Älyliikenne

Maailman kehittyneintä älyliikennettä Helsingissä

Helsinki tunnetaan yhtenä maailman johtavista älyliikenteen kaupungeista. Avoin data on mahdollistanut fiksujen liikennepalvelujen ja Reittioppaan kehittämisen. MaaS-konsepti on syntynyt Helsingissä. Robottibusseja on nähty osana joukkoliikennettä ja dronet kuljettavat paketteja kaupungin taivaalla. Forum Virium Helsinki on kehittänyt Helsingin älyliikenneratkaisuja systemaattisesti vuosien ajan. Nyt nämä ratkaisut ovat skaalautuneet liiketoiminnaksi ja kaupunkilaisten elämää helpottaviksi ratkaisuiksi ympäri Eurooppaa.

trombia-kadunlakaisurobotti-street-sweeper-robot-photo-forum-virium-helsinki-vesa-laitinen
Robottikadunlakaisijaa testasimme Jätkäsaaressa Trombia-yrityksen kanssa 2021. Kuva: Trombia

Maas-konsepti

Helsingistä lähtöisin oleva Mobility as a Service (MaaS) -konsepti on yksi maailmalla eniten kiinnostavista liikkumistrendeistä. Ihmiset voivat ostaa kaiken liikkumisen helposti digipalveluna, mikä helpottaa elämää ilman omaa autoa. Helsinkiläisen MaaS Global -yrityksen Whim-palvelu on levinnyt jo muun muassa Iso-Britanniaan sekä Belgiaan.

MaaS-konsepti on globaalisti tunnettuna keihäänkärkenä esimerkki mahdollistavasta roolista jonka Helsinki taitaa. Helsinki toimii kehitysalustana, jossa kaupunki, yritykset, tiedeyhteisö ja asukkaat kehittävät yhdessä tulevaisuuden kaupunkia. Helsinki tunnetaan erityisesti ihmislähtöisestä ja osallistavasta älykaupunkitekemisestä. Pilotointi, kokeilut ja yhteiskehittäminen luovat elämää helpottavia älykkäitä ratkaisuja. Näin tehdään Helsingistä maailman toimivinta kaupunkia myös liikkumisen osalta.

”Forum Viriumista oli meille valtavasti hyötyä.”

Sampo Hietanen, toimitusjohtaja, MaaS Global

Dataa hyödynnetään liikenteen suunnittelussa

Helsingin vahvuuksia ovat avoin data ja IoT. Helsinki oli yksi ensimmäisiä pääkaupunkeja maailmassa, joka alkoi avata dataansa. Nyt Helsinki on maailman toiseksi edistynein kaupunki oman datansa avaamisessa heti New Yorkin jälkeen. Kymmenessä vuodessa avoimesta datasta on tullut vakiintunut toimintamuoto. Kaupungin päätökset ja tausta-aineistot ovat saatavissa avoimena datana. Kaupungin rajapintoja avataan jatkuvasti, jotta ulkopuoliset kehittäjät pääsevät tekemään uusia sovelluksia ja luomaan uutta liiketoimintaa. Suomessa ja Helsingissä yleistyvät 5G-verkot tarjoavat uusia mahdollisuuksia myös älyliikenteelle.

älyliikenne_infografiikka_smart_mobility

Älyliikenne luo skaalautuvaa liiketoimintaa

Helsingillä on oma älykaupungin yhteiskehittämiseen erikoistunut innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki. Innovaatiot siirtyvät käytäntöön yritysten ja kaupungin eri toimialojen kautta. Kun uudet toimintatavat ja ratkaisut on kehitetty sekä testattu Helsingissä, niistä syntyy myös uutta maailmalle skaalattavaa liiketoimintaa.