Carbon Neutral Me – datalähteistä hyötyä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa

Artikkelikuva: Carbon Neutral Me – datalähteistä hyötyä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa

Helsingin ilmastotavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kasvihuonepäästöjen vähentämistavoite on 60 prosenttia vuosina 1990–2030. Tavoitteiden saavuttamiseksi kaupungilla on omat toimenpiteensä, mutta jokainen ilmastoviisas kaupunkilainen on näissä talkoissa tärkeässä roolissa.

Osana mySMARTLife-hanketta Forum Virium kehittää Carbon Neutral Me -nimellä uudentyyppistä konseptia, joka kykenisi paremmin hyödyntämään datalähteitä kuin nykyiset ilmastolaskurit. Kokemuksia on kerätty myös Fiksun Kalasataman nopeissa kokeiluissa syntyneessä Kotihiili-palvelussa, jossa selvitettiin mahdollisuuksia hyödyntää laajemmin olemassaolevaa dataa hiilijalanjäljen laskennassa. Jo tuolloin huomattiin, että datan saatavuus ja laatu on rajoite, mutta kaupungin kehityshankkeiden rooli on juuri datan avaamisessa ja avaamiseen kannustamisessa.

Omaan hiilijalanjälkeen vaikuttavia valintoja tehdään päivittäin. Oikeaan suuntaan kannustava palvelu voisi olla muutakin kuin muistikirja tai laskuri. Tällaisen palvelun kehittäminen vaatii laajempaa ymmärrystä kaupunkilaisten erilaisista elämäntilanteista. Tästä syystä hanke käynnistyy laajalla palvelumuotoilukierroksella, jonka toteuttajaksi valittiin Kuudes Helsinki. Asiantuntijahaastatteluin, työpajoin ja hyödyntäen Kuudennen aiempia asiakastutkimuksia halutaan luoda parempi käsitys siitä, millainen laajempi näkökulma käyttäytymisen ohjaamisessa ilmastoviisaammaksi toimisi.

Avoimessa ohjelmistokehityksessä myös suunnittelu on avointa. Onkin ajateltu, että hankkeessa luotavan uuden Carbon Neutral Me -palvelun lisäksi muiden sovellusten ja palvelujen kehittämistä kannustaisi lisätieto kuluttajien käyttäytymisestä ja hiilijalanjäljen kertymiseen liittyvän datan parempi saatavuus. Hanke toteuttaa siis Helsingin ajatusta maailman toimivimmasta kaupungista sekä tukemalla kaupunkilaisia hyödyttävien palvelujen kehittämistä että tuottamalla sellaisen itse.

Hankkeen seuraava työpaja järjestetään 9.10.2018. Ilmoittaudu mukaan tästä

Tervetuloa mukaan kehittämään hiilineutraalia Helsinkiä kaupunkilaisen näkökulmasta!

Teksti:
Timo Ruohomäki
MySmartLife-projektipäällikkö
Forum Virium Helsinki

 

Kuva: Riku Pihlanto / Helsingin kaupunki

Lisätietoja

Kuva

Timo Ruohomäki

#IoT #data
puh. +358 40 661 5500
timo.ruohomaki(at)forumvirium.fi

Lue myös