Älyä liikennevaloihin ja palkinto robottibussihankkeelle – Forum Virium Helsingin innovaatiovuosi 2022

Artikkelikuva: Älyä liikennevaloihin ja palkinto robottibussihankkeelle – Forum Virium Helsingin innovaatiovuosi 2022

Vuosi 2022 toi ratkaisuja talvikunnossapitoon, kestävään asumiseen ja vihreän infrastruktuurin suunnitteluun. Robottibussihanke FABULOS palkittiin erityisen onnistuneena. Forum Virium Helsingissä kehitetty työkalu sai kunniamaininnan Euroopan komissiolta.

Forum Virium Helsingin vuoteen mahtuu kymmeniä projekteja ja vielä enemmän hyviä partnereita, joiden kanssa toimivaa kaupunkia kehitetään. Tyypillisesti kehitys kulminoituu kokeiluihin, joista osa onnistuu erityisen hyvin ja saa jatkoa tai nousee puheenaiheeksi. Vuonna 2022 saimme yhdestä hankkeesta ja yhdestä työkalusta erityistä tunnustusta.

Listasimme yhdeksän asiaa, joissa omasta mielestämme onnistuimme vuonna 2022. 

1. Robottibussihanke palkittiin 

Urban Transformation Summit palkitsi FABULOS-hankkeen tekijät hyvästä työstä. Projekti valittiin yhdeksi esimerkiksi onnistuneesta, kansainvälisestä yhteistyöstä. Sen parhaat toimintatavat kirjattiin mukaan. 

FABULOS-hankkeen tavoitteena oli selvittää, miten kaupungit voivat hyödyntää itseohjautuvia linja-autoja osana julkista liikennettä. Tavoitteen saavuttamiseksi hankittiin linja-autolinja, jossa liikennöivät itseohjautuvat bussit. Helsingissä itseohjautuvia linja-autoja kokeiltiin Pasilan ja Kalasataman välisellä alueella kesällä 2020. Yrityksille oli tarjolla yhteensä 5,5 miljoonaa euroa tukea ratkaisun kehittämiseen.

2. Kokeilut toivat leikkisyyttä ja lainaamista Helsinkiin

Kaupunginosissa tehtyjen kokeilujen kautta kehitettiin toimivaa, viihtyisää ja kestävää kaupunkia. Fiksu kaupunki -hanke toi älyvalaistusta ja ympäristö mittaavia sensoreja Malmille ja Malminkartanoon. Erityisesti Malmin valaistus, jonka väriä kaupunkilaiset voivat vapaasti säädellä, sai paljon huomiota.

Malminkartanossa, Katajaharjussa ja Vantaan puolella Leinelässä kokeiltiin jakamispalveluita, jotka tarjoavat tavaraa ja hyödykkeitä taloyhtiöiden asukkaiden lainattavaksi. Kesällä taloyhtiön yhteiset sähköpyörät menestyivät hyvin Leinelässä ja syksyn mittaan Katajaharjussa Lauttasaaressa kymmenen taloyhtiön asukkaat saivat yhteisen lainaamon, josta voi hakea käyttöönsä esimerkiksi painepesurin, höyrystimen tai pihapelejä. Toinen lainauskokeilu jatkui vuodelle 2023. 

3. Liikkumisen pullonkauloille löytyi purkutapa

Viime vuonna saatiin hyvä esimerkki, miten pilotoinnin myötä ymmärrys palvelun ja uuden teknologian potentiaalista kasvaa ja kehittyy ja voi parhaimmillaan johtaa uuteen palveluun, kun Elisa Oyj jatkoi yhdessä kokeillun 5G-teknologian kehitystä. Syntyi Elisa Supersight, mobiiliverkkoa hyödyntävä reaaliaikaisen tekoälyanalytiikan palvelu, jolla voidaan analysoida ja laskea monipuolisesti liikennettä, autoja ja ihmismääriä reaaliajassa sekä ulko- että sisätiloissa. 

Supersight on otettu käyttöön Helsingin Satama Oy:n matkustajasatamissa. Niissä liikennejärjestelyjä, tilankäyttöä ja turvallisuutta voidaan parantaa palvelun avulla.

Kokeilu toteutettiin Elisan kanssa osana Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut -hanketta.

4. Uusia työkaluja vehreän kaupungin suunnitteluun

Kaupunkivihreä auttaa hillitsemään ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja lisää viihtyisyyttä. Helpoiten vehreä kaupunki syntyy, kun kasvillisuus huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Päätökseen tullut B.Green-projekti kehitti digitaalisia ja yhteistyöhön kannustavia varhaisen suunnitelun menetelmiä ja tuki siten vihreän infrastruktuurin kehittämistä. 

Tutustu B.Green Handbook -julkaisuun

5. Hankintatyökalu sai erityismaininnan

Kehittämämme sähköinen arviointityökalu ja -prosessi sai tunnustusta Euroopan komissiolta. Työkalulla pystyy arvioimaan ja vertailemaan tarjouksia julkisia hankintoja tehtäessä. Se sopii erityisen hyvin suuren tarjousmäärän tarkasteluun. Työkalulla ehdotusten arvioinnista ja vertailusta on tehty mahdollisimman helppoa ja ketterää.

Euroopan komission Innovointitutka-aloitteen työryhmä valitsi työkalun huippuluokan innovaatioiden joukkoon. Valintaperusteissa todetaan, että työkalu tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia luoda uusia markkinoita.  

Työkalua on hyödynnetty AI4Cities-hankkeessa, joka edistää kaupunkien hiilineutraaliutta. Kesällä hankkeessa testattiin muun muassa rakennusten energiankäytön säätelyä tekoälyllä sekä älykkäitä liikennevaloja, jotka vähentävät turhaa punaisissa seisoskelua. 

6. Älyliikennekokeilut jatkuivat Jätkäsaaressa 

Jätkäsaaressa on jo vuosia tehty erilaisia älyliikenne- ja robotiikkakokeiluja. syksyllä 2022 testattiin muun muassa liikenneturvallisuutta parantavaa teknologiaa, jonka pitäisi vähentää autojen ja kevyen liikenteen törmäyksiä. Volkswagenin kanssa toteutetussa kokeilussa GPS-pohjainen ratkaisu varoitti autoilijaa ja jalankulkijaa törmäysvaarasta. Kokeilu oli osa SmashHit-hanketta

Katso video kokeilusta

7. Ilmanlaatua mitattiin yli miljoona kertaa 

Helsingin ilmanlaadusta saaduista tuloksista viestittiin runsaasti keväällä 2022. Vuosina 2019–21 Vallilan, Jätkäsaaren ja Pakilan asukkaat mittasivat asuinympäristönsä hengitysilmaa yli miljoona kertaa. 

157 vapaaehtoista sai käyttöönsä automatisoidun sensorin. Mittausten avulla tutkittiin, voisiko asukkaita osallistaa ilmanlaadun mittauksiin ja kuinka luotettavia mittaustuloksia on mahdollista saada joukkoistamisen avulla. Mittaukset myös lisäsivät asukkaiden ymmärrystä ilmanlaadusta ja osoittivat, että Helsingin ilmanlaatu vaihtelee alueittain ja kausittain. Suurin syy huonoon ilmanlaatuun on liikenne. 

Mittaukset olivat osa UIA HOPE (Urban Innovative Action – Healthy Outdoor Premises for Everyone) -hanketta. Tuloksista uutisoitiin keväällä 2022.

8. Helsingin digitaalinen kaksonen kehittyy

Helsingin digitaalinen kaksonen, eli Helsingin digitaalinen, järjestelmiä yhdistelevä malli, kehittyi vuonna 2022 monin tavoin. Eräänlainen “järjestelmien järjestelmä”, joka ei oikeasti ole yksi järjestelmä vaan tukku avattuja tietokantoja ja rajapintoja, voi auttaa tulevaisuudessa kaupungin suunnittelussa ja toimivuuden tarkastelussa. Jo nyt se sisältää monia erilaisia näkymiä kaupunkiin, joita palvelunkehittäjät, suunnittelijat ja kaupungin työntekijät voivat hyödyntään. 

Forum Virium Helsingissä työskentelimme vuonna 2022 erityisesti liikkumisen digitaalisen kaksosen parissa. Se kuvaa liikennettä, liikenneympäristöä ja -olosuhteita virtuaalisesti. Se on monien tietolähteiden muodostama kokonaisuus, jonka tehtävänä on luoda yhteyksiä eri järjestelmien ja niiden tietosisältöjen välille. 

Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä loppuvuodesta etsittiin dataa hyödyntäviä ratkaisuja talvikunnossapitoon ja logistiikkaan. Hackathon kokosi 17 tiimiä digitaalisen kaksosen ja kunnossapidon haasteiden äärelle. 

9. Uimavesien lämpötilat kokoavalla sivustolla riitti kävijöitä

Uimarantojen vesien lämpötilojen mittaaminen jatkui kesällä 2022. Vuonna 2020 IoT-sensorikokeilusta alkanut mittaaminen on kiinnostanut ihmisiä niin paljon, että mittareita on asennettu joka kesä lisää. Vuonna 2022 niitä oli 28. Mittarit raportoivat vesien lämpötilat puolen tunnin tarkkuudella uiras.fvh.io -sivustolle. 

Sivustolla oli kesäaikaan peräti 3000–6000 kävijää päivittäin. 

Lämpötilat liittyivät Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kesällä 2020 käynnistämä kokeiluun, jossa testattiin edullisia IoT-sensoreita veden lämpötilan mittaamisessa. Sensorit tuottavat tiedot nettiin puolen tunnin tarkkuudella vuoden ympäri. 

Kuva: Vesa Laitinen

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lue myös