[vc_column]
Helsinki yhdessä Antwerpenin ja Kööpenhaminan kanssa etsivät “kaiken internet” eli IoE-ratkaisua, jonka avulla voidaan hyödyntää kaupungissa kerättyä tietoa merkittävästi ja tuottaa kaupunkilaisille uusia innovatiivisia sujuvan arjen palveluja. Hankinta tehdään esikaupallisella julkisella hankinnalla (PCP – Pre-Commercial Procurement).
Kaupungin massiivisen datamäärän tuominen yhteen vaatii kuitenkin ensin pohjakseen alustan, ja tätä ollaan nyt etsimässä kaupunkien yhteisessä SELECT for Cities -hankkeessa. Tarjolla olleista IoE-ratkaisuista valikoitui viisi konseptia, joista on nyt kehitetty prototyyppejä. Seuraavaksi näitä testataan paikallisesti kaupungeissa.
Yhtenä käyttötapauksena tullaan käyttämään kaupungin ilmanlaadun mittauksen seurantaa. Tavoitteena on saada helposti tietoa kaupungin ilmanlaadusta IoE-alustan avulla käyttäjän tarpeiden mukaan esimerkiksi karttoina, taulukoina, pylväinä ja koneluettavina rajapintoina.
Esittelyssä 5 vaihtoehtoa “kaiken internetiksi”
1. FIWOO on Bosonitin tarjoama IoE-alusta, jonka innovaatioita ovat yhteiskehittämisessä hyödynnettävä kryptovaluutta, IoE-alustan käyttäjiä avustava Chattibotti sekä IoT-laitteiden ja alustan välinen yhteyden salaaja.
2. Sofia4Cities on Indran tarjoama IoE-alusta, jonka innovaatioita ovat helppokäyttöisyys, joka mahdollistaa käytön asiantuntijoille, mutta myös käyttäjille ilman koodaustaitoja. Muita innovaatioita ovat eri lähteistä tulevan tiedon hallinta, mahdollisuus laitteiden reaaliaikaiseen valvontaan sekä käyttäjiä palveleva Chatbot.
3. City Enabler on Engineeringin tarjoama IoE-alusta, jonka innovaatioita ovat älykaupungin digitaalisen kaksosen mallintaminen analysointia ja simulointia varten. Muita innovaatioita ovat datalähteiden etsimiseen tarkoitettu haku ja käyttöliittymä, jolla voi luoda uusia sovelluksia myös ilman koodaustaitoja sekä osallistamiseen ja yhteiskehittämiseen kannustava toiminto.
4. Orchestra Cities on Martelin tarjoama IoE-alusta, jonka innovaatioihin lukeutuvat turvatut yhteydet IoT-laitteille, ajan ja paikan yhdistävät ohjelmointirajapinnat sekä analyysipalvelujen yhteensovittaminen.
5. Firenzen yliopiston ratkaisu Snap4City on IoE-alusta, joka mahdollistaa dataa ja grafiikkaa sisältävien sovellusten nopean toteutuksen. Muita innovaatioita ovat datan näyttäminen helposti kartalta, edistyneet valvontaominaisuudet ja IoT- sovellusten joustava integroiminen.
Katso Snap4City-ratkaisun esittely täällä
Tutustu SELECT for Cities -projektiin.
Lue lisää 5 IoE -ratkaisusta SELECT for Cities -sivuilla
Mukaan testaamaan ratkaisuja?
Forum Virium Helsinki koordinoi hanketta ja vastaa kaupunkien välisestä yhteistyöstä sekä paikallisesta living labista vuonna 2019. Forum Virium Helsinki hyödyntää hankkeessa Helsingin Jätkäsaaren aluetta ja rekrytoi syksyn aikana alueella vaikuttavia asukkaita sekä toimijoita testikäyttäjiksi living lab -kokeiluihin. Mikäli kiinnostuit hankkeesta ja haluat kuulla lisää tulevista kokeiluista, ota yhteyttä:
projektipäällikkö Natalia Reen natalia.reen@forumvirium.fi tai projektisuunnittelija Tiina Inki tiina.inki@forumvirium.fi
Esikaupallisella hankinnalla etsitään yhdessä parempia ratkaisuja
Keskeisimmät hidasteet IoT:n täysimittaiselle hyödyntämiselle ovat olleet yhteisten standardien puute, pirstaloituneet markkinat ja systemaattisen kokeilun puute sekä uusien ratkaisujen jalkauttamisen riittämättömyys kaupunkiympäristöihin. SELECT for Cities -hankkeessa kokeillaan esikaupallisen julkisen hankinnan avulla, voivatko kaupungit löytää yhdessä parempia ratkaisuja IoT-hankinnoissaan markkinoiden rajapinnasta.
Kuva: Helsinki Marketing
Lisätietoja