Helsinki sijoittui ensimmäiseksi globaalissa liikennevertailussa – Näin Forum Virium edistää tulevaisuuden älyliikenneratkaisuja 

Artikkelikuva: Helsinki sijoittui ensimmäiseksi globaalissa liikennevertailussa – Näin Forum Virium edistää tulevaisuuden älyliikenneratkaisuja 

Oliver Wyman Forumin ja Kalifornian yliopiston Urban Mobility Readiness Index -raportissa rankattiin 65 kaupunkia eri maanosista sen perusteella, kuinka valmiita ne ovat kohtaamaan tulevaisuuden liikkumisen haasteita. Helsinki vei vuoden 2023 kärkisijan.

Tulevaisuuden liikkumisen valmiutta on mitattu vuodesta 2019 yhteensä 56 tunnusluvulla seuraavilta osa-alueilta: yhteiskunnallinen vaikutus, infrastruktuuri, innovaatiot, järjestelmän tehokkuus ja markkinoiden houkuttelevaisuus. Helsinki on ollut kärkipäässä koko ajan ja nostanut sijoitustaan tasaisesti. Vuoden 2022 sijalta kolme Helsinki pomppasi vuonna 2023 älyliikennevertailussa kärkipaikalle. 

älyliikennetiedote

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium on edistänyt kaupungin älyliikenneratkaisuja ja tulevaisuuteen varautumista pitkäjänteisesti jo vuosia. Helsinki on ollut erilaisten arviointien kärkisijoilla ja maailman kuuluisimpia älyliikennekaupunkeja jo vuodesta 2014, jolloin Helsingissä syntynyt liikkuminen palveluna -ajattelu (Mobility as a Service) löi läpi maailmalla. 

Älyliikenteen tavoitteena on teknologiaa hyödyntämällä tehdä kaupungissa liikkumisesta sujuvampaa, turvallisempaa ja päästöttömämpää ja luoda edellytyksiä uudelle liiketoiminnalle. 

Helsingin älyliikenneinnovaatioita

Forum Viriumin älyliikenteen ohjelmajohtaja Minna Torppa kertoo, että yksi syy menestykseen on se, että Helsinkiä hyödynnetään ketterästi uusien ratkaisujen ja nopeiden kokeilujen testialustana. Hän listaa myös muita Helsingin vahvuuksia älyliikenteen saralla.

Tulevaisuuteen varautuminen vaatii testaamista simulaatioiden avulla. Helsinki on maailman pioneereja liikkumisen digitaalisen kaksosen kehittämisessä. Digikaksonen kuvaa liikennettä, liikenneympäristöä ja -olosuhteita virtuaalisesti. Se on monien tietolähteiden muodostama kokonaisuus, jonka tehtävänä on luoda yhteyksiä eri järjestelmien ja niiden tietosisältöjen välille.

Raportissa Helsinkiä kehutaan myös tulevaisuuden autonomiseen liikenteeseen varautumisesta. Helsingissä on Forum Viriumin hankkeissa pilotoitu maailmalla trendaavaa robottibussia jo vuosia sitten. Maailman ensimmäinen autonominen kutsuvene Callboats valittiin Time-lehden vuoden 2023 parhaiden innovaatioiden listalle.  

Helsinki on kansainvälisesti kaupunki-ilmailun kärkikaupunkeja ja kaupunki rakentaa systemaattisesti omaa kaupunki-ilmailumalliaan Forum Virium Helsingin hankkeista saatujen oppien pohjalta. Forum Viriumin droonihankkeet ovat edistäneet erityisesti ensihoitodroonien ja pelastusdroonien tulemista. 

“Automatisoitu kaupunki-ilmailu on yhtä iso mullistus kuin Wrightin veljesten ensilento”, Helsingin kaupunkiympäristön toimialan yksikön päällikkö Christina Suomi sanoo. 

Videolla autonominen kadunlakaisurobotti, ensihoitodrooni, logistiikan kuljetusrobotteja, robottibussi ja autonominen kutsuvene.

Myös autonomiset pakettien kuljetusrobotit ja työkoneet – kuten maailman ensimmäinen autonominen kadunlakaisurobotti ja huoltorobotit kuuluvat Forum Viriumin älyliikenneosaamiseen.  

Lisäksi raportissa kehutaan Helsingin panostusta toimivaan liikenneinfrastruktuuriin sekä sähköautojen latausinfrastruktuuriin. Kaupungissa rakennetaan jatkuvasti uusia pyöräteitä ja raideverkkoa. Forum Virium tutkii muun muassa pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta osana liikennetiedonkeruuta esimerkiksi valotutkilla.

Sähköautojen julkista latausta Helsingissä on noin 2 000 latauspistettä, joista reilu 200 katujen varsilla. Forum Virium on tuonut kaupungin käyttöön alueellista ajoneuvorekisteridataa, jotta kadunvarsilatausta voidaan kehittää paremmin kysynnän mukaan. 

Älyliikenne tutkii ja kehittää kaikenlaista liikkumista kävelystä pyöräilyyn, autoilusta vesiliikenteeseen ja kaupunki-ilmailusta sähköskoottereihin, logistiikkapalveluja unohtamatta. Älyliikenteen keskeisiä elementtejä ovat liikennedatan kerääminen ja analysointi sekä liikenteen ohjaus ja optimointi, jotka mahdollistavat myös autonomisten liikkumispalveluiden kehittämisen.

Kuva: Vesa Laitinen

Lisätietoa

Ohjelmajohtaja, Älykäs liikenne Minna Torppa

Minna Torppa
Ohjelmajohtaja, Älykäs liikenne
+358 40 556 2125
minna.torppa@forumvirium.fi

Lue myös