Ensiapudroonien Euroopan-kiertue saapuu Helsinkiin 4.4.2023. Medialle, terveydenhuoltoalan ammattilaisille ja yleisölle suunnatuissa tapahtumissa esitellään mullistavia lääkintäkuljetus- ja matkustajadroneja. Kiertue on osa laajaa eurooppalaishanketta, jonka viestinnästä vastaa Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium.
Ihmiskuljetusdrone ensi kertaa Helsingissä – Tule katsomaan!
Forum Virium Helsinki järjestää huhtikuussa kaksi ensiapudronejen esittelytilaisuutta. Molemmissa tilaisuuksissa kuullaan terveydenhoitodroonien tulevaisuudennäkymistä, hyödyistä ja haasteista.
- 4.4. klo 10–17 Suomenlinna: Lääkintäkuljetusdrone lennättää adrenaliinikynän Kaivopuistosta Suomenlinnaan. Ammattilaisille ja medialle ruokatarjoilu.
- 6.4.klo 10–16 Kansalaistori: Matkustajadrone ja lääkintäkuljetusdrone tutkisteltavissa Oodin edustalla. Medialle ja yleisökyselyyn vastanneille kahvitarjoilu.
- Lue lisää ja ilmoittaudu tilaisuuksiin tästä.
Dronella nopein apu vaikeakulkuisiin paikkoihin
Kuvittele, että kyy puree sinua tai saat eväspatukasta henkeä uhkaavan allergiakohtauksen keskellä metsää tai saarta. Avun saaminen vaikeakulkuiseen paikkaan on hidasta. Jatkossa ensihoidon käytössä on mahdollista hyödyntää ensiapudroneja, jotka pystyvät lennättämään kortisonia, adrenaliinipiikin tai ensiapulaukun myös ambulanssin ja helikopterin ulottumattomiin.
Matkustajadroonit pystyvät lähitulevaisuudessa kuljettamaan paikalle jopa lääkäreitä. Ihmiskuljetusdroonia aiotaan hyödyntää tositoimissa ensimmäistä kertaa maailmassa jo 2024 Pariisin olympialaisissa. Mullistava innovaatio!
”Liikennejärjestelmien kipupisteet konkretisoituvat pelastustoimessa. Erityisesti tämä korostuu vaikeakulkuisten paikkojen kohdalla ja hätätilanteissa, joissa jokainen sekunti merkitsee”, Forum Virium Helsingin projektipäällikkö Renske Martijnse-Hartikka toteaa.
Ensiapudronejen hyödyt juuri nyt
Globaali väestönkasvu on ajanut perinteisen infrastruktuurin äärirajoilleen. Pelkästään Euroopan unionissa liikenneruuhkien arvioidaan maksavan yhteiskunnalle 100 miljardia euroa vuosittain.
”Dronet eivät juutu ruuhkiin. Ajan lisäksi ne säästävät myös rahaa ja pienentävät päästöjä”, Renske Martijnse-Hartikka kertoo. ”Ensiavun siirtyminen ilmatilaan vaatii kuitenkin ilmailulainsäädännön, kaupunki- ja liikennesuunnittelun uudistamista. Meidän tehtävämme on lisätä kaupunkien ymmärrystä ensiapudroonien mahdollisuuksista ja haasteista. Tarjoamme tukea myös droonien testaukseen”, Martijnse-Hartikka lisää.
Katso video ensiapudronen lennosta Norjan Stavangerissa.
Lataa kuvia ensiapudroneista.
Kuva: Ehang Scandinavia
Lisätietoa