Televisiosta tehoa kuntoutukseen – fysioterapeuteilta kehuja ratkaisulle

Artikkelikuva: Televisiosta tehoa kuntoutukseen – fysioterapeuteilta kehuja ratkaisulle

Helsingin Suursuon ja Laakson sairaaloissa kokeillaan, voisiko televisioon yhdistettävä laite korvata fysioterapeuttien käyttämät paperiset ohjeet ja kannustaa kuntoutujia tekemään kaikki harjoitukset.

Väestön ikääntyessä kuntoutuksen tarve kasvaa. Se tarkoittaa, että kotikuntoutujia on entistä enemmän. Siksi on entistä tärkeämpää, että ihmiset pystyvät tekemään liikkeet oikein ja fysioterapeutit voivat päivittää ohjeistuksia myös etänä ilman perinteisiä ja yhä yleisesti käytettyjä tulostettuja ohjeita. 

Kokeilu on osa REDI SOTE -hanketta, jossa etsitään digitaalisia palveluita sosiaali- ja terveysalalle. Erilaisia teknologioita kokeillaan aidoissa ympäristöissä yhdessä hoitohenkilökunnan ja asiakkaiden kanssa. Hankkeen toteuttavat innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki, Laurea ammattikorkeakoulu, Åbo akademi, Turun yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu.

Ohjelma vapauttaa fysioterapeutin mallin roolista

Keväällä ja kesällä 2023 Helsingin Suursuon ja Laakson sairaaloissa kokeillaan kuntoutukseen tarkoitettua, televisioon yhdistettävä teknologiaa fysioterapeuttien paperiohjeiden korvaajana. Goodlife Technology Oy:n TV Trainer näyttää ja opastaa ääneen, miten kuntoutujalle laaditun harjoitusohjelman liikkeet tehdään. Se noudattaa terapeutin määrittämää ohjelmaa ja näyttää kalenterissa harjoitusohjelman ja asiakkaan aktiivisuuden. 

TV Trainerissa erityistä on, että se sopii yhteen fysioterapeuttien yleisesti käyttämän Physiotools-ohjelman kanssa ja raportoi tiedot harjoittelusta suoraan takaisin Physiotoolsiin. 

”Digitaalisuuden tulee tukea kuntoutuksen ammattilaisia työssään. Teknologian avulla terapeutin ohjaus voidaan viedä ajasta ja paikasta riippumatta sinne, missä asiakas sitä tarvitsee”, sanoo Goodlife Technology Oyn perustaja Janne Niittymäki.

Sairaaloissa videoiden käyttö vapauttaa terapeutit ohjaamaan tilannetta ja seuraamaan asiakasta, kun aiemmin he ovat itse näyttäneet liikkeet. 

Metropolian ammattikorkeakoulun opiskelijoiden selvityksen perusteella fysioterapeutit ovatkin ottaneet ohjelman hyvin vastaan. 

Teknologia kannustaa pärjäämään ilman ohjettakin

Kotikuntoutuksen idea ja etu on, että harjoittelukertoja tulee paljon. Kokeilut ovat osoittaneet, että paperiin verrattuna ohjaavat videot helpottavat harjoittelua merkittävästi. Yksi aiemman kokeilun asiakas raportoi, että kun televisioon liitetty laite yllättäen hajosi, asiakas teki silti kaikki päivän toistot. Hän osasi ne videoiden ja säännöllisen treenin ansiosta hyvin.

”Se on se pointti!” Niittymäki sanoo. ”TV Trainer näyttää mallia ja kannustaa tekemään. Lopulta asiakas ei tarvitse sitä enää, koska hän osaa liikkeet niin hyvin.”

Suursuon ja Laakson sairaaloissa TV Traineria kokeillaan kesän 2023 loppuun asti. Tähän mennessä on saatu sekä kannustavia että kehittäviä tuloksia. 

Niittymäki toivoo, että teknologia otettaisiin käyttöön paitsi sairaaloissa myös palvelutaloissa.

Hankkeessa on aiemmin kokeiltu muun muassa punnitsevaa WC-istuinta.

Resurssiviisaat digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut (REDI SOTE) -hanke saattaa yhteen teknologiayritykset ja julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Hanke auttaa osaltaan teknologiayrityksiä kohdistamaan teknologioitaan sosiaali- ja terveysalan tarpeisiin.

Olohuone, jossa TV Trainer on avattuna televisiossa ja ruudulla näkyy hartiavenytyksen ohjeet.

Jutun pääkuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lue myös