Helsinki keräsi IoT-laskurilla tietoa Koffin puiston käytöstä

Artikkelikuva: Helsinki keräsi IoT-laskurilla tietoa Koffin puiston käytöstä

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala ja Forum Viriumin Vekotinverstas keräsivät kesän aikana tietoa Koffin puiston kävijöistä. Kävijälaskurista saatua dataa hyödynnetään muun muassa puiston puhtaanapidon suunnittelussa sekä ylläpidon resurssien kartoituksessa.

Koffin puiston torniin asennettu Paxcounter-laskuri keräsi kävijätietoa kännyköiden lähettämistä wifi- ja bluetooth-signaaleista. Tulokset auttavat kaupunkiympäristön toimialaa muodostamaan ymmärrystä puiston käytön laajuudesta ja kävijätrendeistä.

”Datan hyödyntäminen infrastruktuurin suunnittelussa ja kunnossapidossa on todella mielenkiintoista. Käyttäjämäärien saaminen puistoista on ollut tähän asti käytännössä mahdotonta, etenkin pitkien trendien osalta. Tämä pilotti mahdollisti ensimmäisten pidempien mittausten tekemisen lähes automaattisesti”, kaupunkiympäristön toimialan tietohallintovastaava Jere Metsävuo kertoo.

Testi onnistui hyvin. Tavoitteena on saada useampia puistoja samanlaisen testauksen piiriin vertailulukujen saamiseksi.

”Forum Virium ja Vekotinverstas mahdollistivat erinomaiset puitteet nopeille ja pienille testauksille ilman monimutkaisia hankintoja. Toimintamalli on erinomainen”, Metsävuo kehuu.

 

Puistodata voi säästää veronmaksajien rahaa

Data kertoo puiston käytön piikeistä esimerkiksi tiettyyn kellonaikaan tai tiettyinä viikonpäivinä. Dataa analysoimalla on mahdollista saada tietoa vaikkapa sään vaikutuksesta puistojen käyttöön. Näin kaupunki voi arvioida esimerkiksi puiston puhtaanapidon optimaalista ajoitusta.

Kävijädatalla voidaan myös ennustaa puistojen pintojen ja rakenteiden kulumista. Tämän tiedon pohjalta on mahdollista varautua korjaustarpeisiin entistä paremmin. Näin veronmaksajien rahat voidaan hyödyntää puistojen hoidossa tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.

”Olisi kiinnostavaa vertailla eri puistoihin käytettävien eurojen suhdetta kävijämääriin. Mielenkiintoista olisi myös nähdä, mitä kävijämäärille tapahtuu syksyllä ja talvella”, Metsävuo toteaa.

Metsävuo toivoo, että vastaavien kokeilujen kautta herää kiinnostus muunkinlaisen mittausdatan keräämiseen. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että dataa kerätään tarpeeseen, eikä vain siksi että se on mahdollista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vekotinverstas
on kaikille avoin työpaja, jossa kaupunkilaiset ja yritykset voivat kokeilla ja rakentaa erilaisia esineiden internetin sovelluksia ja laitteita asiantuntijan opastuksella. Vekotinverstas sijaitsee Kaapelitehtaalla ja sen perustivat Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki ja Kaapelitehdas. Vekotinverstas on osa Forum Virium Helsingin IoT-ohjelmaa, joka kehittää datankeruutapoja Helsingissä. Ohjelman tavoitteena on IoT-teknologiaa hyödyntäen tarjota yritysten ja koko kaupunkiyhteisön käyttöön sen tarvitsemaa reaaliaikaista ja tarkempaa dataa niin palvelukehitykseen kuin päätöksentekoonkin. Ohjelma luo edellytyksiä avoimen IoT-ekosysteemin rakentumiselle esimerkiksi edistämällä yhteentoimivuutta ja tarjoamalla yrityksille rahoitushakuja. Vekotinverstaan työpajat mahdollistaa Forum Virium Helsingin IoT-ohjelman MySmartLife-hanke. vekotinverstas.fi

 

 

Lisätietoja

Kuva

Aapo Rista

#API #rajapinnat #6Aika

puh. +358 40 674 0440
aapo.rista(at)forumvirium.fi

Lue myös