurantaa kokeillaan osana Resurssiviisaat digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut -hanketta (REDI SOTE), joka helpottaa teknologiayritysten ja sosiaali- ja terveysalan kohtaamista ja uusien palveluiden ja tuotteiden käyttöönottoa.

“Tämä kokeilu on hyvä esimerkki siitä, miten yhteiskehittämällä luodaan kohdistettuja ratkaisuja kaupungin tarpeisiin ja tehdään yrityksistä samalla entistä vetovoimaisempia”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Peeter Lange.  

“Hyötyjiä saavat myös kaupunkilaiset, joiden ei tulevaisuudessa tarvitse enää lähteä vaa’alle terveyskeskukseen vaan tiedot painosta menevät omalle lääkärille arkisen elämän yhteydessä.”

Hoivita Oy luo ikäihmisten kotihoito-, terveys- ja hyvinvointipalveluiden tarjoajille etäseurantaratkaisuja, joilla tuetaan kotona asumista mahdollisimman pitkään ja varmistetaan turvallinen asuminen sekä kotona että palvelukodeissa. 

Kuva: Helsingin kaupungin materiaalipankki / Laura Oja

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Lue myös