Esineiden internet ja data maailman toimivimman kaupungin palveluksessa vuonna 2018

Artikkelikuva: Esineiden internet ja data maailman toimivimman kaupungin palveluksessa vuonna 2018

Tarkempaa, ajantasaista dataa kaupungista, modulaarisia ja avoimia IoT-alustoja, standardien vertailua ja tiiviimpää yhteistyötä toimialojen kanssa: muun muassa niistä koostui Forum Virium Helsingin vuosi 2018. Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille tuloksekkaasta vuodesta 2018! Alla vielä lyhyesti keskeisimpiä saavutuksiamme kuluneelta vuodelta.

Älykaupunkiratkaisujen tarvelähtöistä kehittämistä yritysten kanssa

Vuoden aikana on tehty tarvelähtöistä, IoT:ä ja dataa hyödyntävien älykaupunkiratkaisujen kehittämistä yhdessä yritysten ja muiden kaupunkien kanssa. Select for Citiesissä viisi yrityskonsortiota kehitti internet of everything -alustan prototyypin esikaupallisen hankinnan mahdollistamana. Kolme niistä valittiin juuri startanneeseen living lab -vaiheeseen. SynchroniCityssä puolestaan haettiin skaalautumiskelpoisia IoT-ratkaisuja. Tarjolla ollutta maksimissaan 300 000 euron skaalautumistukea hakikin 131 ratkaisua, joista valittiin Helsinkiin pilotoitavaksi 4. Uudempina aluevaltauksina tiimissä aloitettiin yritysten terveysteknologiaratkaisuille referenssicaseja tarjoava 6Aika Cohewe -hanke sekä 5G-kokeilumahdollisuuksia luova UrbanSense. Kahdessa jälkimmäisessä tulossa myös kokeiluhankintoja vuoden 2019 aikana.

Data luvittamalla liikkeelle

Avoin data on mahdollistanut uusia innovaatioita ja liiketoimintaa jo useamman vuoden ajan, mutta samalla se on herättänyt nälän myös henkilötietojen tehokkaampaan hyödyntämiseen. Edistääksemme tämän arvokkaan tietopääoman hyödyntämistä älykaupungeissa toimme kaupunkiteemaa esille MyData-tapahtuman Smart Cities Day -päivässä. Vuoden aikana ihmislähtöistä mallia henkilötiedon hallintaan edistävä mydata-liike on kasvanut kansainväliseksi toimijaksi. Samaan aikaan IoT-ohjelma on edistänyt datan luvitusratkaisuja muun muassa mySMARTLife-hankkeessa ja samaa työtä jatkaa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke.

Vekotinverstaalla tyytyväisiä kävijöitä

Kaapelitehtaan kanssa yhteistyössä käynnistetty Vekotinverstas saavutti vuoden iän ja on selvästi löytänyt käyttäjänsä. Työpajoja on järjestetty niin NB-IoT:sta, ESP-mikrokontrollereista, LoRaWANista kuin ilmanlaatusensoreistakin. Työpajat houkuttelivat mukaan pääasiassa tekniikasta kiinnostuneita asianharrastajia tai sen parissa työskenteleviä nörttejä yläkouluikäisistä eläkeläisiin. Osallistujien antaman palautteen (keskiarvo lähellä 5/5) mukaan sekä sisältövalinnat että toteutus ovat menneet nappiin. Tulevana vuonna pyritään löytämään keinoja ja teemoja, joilla saadaan enemmän tyttöjä ja naisia tekniikan pariin.

Yhteistä kaupunkimarkkinaa standardoinnilla

Forum Virium Helsinki on edistänyt yhteistä kaupunkipalvelumarkkinaa standardoinnin keinoin jo CitySDK-hankkeesta asti. 2018 on ollut vahvasti reaaliaikaisen sensoridatan harmonisoinnin vuosi. Olemme pilotoineet Fiwaren NGSI-rajapintaa muun muassa kaupunkipyörätiedon kanssa SynchroniCity-hankkeessa, SensorThings API:a koestetaan mySMARTLife-hankkeessa, ja O-MI/O-DF on tarjonnut pohjan sähköautojen latauspalveluiden yhtenäistämiselle BIoTope-hankkeessa. Ilmanlaatudatan semanttista yhteensopivuutta kehitetään yhteistyössä HSY:n ja Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden kanssa. Osana mySMARTLife -hanketta sensoridatan määrittelyä kehitetään Kansalliskirjaston Finto -hankkeen kanssa, jonka palveluun on lisätty toimintaa tukeva ontologia. Uusimpana lisäyksenä aloitimme maamassatiedon tuottamisen ja harmonisoinnin kehittämisen 6Aika CircVol -hankkeessa.

Tiivistä yhteistyötä toimialojen kanssa

Kaupungin toimialojen digitalisaatiosuunnitelmien myötä olemme tiivistäneet yhteistyötä entisestään. Esineiden internetin tiimoilta erityisesti datankeruukokeilut, kuten bändikämppien ilmanlaadun ja puistojen kävijämäärien mittaus sekä alustaratkaisut ovat olleet keskustelun keskiössä tiimimme järjestämissä kaupungin toimijoiden IoT-yhteistyötapaamisissa. Paljon tapahtuu myös digisuunnitelmien sekä kaupungilla uuden digitalisaatiojohtajan käynnistämän digitalisaatio-ohjelman määrittelytyön myötä, joten tapaamisissa on saatu päivitettyä tekemistä puolin ja toisin. Työn alle on otettu parempi näkymä IoT-tiimin hankkeiden tuloksiin, kuten rajapintoihin, koodiin tai testiympäristöihin sekä oppien skaalaamiseen muun muassa Vihdintien kaupunkibulevardisuunnitelmiin.

Työ näkyväksi useilla eri areenoilla

IoT-tiimimme oli näkyvästi esillä useissa kansainvälisissä tapahtumissa. Alkuvuodesta keskustelutimme henkilötiedon tiimoilta Connected Smart Cities Conferencessa, toukokuussa reverse pitchasimme Nordic IoT Weekillä ja kesäkuussa olimme esillä IoT Weekillä Bilbaossa. Tavoitimme myös tulevaisuuden tekijöitä Juniorihackathon -tapahtumassa. Forum Virium Helsingin ja IoT-ohjelman työ toi kutsun Nordic Councilin rahoittamalle asiantuntijavierailulle Australiaan ja Sydneyn Smart Cities Weekille. Broadband World Forumissa esillä olivat BIoTope ja SynchroniCity. Loppuvuoden isoimpia tapahtumia oli tuttuun tapaan Barcelonan Smart City Expo, jossa hankkeet olivat näkyvillä muun muassa OASC-verkoston ständillä. Tiimin työtä summaavia julkaisuja esiteltiin Madeiralla IEEE Intelligent Systems: Theory, Research and Innovation in Applications -konferenssissa.

Tiimi täydessä vauhdissa

IoT-tiimiin on saatu konkareidemme Timo Ruohomäen, Aapo Ristan ja Natalia Reenin rinnalle vahvistusta kuuden hengen verran. Joukkoomme ovat liittyneet Peeter Lange, Juha Nummila, Eero Jalo, Tiina Inki, Veli Airikkala ja Aki Salminen. Jos et ole vielä ehtinyt  tutustua heihin, lue lisää sivuiltamme. Muutamat esittelyt ovat vielä työn alla.

Vuosi 2019 tuo useita pilotteja

Ensi vuonna siirrymme entistä vahvemmin kohti käyttäjien kanssa kokeilemista. Vuoden vaihteessa starttaa Select for Citiesin Living Lab -vaihe, johon kutsumme kaikki kiinnostuneet kokeilemaan kilpailevia alustaratkaisuja. SynchroniCityn pilotit käynnistyvät keväällä. Tulemme myös näkemään 5G-kokeiluja, joiden osalta tarjouksen voi jättää 31.1. mennessä. Kehitämme eteenpäin demovaiheessa olevaa Puhtaan Ilman reittiopasta sekä konseptivaiheessa olevaa Carbon Neutral me -kokonaisuutta yhdessä kaupunkiyhteisön kanssa. Yrityksille on tulossa kokeilumahdollisuuksia CoHeWe:n nopeissa kokeiluissa ja tukea kasvuun Kasvu Openin Smart City -kasvupolulla.


Tervetuloa mukaan kehittämään maailman toimivinta kaupunkia esineiden internetin ja datan avulla kanssamme myös vuonna 2019!

Kuva: Elise Kulmala / Helsinki Marketing

Lisätietoja

Kuva

Hanna Niemi-Hugaerts

#iot #avoindata #databusiness
#rajapinnat #API
puh. +358 40 674 9911
hanna.niemi-hugaerts(at)forumvirium.fi

Lue myös