Projektiesittely ---

ELABORATOR edistää turvallista, osallistavaa ja kestävää liikkumista kaupungissa

Artikkelikuva: Projektiesittely

ELABORATOR-hankkeessa kaupungissa liikkumisesta tehdään entistä turvallisempaa ja kestävämpää kehittämällä suunnittelua ja kaupunkilaisten osallisuutta. Helsingissä keskitytään erityisesti digitaalisiin ratkaisuihin, jotka parantavat liikenneturvallisuutta.

Tavoitteet

The European Living Lab on designing sustainable urban mobility towards climate-neutral cities (ELABORATOR) -hanke käyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa suunnitellessaan, kehittäessään, toteuttaessaan ja ottaessaan käyttöön innovaatioita ja toimenpiteitä, joilla edistetään turvallista, osallistavaa ja kestävää kaupunkiliikkumista. Se tarkoittaa, että ensin hankkeessa tehdään suunnittelu- ja kartoitustyötä, jotta varsinaiset kokeilut vastaavat tarpeisiin ja tunnistettuihin haasteisiin. 

Työn tavoitteena on: 

 • Kehittää ilmastoneutraaleja kaupunkeja ja turvallista liikkumista keräämällä, arvioimalla ja analysoimalla käyttäjien tarpeita ja vaatimuksia.
 • Jakaa kaupunkien välillä tietoa ja edistää innovaatioiden käyttöönottoa.
 • Laatia turvallisen ja osallistavan liikkumisen kehittämisestä ohjeita, menettelytapoja ja suunnitelmia palveluntarjoajille ja kaupunkisuunnittelijoille.

Toimenpiteitä tehdään 12 kaupungissa eri puolilla Eurooppaa. Ne suunnitellaan yhdessä haavoittuvassa asemassa olevien käyttäjäryhmien, paikallisviranomaisten ja asiaankuuluvien sidosryhmien kanssa. 

ELABORATOR-hankkeessa edelläkävijäkaupunkeina loistavat majakkakaupungit (lighthouse cities) ovat Milano (Italia), Kööpenhamina (Tanska), Helsinki (Suomi), Issy-les-Moulineaux (Ranska), Zaragoza (Espanja) ja Trikala (Kreikka). 

Majakkakaupungeista oppeja ammentavat seuraajakaupungit (follower cities) ovat Lund (Ruotsi), Liberec (Tšekki), Velejne (Slovenia), Ioannina (Kreikka), Split (Kroatia) ja Krusevac (Serbia).

Kesto, kumppanit, rahoittaja ja kokonaisbudjetti

 • Hanke toteutetaan vuosien 2023–2026 aikana (1.6.2023–30.11.2026)
 • Kumppaneita on 38 ja ne tulevat 14 EU-maasta. Suomesta mukana ovat Forum Virium Helsinki ja VTT.
 • Hanke saa rahoitusta Euroopan unionin Horisontti Europe -tutkimusrahoitusohjelmasta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 12 387 260 euroa, josta Forum Viriumin osuus on 517 500 euroa.
 • Hankkeen rahoitusinstrumentti on Horizon Europe, EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelma.

Hyödyt Helsingille

ELABORATOR-hankkeen tavoitteena on edistää Helsingin liikenneturvallisuutta. Hanke tukee kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelman (SUMP) ja Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman pitkän tähtäimen tavoitteita. Niiden tavoitteena on vähentää liikenteessä kuolleiden ja loukkaantuneiden määriä ja kasvattaa liikkumisen turvallisuutta.

Forum Virium Helsingin rooli

Forum Virium Helsinki toimii hankkeessa Helsingin pilotin koordinaattorina ja Helsingissä toteutettavien toimenpiteiden suunnittelijana ja mahdollistajana. Hankkeessa toteutettavat toimenpiteet tulevat ajoittumaan pääosin vuosille 2024–26.

Tarkoituksena on: 

 • Testata uusia ratkaisuja onnettomuuksia koskevan tiedon keräämiseksi, visualisoimiseksi ja analysoimiseksi 3D-malleja Helsingin digitaalista kaksosta hyödyntäen. Erityisesti keskitytään yhteiskäyttöisten pyörien ja sähköpotkulautojen onnettomuuksiin. Entistä tarkemmalla tiedolla voidaan vaikuttaa kaupungin liikenneturvallisuustoimenpiteisiin ja kevyiden sähköajoneuvojen palveluntarjoajille annettaviin ohjeistuksiin.
 • Pilotoida innovatiivisia tapoja optimoida yhteiskäytössä olevien sähköpotkulautojen ja -pyörien entistä sujuvampaa pysäköintiä. 
 • Hyödyntää tekoälyä ja digitaalisia kaksosia liikenneturvallisuuden parantamiseksi esimerkiksi käyttämällä 3D-malleja, kamerapohjaista havainnointia onnettomuusalttiissa risteyksissä ja reaaliaikaista varoitusjärjestelmää lähestyvistä ajoneuvoista. 
 • Hyödyntää Helsingin digitaalisen kaksosta havaintojen keräämiseksi liikkumisesta ja koetusta liikenneturvallisuudesta osallistamalla liikuntarajoitteisia, jalankulkijoita, pyöräilijöitä, lapsia ja vanhuksia.

Vastuullisuus

ELABORATOR-hanke keskittyy haavoittuvassa asemassa oleviin tienkäyttäjiin. Hanke edistää vastuullisuutta kehittämällä kestävää ja turvallista liikkumista, osallistamalla laajasti eri sidosryhmiä suunnittelytyöhön ja jakamalla tietoa hyvistä käytännöistä niin kaupunkitasolla kuin kaupunkien välillä.

Lisätietoa projektista

Verkkosivut
LinkedIn
Twitter/X 

The project has received funding from the European Union’s Horizon Europe research and innovation programme under grant agreement No 101103772.