Projektiesittely ---

AI4Cities – Tekoälyllä kohti hiilineutraaleja kaupunkeja

Artikkelikuva: Projektin esittely

AI4Cities-projekti auttaa esikaupallisella hankinnalla (PCP) Euroopan kaupunkeja vähentämään ilmastopäästöjä tekoälyyn perustuvilla liikenteen (smart mobility) tai energiankulutuksen (smart energy) älykaupunkiratkaisuilla.

AI4Cities-projekti auttaa Euroopan kaupunkeja vähentämään ilmastopäästöjä digitaalisilla ratkaisuilla. Projektissa haastetaan yritykset, tutkijat ja muut toimijat kehittämään tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja tavoitteena on saada aikaan nopeita ja mitattavia päästövähennyksiä.

Euroopan kaupunkien päästövähennysohjelmissa korostuvat liikenteen ja asumisen päästöjen vähentäminen ja tästä syystä projektissa keskitytään rakennusten energiankulutukseen ja liikenteen päästöihin. Helsingissä sähkön- ja lämmöntuotanto sekä liikenne kattavat 95 prosenttia Helsingin hiilijalanjäljestä.

Projektin kaupungit ovat sitoutuneet tulemaan hiilineutraaleiksi: Kööpenhamina tavoittelee tätä jo vuonna 2025, Helsingin tähtäin on vuodessa 2035 ja Stavangerin 2040. Pariisin ja Tallinnan maali on vuodessa 2050. Amsterdam aikoo vähentää päästöjään 95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Ratkaisuja päästövähennyksien toteuttamiseksi esikaupallisella hankinnalla

Projektissa haetaan hiilineutraaliutta edistäviä tekoälyratkaisuja esikaupallisella hankinnalla (PCP).

Esikaupalliset hankinnat ovat tuotekehityspainotteisia ja niitä käytetään, kun markkinoille ei vielä ole ratkaisuja, ja tarvitaan uutta tutkimusta ja kehitystä. Se haastaa yrityksiä kehittämään innovatiivisia ratkaisuja julkisen sektorin tarpeisiin ja tarjoaa ensimmäisen asiakasreferenssin, jonka avulla yritykset voivat luoda kilpailuetua markkinoilla.

Hankintaprosessi on kolmivaiheinen ja se käynnistyy markkinavuoropuhelulla, jossa kerätään näkemyksiä markkinoiden nykytilasta ja tulevaisuuden kehityksestä alan teknologiayrityksiltä ja muilta alan asiantuntijoilta. Joulukuussa 2020 julkaistaan kansainvälinen tarjouspyyntö, jonka tarkoituksena houkutella eturivin yrityksiä AI-, IoT- ja data-alan teknologiayrityksiä mukaan kilpailutukseen. Ratkaisuissa tulee hyödyntää kaupunkien avointa dataa ja avoimia rajapintoja.

Hankkeeseen on valittu kaksi hiilidioksiidipäästöjen keskeistä tuottajaa eli energian ja sähköntuotanto ja liikenne. Esimerkiksi Helsingissä näistä muodostuu tällä hetkellä noin 95% päästöistä.

Aikataulu 

Tammi-syyskuu 2020: Haasteiden valmistelu ja avoin markkinavuoropuhelu

Lokakuu 2020 – elokuu 2022: Kansainvälinen tarjouspyyntö, teemat: smart energy ja smart mobility (Phase 1-3)

Phase 1: Ratkaisusuunnitelma
– Noin 40 hankintasopimusta
– Kesto 4 kk

Phase 2: Prototyypin kehittäminen
– Noin 20 hankintasopimusta
– Kesto 3 kk

Phase 3: Prototyypin pilotointi
– Noin 6 hankintasopimusta
– Kesto 6 kk
– Pilotointi tehdään vähintään kahdessa partnerikaupungissa

Syyskuu – joulukuu 2022:
Phase 4: Tulosten viestintä ja Public Procurement of Innovation (PPI) -prosessin valmistelu
– Projektin tulosten ja hankintakokemusten viestintä muille kaupungeille
– kesto 4 kk

Partnerit, rahoitus ja kesto

 • Forum Virium Helsinki: projektin koordinointi
 • Muut partnerit: Amsterdamin kaupunki, Cap Digital (Paris Region), Kööpenhaminan kaupunki, Tallinnan kaupunki ja Stavangerin kaupunki
 • Viestintä: ICLEI – Local Governments for Sustainability, Saksa
 • Projektin kesto: 36 kuukautta, 1.2.2020 – 31.12.2022.
 • Budjetti: 6 599 880 euroa, josta esikaupallisiin hankintoihin on varattu 4 666 630 euroa
 • Rahoittaja: Horizon 2020: PCP Pre-Commercial Procurement, ICT-34-2019, Grant Agreement No 871914

Ratkaisujen käyttöönottoon ja markkinointiin pyritään saamaan mukaan Espanjan Barcelona ja BIT Habitat, Unkarin Budapest, Kreikan Egaleo ja Lamia, Turkin Istanbul, Italian Milano, Portugalin Porto sekä Eurocities- ja Open & Agile Smart Cities -verkostot.

Kuinka pääsen mukaan?

 • Alkuvaiheessa yritykset, tutkimuslaitokset ja ilmastonmuutoksesta kiinnostuneet voivat osallistua työpajoihin, joissa määritellään niitä ilmastohaasteita, joihin yrityksiltä pyydetään tekoälyratkaisuja esikaupallisella hankinnalla.
 • Partnerikaupungit toimialoineen ovat tervetulleita partnereiksi asettamaan haasteita ja analysoimaan tuloksia.
 • Tarjouspyyntöön voivat vastata yritykset, tutkimuslaitokset ja erilaiset konsortiot.
 • Ota rohkeasti yhteyttä: Kaisa Sibelius, projektipäällikkö, kaisa.sibelius@forumvirium.fi, +358 40 570 1317
 • Muista myös liittyä postituslistallemme AI4Cities -projektin sivuston kautta.

Mitä esikaupallinen hankinta (PCP) on ja mitä hyötyä siitä on kaupungeille? Lue lisää tästä blogista

[vc_button button_color=”accent” border_width=”0″ link=”url:https%3A%2F%2Fai4cities.eu%2F%23newsletter||target:%20_blank|”]AI4Cities Uutiskirje[/vc_button]Tilaa AI4Cities -projektin uutiskirje! Siirry AI4Cities -sivustolle ja liity tilaajaksi.

Kuva

https://ai4cities.eu/