IoT-sensorit mittaavat bändikämppien ilmanlaatua Kaapelitehtaalla. Älyteknologian avulla voidaan tukea kiinteistöjen energiatehokkuutta.
Kaapelitehtaalla kokeillaan tänä kesänä bändikämppien ilmankosteuden ja hiilidioksidimäärän mittaamista. Mittaus tehdään ensin yhdessä tilassa ja laajennetaan vuosien 2018–2019 aikana kaikkiin 50 bändikämppään. IoT- eli esineiden internet -sensorit vievät bändikämpissä mitatun datan verkkoon, jonka kautta sitä voidaan seurata reaaliaikaisesti. Kyseessä on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Viriumin ja Kaapelitehtaan yhteisen Vekotinverstaan projekti, jonka tarkoituksena on testata IoT-sensoreita kiinteistönhoidossa ja -ohjauksessa.
Ilmanlaatudata palvelee kiinteistöjä
Erityisesti vanhoista rakennuksista puuttuu usein dataa ilmanvaihdon ohjaukseen tuottava teknologia. Kaapelitehtaan kokeilussa tämä ratkaistaan IoT-sensoreita asentamalla.
“Tässä projektissa on mahdollisuus saada talosta sellaista dataa, jota olisi muuten ollut vaikea saada. Kaapelitehdas on vanha teollisuusrakennus, joka on muunnettu kulttuurialan käyttöön. Vaikka talotekniikkaa on uusittu vuosien varrella, moderni sensoritekniikka puuttuu. IoT-sensoreiden tuottaman datan avulla voidaan parantaa ja ohjata esimerkiksi ilmanvaihtoa ja lämmitystä ja mahdollisesti säästää merkittäviä summia talon ylläpitokustannuksissa”, kertoo käyttöpäällikkö Matti Waara Kaapelitehtaalta.
Kokeilussa opitaan uutta
Kokeilun toteuttaa Helsingin Kaapelitehtaan ja Forum Viriumin yhteinen Vekotinverstas ja mukana on ollut kolme työssäoppijaa Business College Helsingin IoT-linjalta.
“Olemme nyt tekemässä ja kokeilemassa uutta ja oppimassa samalla itsekin. Vastaavanlaiset sensorit olisi voinut ostaa kaupalliselta toimijalta, mutta itse tekemällä ja kokeilemalla opittiin valtavasti sensori- ja LoRaWAN-tekniikoista. Toivottavasti myös opiskelijat oppivat jotain käytännönläheisellä tavalla ja vievät uusia ajatuksia syksyllä takaisin kouluun”, kertoo Forum Virium Helsingin IoT-erityisasiantuntija Aapo Rista.
Vekotinverstas on kaikille avoin työpaja, jossa kaupunkilaiset ja yritykset voivat kokeilla ja rakentaa erilaisia esineiden internetin sovelluksia ja laitteita asiantuntijan opastuksella. Vekotinverstas sijaitsee Kaapelitehtaalla ja sen perustivat Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki ja Kaapelitehdas. Vekotinverstas on osa Forum Virium Helsingin IoT-ohjelmaa, joka kehittää datankeruutapoja Helsingissä. Ohjelman tavoitteena on IoT-teknologiaa hyödyntäen tarjota yritysten ja koko kaupunkiyhteisön käyttöön sen tarvitsemaa reaaliaikaista ja tarkempaa dataa niin palvelukehitykseen kuin päätöksentekoonkin. Ohjelma luo edellytyksiä avoimen IoT-ekosysteemin rakentumiselle esimerkiksi edistämällä yhteentoimivuutta ja tarjoamalla yrityksille rahoitushakuja. Vekotinverstaan työpajat mahdollistaa Forum Virium Helsingin IoT-ohjelman MySmartLife-hanke. vekotinverstas.fi
Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhdessä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa.
www.forumvirium.fi
Kaapelitehdas on Suomen suurin kulttuurikeskus. Sen 56 000 neliötä käsittävä rakennus pitää sisällään 3 museota, 11 galleriaa, tanssiteattereita, taidekouluja sekä taiteilijoita, bändejä ja erilaisia luovien alojen yrityksiä. Kaapelitehdasta hallinnoi Helsingin kaupungin omistama Kiinteistö Oy Kaapelitalo.
www.kaapelitehdas.fi
Kuva: Kuvio Oy / Martin Sommerschield.
Lisätietoja