Helsinki testaa uutta älyratkaisua katupölyyn – lakaisukoneiden sensorit mittaavat katujen ilmanlaatua

Artikkelikuva: Helsinki testaa uutta älyratkaisua katupölyyn – lakaisukoneiden sensorit mittaavat katujen ilmanlaatua

Helsingissä testataan parhaillaan kunnossapitokalustoon asennettuja ilmanlaatusensoreita. Reaaliaikainen tieto ilmanlaadusta hiekannoston aikana auttaa minimoimaan katupölyn määrää.

Jokavuotinen katupöly koettelee jälleen kaupunkilaisia. Vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla hengitettävien pienhiukkasten pitoisuudet saattavat kohota yli kymmenkertaisiksi. Astmaan sairastumisen ja kuolleisuuden riski nousee ja perusterveillekin voi aiheutua hengenahdistusta, tulehduksia ja keuhkokuumetta. 

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara testaavat parhaillaan uudenlaista täsmämittaustapaa, jolla voidaan analysoida hiekannoston vaikutusta ilmanlaatuun ennen kunnossapitoa sekä sen aikana ja jälkeen. Tavoitteena on optimoida hiekannostotoimenpiteet niin, että pölyä syntyy mahdollisimman vähän. 

“Kun saamme dataa hiekannoston aikaisesta katupölystä, pääsemme vaikuttamaan muun muassa toimenpiteiden ajoitukseen. Kuinka paljon ennen hiekannostoa katu kannattaa kastella? Mikä on sopiva määrä kostutusta? Kuinka kauan kokoon harjattu hiekka saa seistä kadulla, kunnes se kerätään pois? Nämä ovat kysymyksiä, joihin saamme ensimmäistä kertaa osviittaa”, Forum Viriumin projektipäällikkö Helmi Tuori sanoo. 

Ilmanlaatusensoreita tarvitaan katupölyn ongelmakohtiin

Helsingissä on tällä hetkellä neljä pysyvää ilmanlaadun mittauspistettä, joiden avulla seurataan kaupungin ilmanlaadun kehitystä: keskustassa, Mäkelänkadulla, Vartiokylässä ja Kalliossa. Vuonna 2023 on sijoitettu lisäksi väliaikainen piste Tapanilaan. Näiden lisäksi kaupungin pääkatujen ja -väylien varsilla on seitsemän hengitettävien hiukkasten sensorimittauspaikkaa.

Katupöly syntyy pääasiassa liikenteestä, mutta myös itse hiekannostosta. Saman katuosuuden hiekanpoistoon osallistuu useita eri ajoneuvoja, kuten kasteluauto, harjakone, lakaisukone ja pesuauto. Asentamalla sensorit Staran liikkuvaan kunnossapitokalustoon, voidaan vähentää huoltotoimenpiteiden nostattamaa katupölyä ja siten vaikuttaa paikalliseen ilmanlaatuun. 

Kokeilussa testataan Swarco Finland Oy:n ilmanlaatusensoreita. Kokeilu on osa Forum Virium Helsingin ja Staran LiiDi2-yhteishanketta, jonka tavoitteena on pilotoida uusia datankeruumenetelmiä ja tunnistaa dataan pohjautuvaa liiketoimintapotentiaalia yhdessä yritysten kanssa.

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lisätietoa

Lue myös