Käynnissä olevat kokeilut

Tältä sivulta löydät Helsingin kaupungin innovaatioyhtiön Forum Virium Helsingin käynnissä olevat kokeilut.

Kokeilut ovat ketterä tapa kehittää entistä toimivampaa kaupunkia aidossa ympäristössä. Kokeiluissa voidaan kerätä sekä käyttäjäpalautetta eri sidosryhmiltä että ymmärrystä uusien palveluiden ja teknologioiden toimivuudesta ja vaikutuksista. Helsingin kaupunki saa kokeiluista kokemuksia uusista tulevaisuuden ratkaisuista, mikä helpottaa suunnittelua ja päätöksentekoa. Yritykset puolestaan näkevät, miten heidän tarjoamansa ratkaisut toimivat tosielämässä ja miten niitä kannattaisi kehittää käyttäjien tarpeiden perusteella.

Alta näet Helsingissä parhaillaan käynnissä olevat kokeilumme.

Kokeilut

Lämpömittaukset Mäkelänkadulla

  • Forum Virium Helsinki toteuttaa Mäkelänkadun alueella lämpömittauksia 2024–2025 kuluessa. Kokeilu kestää vähintään 2025 loppuun asti.

Lämpösensoreita on asennettuina valopylväisiin, puihin sekä muutaman rakennuksen julkisivuille. Laitteet toimivat paristolla ja lähettävät lämpötiedot 10 minuutin välein. Mittauksien avulla pyritään selvittämään, kuinka katutöiden vuoksi kaadettavat puut vaikuttavat alueen lämpötiloihin. Lämpötiloja tulkitaan 2024 ja 2025 kesien välillä. Tilaajana toimii Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan Ilmastoyksikkö.

  • Lisätietoja antaa tekninen asiantuntija Jukka Alander: jukka.alander@forumvirium.fi

Liikennemittaukset valotutkalla

Forum Virium Helsinki kokeilee liikuteltavaa valotutkaa liikenteen mittauksissa. Tiedot liikenteen määristä sekä osuudet eri tyyppisistä ajoneuvoista, jalankulkijoista sekä pyöräilijöistä tukevat liikennejärjestelmän suunnittelua ja liikenneturvallisuuden parantamista.

  • Laitetta käytetään lyhyitä jaksoja vuoden 2024 aikana eri alueilla, kuten Jätkäsaaressa ja Katajanokalla.

Valotutka lähettää ihmiselle vaaratonta, silmälle näkymätöntä valoa ympäristöönsä ja mittaa ajan, jossa valopulssit heijastuvat takaisin laitteeseen eri pinnoilta. Laite tuottaa näin kolmiulotteisen näkymän katutilaan 10–20 kertaa sekunnissa. Yksittäiset ajoneuvot ja niiden nopeus voidaan mitata hyvin tarkasti.

Liikennemäärien laskennassa valotutkan käyttöä kokeillaan nykyisten menetelmien rinnalla, muun muassa manuaalisten liikennelaskentojen sekä kiinteästi asennettujen laskentapisteiden kohdilla, sekä kohteissa joissa aiemmat menetelmät ovat osoittautuneet haastaviksi. Kaupungin liikennetutkijat ja -suunnittelijat saavat uuden tyyppistä dataa käyttöönsä, jota on jatkossa yhä edullisempaa kerätä kun valotutkat yleistyvät.

Liikenneturvallisuuden parantamiseksi valotutkan keräämästä datasta voidaan tulkita mahdolliset läheltä piti -tilanteet eri tienkäyttäjien kesken. Tämä mahdollistaa tietopohjaisen suunnittelun haavoittuvien tienkäyttäjien liikenneturvallisuuden parantamiseen.

Valotutkalla kerätty data on kolmiulotteinen pistepilvi. Datasta ei ole tunnistettavissa yksittäisiä ihmisiä esimerkiksi kasvojen piirteiden osalta, eikä ajoneuvojen rekisterinumeroita. Laite ei myöskään näe lasipintojen läpi rakennuksiin tai ajoneuvoihin.

  • Lisätietoja antaa tekninen asiantuntija Jukka Alander: jukka.alander@forumvirium.fi

Kaisantunneli ja FlowCube-liikennelaskuri

  • Kokeilun kesto on toukokuu 2024 – toukokuu 2025.

Kaupunkiliikenteen tehokas hallinta riippuu tarkasta reaaliaikaisesta tiedosta, joka mahdollistaa nopean ja tehokkaan reagoinnin muuttuviin liikennetilanteisiin. Perinteiset laskentatavat, kuten liikennetutkat, eivät pysty antamaan luotettavaa tietoa pyöräilijöistä tai jalankulkijoista. FlowCube on uudenlainen, kaikki liikkumisen muodot kattava liikennelaskuri, joka tarjoaa tarkempaa tietoa kaupunkiliikenteestä paremman päätöksenteon ja suunnittelun tueksi.

Kokeilun testialueeksi valittiin keväällä 2024 avattu Kaisantunneli. Tunnelissa laskurin tavoitteena on aluksi mitata käyttäjämääriä sekä nopeuksia. Kaisantunnelin kaksi FlowCube-liikennelaskuria ovat osa laajempaa neljän laitteen kokeilua, jonka tavoitteena on tarkastella jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden matka-aikoja keskustan alueella. Forum Viriumin kokeilun tarkoituksena on arvioida laskennan ja matka-aikojen tarkkuutta sekä laitteiden soveltuvuutta Helsingin talviolosuhteisiin.

Huom. FlowCube ei tunnista henkilöitä eikä käytä kasvojen tunnistusta. Laite ei myöskään tallenna henkilötietoja, mikä tarkoittaa, että se noudattaa eurooppalaisia tietosuojasäädöksiä. Katso alla olevasta videosta, miten FlowCuben tunnistus tapahtuu.

Kuvaus FlowCuben tunnistusmenetelmästä (Englanniksi)

Kuva: Vesa Laitinen

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.