Talvikunnossapito-hackathonista vauhtia kasvuyritysten toimintaan

Artikkelikuva: Talvikunnossapito-hackathonista vauhtia kasvuyritysten toimintaan

Järjestimme viime vuoden lopulla Digital Twins Hackathon -ohjelmointikilpailun, jossa 17 tiimiä ratkoi muun muassa talvikunnossapidon ja kaupunkilogistiikan haasteita. Mitä kuuluu nyt haasteiden voittajatiimeille ja jouduttiko hackathon heidän liiketoimintaansa?

Forum Virium ja Stara järjestivät yhteishankkeessaan Liikkumisen digitaalinen kaksonen (LiiDi2) yhteistyössä Metropolian ammattikorkeakoulun kanssa Digital Twins Hackathon – Building sustainable futures within the most functional City -ohjelmointikilpailun Helsingissä 25.–27.11.2022. LiiDi2:n haasteet liittyivät Helsingin talvikunnossapitoon ja logistiikkaan. Lähteenä käytettiin muun muassa Staran tuotantodataa.

Voittajatiimit Winterpac ja Perfektio hyödynsivät oivaltavasti Staran tarjoamaa dataa kaupunkilogistiikan ja -kunnossapidon toimenpiteiden optimoimiseksi. Perfektio rakensi toimintakonseptin, jolla pystytään toimittamaan nykyisellä kalustolla ja nykyisillä ajoreitityksillä enemmän kuljetuspalveluita Staran asiakkaille tarkoituksena vähentää ilmastopäästöjä ja luoda uutta liiketoimintaa. Winterpacin ratkaisu optimoi Staran talvikunnossapidon reittejä resurssiviisaasti.

Jututimme haasteiden voittajia hacktahonin merkityksestä yritysten liiketoiminnalle. Winterpacin tulevaisuudensuunnitelmista kertoi yrityksen toinen perustajajäsen ja tuotekehittäjä Ivo Cornelis de Geus ja Perfektion kuulumiset jakoivat yrityksen liiketoiminnan kehityspäällikkö Mirka Hautala ja toimitusjohtaja Janne Ruokonen. Katso yritysten esittelyvideot alta!

1. Miten kuvailisitte palveluanne?

Winterpac: “Ratkaisumme Winterpac luo uusia reittisuunnitelmia lumenpoistoon perustuen väylien hoitoluokituksiin sekä jo suoritettujen puhdistustöiden telemetriatietoihin. Reiteissä pyritään minimoimaan samojen väylien moninkertaista ajoa. Luodut reitit näytetään työnjohdolle näkymässä, jossa niitä voi tarvittaessa hienosäätää ja lähettää sitten eteenpäin työtä suorittaville työntekijöille.”

Uusien innovaatioiden luominen ja kaupallistaminen on Perfektion liiketoiminnan ytimessä. Haluamme olla uusien liiketoimintaratkaisujen ideointilaboratorio. Hackathoneihin osallistuminen sopii siis hienosti omaan yrityskulttuuriimme.

Mirka Hautala ja Janne Ruokonen, Perfektio

Perfektio: “Perfektio on ohjelmistokehitysyritys. Teemme räätälöityä, asiakkaan yksilöllisiin toiveisiin perustuvaa koodausta. Erityisen hyviä olemme laajojen datamassojen käsittelyssä ja koneälyn hyödyntämisessä. Osaamistamme on myös vastuullisuuteen liittyvien projektien toteuttaminen. Olemme tehneet kymmeniä toteutuksia sosiaalisen vastuun ja ympäristövastuun tiimoilta.”

2. Minkälaista hyötyä saitte Digital Twins -hackathoniin osallistumisesta ja yhteistyöstä Forum Viriumin kanssa?

Winterpac: “Digital Twins Hackathonissa tiimimme työsti yhdessä Forum Viriumin ja Staran kanssa ratkaisua, käyttämällä heidän tarjoamaansa dataa oman ratkaisumme validointiin. Olemme erittäin kiinnostuneita aloittamaan pilotoinnin ja tästä syystä kutsumme kaupunkeja mukaan. Stara käy parhaillaan läpi suuria organisaatiomuutoksia, ja tästä syystä nyt on juuri oikea aika tarkastella kunnossapidon prosesseja myös tästä näkökulmasta.” 

Olemme erittäin kiinnostuneita aloittamaan pilotoinnin ja tästä syystä kutsumme [Helsingin lisäksi] mukaan muitakin kaupunkeja.

Ivo Cornelis de Greus, Winterpac

Perfektio: “Olemme tehneet kuljetuslogistiikan optimointia aiemmissa asiakasprojekteissamme, mutta DT Hackathonissa pääsimme soveltamaan tätä osaamista aivan uuteen toimintaympäristöön: kaupunkilogistiikkaan. Se oli herkullinen haaste, joka käynnisti keskustelun ratkaisun soveltamisesta Staran tarpeisiin – jatkamme nyt tuota vuoropuhelua.” 

“Opimme samalla, että käytännön toteutukseen on vielä matkaa, ja siinä tarvitaan monialaista yhteistyötä Staran, Staran asiakkaiden, yksityisten kuljetusyrittäjien ja tietojärjestelmätoimittajien kesken. Toivomme, että konseptointivaiheessa olevaa ratkaisua päästäisiin jatkokehityksen jälkeen pienimuotoisesti pilotoimaan.”

3. Miten teillä menee nyt ja mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmanne?

Perfektio: “Hackathon-tiimimme koottiin Perfektio Oy:n työntekijöistä, joten jatkamme normaalia päivätyötä Perfektion asiakkaiden parissa. Tämän hackathonin aiheena ei ollut tuottaa sellaista uutta innovaatiota, jota me lähtisimme itse kaupallistamaan, vaan tämä tehtiin Staran tarpeisiin.” 

“Perfektio on aiemmin menestyksekkäästi luonut uutta liiketoimintaa spinoff-mallilla: olemme perustaneet pari omaa startup-yhtiötä. Toisen saimme kasvatettua siihen vaiheeseen, että yritys oli viime vuonna kypsä myytäväksi ja siirtyi kansainvälisen tahon omistukseen. Toinen spinoff-yrityksistämme, The Extravagant Company Oy Ltd puolestaan sai juuri taakseen onnistuneen rahoituskierroksen ja kasvattaa liiketoimintaansa vauhdilla. Näiden hankkeiden kautta olemme tiiviisti mukana uusien innovaatioiden kaupallistamisessa.”

Winterpac: “Olemme avoimia yhteistyölle myös muiden kaupunkien kanssa, jotka olisivat halukkaita pilotointiin tulevana talvena (2023–2024), tai yhdessä Staran kanssa sitä seuraavana talvena (2024–2025). Annamme mielellämme lisätietoja ratkaisustamme sekä pilotointiajatuksestamme, meihin voi olla suoraan yhteydessä LinkedIn-tilimme kautta.”

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lisätietoa

Lue myös