Kävimme Pariisissa messuilla, kuuuntelimme asiantuntijoita ja listasimme neljä asiaa, jotka vaikuttavat autonomisen liikenteen kehitykseen olennaisesti. Niihin kuuluu muun muassa kuljettajapula.
Autonomisten eli itsenäisesti liikkuvien ajoneuvojen tuloa teille ja julkiseen liikenteeseen on pedattu vuosia, mutta milloin ne oikeasti yleistyvät? Missä tilassa autonominen liikenne parhaillaan on? Vierailimme keväällä 2023 Pariisissa Autonomy Mobility World Expossa (AMWE) kiertotalouden robotiikkaa kehittävän AutoMod-hankkeen puitteissa. Keräsimme parhaat oivalluksemme blogikirjoitukseksi. Siihen on kerätty asiantuntijoiden havaintoja ja ennusteita.
Niitä ovat yleinen kuljettajapula, tarve vähentää rekkaliikenteen päästöjä, viimeisten kilometrien kuljetusten potentiaali sekä yleinen hyväksyntä. Kuljettajapula ja raskaan liikenteen päästöjen vähentämisen tarve todennäköisesti kirittävät kehitystä. Samoin tekevät paketti- ja muiden kuljetusten viimeisten metrien ratkaisut. Sellaisia on kokeiltu meillä Forum Virium Helsingilläkin.
Yleinen hyväksyntä puolestaan vaatii, että ihmisten luottamus autonomisesti liikkuviin kulkupeleihin kasvaa. Lisäksi viranomaisten tulee hyväksyä autonomiset ajoneuvot. Sääntely haastaa robotiikka- ja ajoneuvoalaa, jos se on maakohtaista. Siksi Euroopassa pitäisi olla yhtenäinen, autonomisia ajoneuvoja koskeva sääntely.
Tapahtumassa arvioitiin, että autonomisuus yleistyy todennäköisimmin ensin muualla kuin henkilöautoissa, koska yleiseen tieliikenteeseen liittyy paljon erilaisia asioita, joita tekoälyn täytyy pystyä suorittamaan toimiakseen.
Parhaimmillaan autonomisten ajoneuvojen mahdolliset hyödyt voisivat näkyä kaupunkiliikenteessä lisääntyneenä turvallisuutena, ruuhkien vähenemisenä ja palveluiden ja muiden kohteiden entistä parempana saavutettavuutena.
Lue koko juttu ja tutustu tarkemmin neljään havaintoon AutoModin omilla sivuilla.
Tutustu hankkeen robottidemotapahtumaan!
Autonomiset muodulaariratkaisut (AutoMod) -hankkeessa kokeillaan työ- ja palvelurobotteja, jotka vastaavat älykkään kaupungin kiertotaloushaasteisiin sekä alustaa, jolla näitä robotteja voi kuljettaa. Tavoitteena on luoda uudenlainen palvelujen ja liiketoiminnan ekosysteemi, jossa liikkuvien alustojen kuljettamat työ- ja palvelurobotit ratkaisevat älykaupungin kiertotaloushaasteita.
Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!
Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!
Lisätietoa