Älyliikenteen datakatalogi julkaistu – Datasta tukea uusien palveluiden kehittämiseen

Artikkelikuva: Älyliikenteen datakatalogi julkaistu – Datasta tukea uusien palveluiden kehittämiseen

Mobility Lab Helsingin julkaisema datakatalogi kerää yhteen liikkumisen digitaalisen kaksosen näkökulmasta relevantteja tietoaineistoja, kuten liikenteen ja liikkumisen dataa, olosuhde- ja kontekstitietoa sekä katuinfrastruktuurista kerättyä dataa.

Mobility lab helsinki yhteistyölogot

Mobility Lab Helsinki -hankkeessa tuotettu datakatalogi on monenlaisten älyliikenteen datalähteiden välitysalusta, jonka sisältö täydentyy jatkuvasti. Katalogi kokoaa yhteen sekä avointa että maksullista dataa, kuten julkisia tietoaineistoja, Forum Virium Helsingin kokeiluissa syntynyttä dataa sekä yritysten tuottamia data-aineistoja. Yritykset ja julkiset toimijat voivat tuoda omia tietoaineistojaan datakatalogiin ja siten lisätä omien palveluidensa näkyvyyttä.

Datakatalogista jatkuvuutta liiketoiminnalle

Kokeilut alkavat, mutta myös päättyvät nopeasti. Datakatalogi tarjoaa yrityksille ja liiketoiminnalle arvoa, jatkuvuutta ja tukea kokeilujen jälkeiselle ajanjaksolle. Kokeiluissa syntyneet tietoaineistot toimivat osaltaan näyteikkunana yritysten palveluille ja uusille innovatiivisille ratkaisuille. 

“Datakatalogin avulla yritykset, tutkimuslaitokset ja muut toimijat voivat jakaa tietoa ja yhteistyömahdollisuuksia. Tämä kannustaa uusien ratkaisujen kehittämistä, kun eri osapuolet voivat hyödyntää toistensa dataa ja osaamista”, kertoo Mobility Lab Helsingin projektikoordinaattori Jussi Knuuttila.

“Datakatalogiin on valittu toisiinsa liittyviä ja yhdisteltäviä aineistoja, ja näin olemme pyrkineet huomioimaan kehittäjien tarpeet uusien ratkaisujen kehittämisessä. Haluamme lisäksi tarjota Mobility Data Catalogin avulla toteutetuille kokeiluille näkyvyyttä ja jatkuvuutta”, Knuuttila jatkaa.

Hyödynnä tai täydennä datakatalogia

Pyrimme oppimaan, millaiset aineistot, tietokenttien kuvaukset ja katalogirakenne parhaiten palvelisivat sekä yrityksiä että palvelun kehitystä. Kannustamme siis olemaan yhteydessä tietotarpeisiin ja aineistotoiveisiin liittyen.

Datakatalogi täydentyy uusilla datalähteillä vuoden 2023 aikana, joten suosittelemme tarkastelemaan datakatalogia säännöllisesti. Uutiskirjeemme tilaajille kerromme lisäksi datakatalogin kehitystyöhön liittyvistä tilaisuuksista ja työpajoista.

Mobility Lab Helsinki

Mobility Lab Helsinki on Forum Virium Helsingin ja Business Helsingin yhteishanke, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kehittää uusia ratkaisuja aidoissa kaupunkiympäristöissä yhdessä kaupungin, yritysten, tutkimustahojen ja asukkaiden kanssa. 

Mobility Lab Helsinki edistää uusien liikkumisen palveluiden syntymistä. Hankkeessa on erityisesti keskitytty datan ja digitaalisen kaksosen tehokkaampaan hyödyntämiseen sekä tietoaineistojen käytettävyyden ja saavutettavuuden parantamiseen. Tämän tueksi hankkeessa on luotu Mobility Data Catalog, joka kokoaa yhteen liikkumisen ja liikenteen tietolähteitä.

Kuva: SEK, Visit Finland

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Projektipäällikkö Jussi Tuurnala

Jussi Tuurnala
Projektipäällikkö
+358 50 588 0352
jussi.tuurnala@forumvirium.fi

Projektikoordinaattori Jussi Knuuttila

Jussi Knuuttila
Projektikoordinaattori
+358 40 671 4200
jussi.knuuttila@forumvirium.fi

Lue myös