Tavaroita lainaksi läheltä: kortteli kokeilee lainaamoa

Artikkelikuva: Tavaroita lainaksi läheltä: kortteli kokeilee lainaamoa

Helsingin Lauttasaaressa tehtävä kokeilu selvittää, miten kymmenen taloyhtiön yhteinen tavaralainaamo toimii ja mitä tavaroita asukkaat haluavat lainata.

Naapurilta lainaaminen on perinteinen tapa saada käyttöönsä tavaroita, joita ei itse omista. Se vaatii kuitenkin tutustumista tai vähintään rohkeutta, ja pohjautuu sattumaan: asuuko vieressä ketään, jolla olisi painepesuri tai kalastushousut. 

Lauttasaaren Katajaharjussa kokeillaan alueen Taloyhtiöklubin kanssa, miten sovelluksen kautta tapahtuva lainaaminen toimisi korttelin tasolla. Alueen taloyhtiöillä on yhteinen piha, jonne on kesän ajaksi tuotu lainauspaikkana toimiva kontti. Kontista voi lainata CoReorientin tarjoamia ja huoltamia tavaroita. 

CoReorientin toimitusjohtaja Harri Paloheimo arvioi, että kokeilu on mielenkiintoinen, koska se tutkii, miten ihmiset haluavat lainauspalveluita käyttää. 

”Näinä aikoina ei todellakaan kannata tuhlata energiaa ja rahaa ajelemalla kauas ostelemaan silloin tällöin käytettäviä tavaroita. Nyt lainaaminen onnistuu helposti pihan toiselta puolelta, ja olemmekin jo saaneet varsin innokasta palautetta asukkailta”, Paloheimo sanoo.

Lisäksi kokeilu on kiinnostava taloyhtiöiden yhteistyön näkökulmasta. 

“Tavaralainaamo on erinomainen esimerkki uudentyyppisistä taloyhtiöiden asukaspalveluista ja korttelipihalle fiksusti sijoitettuna mahdollistaa palvelun yhteiskäytön myös naapuritalojen kanssa”, sanoo Katajaharjun Taloyhtiöklubin vetäjä Kimmo Karvinen

Kontti on kevyt eikä vaadi rakentamista tai rakennusoikeutta. Se kiertää byrokraattisia haasteita ja tulevaisuudessa korttelien yhteiset kontit voivat kenties olla muutakin kuin lainauspisteitä. 

Ihmisiä seisoo nurmella lainaamona toimivan kontin läheisyydessä ja vasemmalla on tarjoilja katoksesta.

Kokeilu on osa Circular Green Blocks – kestävät kaupunkikorttelit kiertotalouden liiketoiminnan ajureina -hanketta, joka edistää kierto- ja jakamistaloutta asuinkortteleissa yhdessä taloyhtiöiden, yritysten ja kaupungin kanssa. Tilat ja tavarat jakoon on yksi hankkeen kokeiluohjelmista ja sen muita kokeiluja ovat Lainappi-laatikko Malminkartanossa ja Willarin yhteiskäyttöiset pyörät Vantaan Leinelässä. 

Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Hanketta toteuttavat HSY, Forum Virium Helsinki, Aalto-yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Kuvat: Vesa Laitinen

Lisätietoa

Lue myös