Kadunlakaisurobotti puhdistaa katupölyt Jätkäsaaressa äänettömästi ja päästöttömästi yöaikaan – kokeilu alkaa Välimerenkadulla ja Baanalla

Artikkelikuva: Kadunlakaisurobotti puhdistaa katupölyt Jätkäsaaressa äänettömästi ja päästöttömästi yöaikaan – kokeilu alkaa Välimerenkadulla ja Baanalla

Kuinka asuinalueiden kadut voitaisiin puhdistaa asukkaiden arkea mahdollisimman vähän haitaten ja päästöttömästi? Trombia Technologies ja Helsingin kaupungin Stara sekä Forum Virium Helsinki testaavat tätä nyt uudella kadunlakaisurobotilla.

Helsingin Jätkäsaaressa voi 19. huhtikuuta alkaen nähdä työn touhussa automatisoidun Trombia Free -kadunlakaisurobotin, jonka soveltuvuutta vilkkaan kaupunkiasumisen keskelle kokeillaan osana Helsingin kaupungin ja kaupungin innovaatioyhtiön Forum Virium Helsingin Jätkäsaari Mobility Lab -hanketta.

Kadunlakaisurobotti työskentelee pääasiassa arki-iltoina ja -öinä 19.–27. huhtikuuta Välimerenkadulla Jätkäsaaressa ja Baanan pyörätiellä Helsingissä. Työskentelyajat vaihtelevat päivittäin.

Trombia Free on Suomessa kehitetty, maailman ensimmäinen täysitehoinen, sähköinen ja autonominen lakaisukone. Se kuluttaa vain 15 prosenttia siitä energiasta, mitä perinteiset imulakaisukoneet, eikä se aiheuta puhdistustilanteessa päästöjä. Vettä uudenlainen lakaisukone kuluttaa vain murto-osan perinteisiin puhdistusmenetelmiin verrattuna.

“Autonominen ja sähköinen lakaisukone on niin hiljainen, että se mahdollistaa katujen puhdistamisen yöaikaan, jolloin myös liikenteelle aiheutuva häiriö on mahdollisimman pieni. Jätkäsaari on meille ihanteellinen smart city -testikohde ja referenssi maailman isoihin kaupunkeihin, sillä Jätkäsaari yöaikaan näyttää, mitä kaupunkiympäristössä automaatiolla voidaan oikeasti saavuttaa, toimitusjohtaja Antti Nikkanen Trombia Freen kehittäneeltä Trombia Technologiesilta kertoo.

Kokeilu toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran kanssa. Stara rakentaa ja ylläpitää Helsingin katuja, puistoja ja rakennuksia. Staran tavoitteena on digitalisaation ja robotisaation keinoin hakea tuottavuutta ja luoda viihtyisyyttä kaupunkiin ja kaupunkilaisten arkeen. Sähköisten ja automaattisten työkoneiden avulla Stara toteuttaa Helsingin hiilineutraali 2035 -ohjelmaa ja rakentaa osaltaan maailman toimivinta kaupunkia.

Jätkäsaari on älyliikenteen kokeilualue

Helsinki nähdään maailmalla älyliikenteen edelläkävijänä. Erityisesti Jätkäsaari toimii alustana, jossa yritykset voivat kokeilla uusia palveluja ja teknologioita aidossa kaupunkiympäristössä. Kokeilu- ja pilottitoiminta keskittyy kestävän, sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseen.

“Tavoitteenamme on, että parhaat ratkaisut voivat ponnistaa Jätkäsaari Mobility Labista muihin kaupunkeihin Suomeen ja ulkomaille. Samalla edistämme Helsingin ilmastotavoitteita ja luomme viihtyisämpää kaupunkiympäristöä asukkaille, kertoo projektipäällikkö Janne Rinne Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingistä.

Trombia Free -lakaisukoneen markkinan uskotaan olevan erityisesti juuri Helsingin kaltaisissa edelläkävijäkaupungeissa.

“Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii meiltä kaikilta uusia ratkaisuja globaalilla tasolla. Kaupungit ovat avainasemassa ratkaisemassa muun muassa kestävään asumiseen liittyviä haasteita, ja meidän missiomme on mahdollistaa koko katujen puhdistuksen sähköistäminen ja merkittävät päästövähennykset kertarysäyksellä”, Antti Nikkanen Trombia TechnologiesIlta jatkaa.

Autonominen kadunlakaisukone Jätkäsaaressa:

  • Lakaisukone työskentelee pääasiassa arki-iltoina ja -öinä 19.–27. huhtikuuta Välimerenkadulla Jätkäsaaressa ja Baanan pyörätiellä Helsingissä. Työskentelyajat vaihtelevat päivittäin.
  • Trombia Free osallistuu Staran toteuttamaan hiekanpoistoon Jätkäsaaressa tiistaina 20. huhtikuuta. Koneen voi nähdä Välimerenkadulla aamulla kello 9 jälkeen.
  • Pilotin aikana testataan erityisesti puhdistuksen melutasoa, puhdistustehokkuutta sekä autonomisen lakaisuajoneuvon toimintaa, hyötyjä ja rajoitteita katuolosuhteissa.
  • Kone havaitsee esimerkiksi eteen tulevan jalankulkijan ja pysähtyy. Kaupunkipilotissa koneen kanssa kulkee lisäksi aina ohjaaja turvallisuuden varmistamiseksi.
  • Asukkaiden palautetta ja havaintoja voi lähettää Jätkäsaari Mobility Lab -hankkeen projektipäällikkö Janne Rinteelle: janne.rinne@forumvirium.fi
  • Medialle järjestämme tutustumis- ja kuvausmahdollisuuksia. Ota yhteyttä Janne Rinteeseen: janne.rinne@forumvirium.fi
Kadunlakaisurobotti_3_Trombia_Free_full_res-75

Lisätietoa

Lue myös