Digital Twins Hackathon: datalla ratkaisuja talvikunnossapitoon ja logistiikkaan

Artikkelikuva: Digital Twins Hackathon: datalla ratkaisuja talvikunnossapitoon ja logistiikkaan

Digital Twins Hackathon – Building sustainable futures within the most functional City -tapahtuma 25.–27.11.2022 kokosi Helsingin Myllypuroon 17 tiimiä ratkomaan kaupunkikunnossapidon, -logistiikan, älyasumisen ja kiertotalouden haasteita.

Talvikunnossapito- ja logitiikkahaasteiden voittajat

Logistiikkahaaste pureutui Staran logistiikkadatan pohjalta kuljetusten optimointiin, kestävämmän työnsuunnittelun ja kuljetusketjujen mallintamiseen sekä mahdollisen markkinapaikkatyylisen kapasiteetinjaon ideointiin.

Forum Virium Helsingin ja Staran tarjoaman logistiikkahaasteen Reboot logistics: Optimising for sustainable supply chains voittivat tiimit NFleet ja CityHermes.

Jaettu ensimmäinen palkinto (1 500 euroa): NFleet
Tiimin jäsenet Jouko Nieminen, Tuukka Puranen ja Olli Salmivaara

Ratkaisussaan NFleet tuotti analyysin Staran logistisen suoriutumisen nykytilasta ja kehitti data-analyysin ja laskentamallin pohjalta ehdotuksen logistisen optimoinnin tueksi sekä kuljetuskapasiteetin käytön tehostamiseksi.

Jaettu ensimmäinen palkinto (1 000 euroa): CityHermes
Tiimin jäsenet Janne Ruohonen, Henri Malkki ja Mirka Hautala

Ratkaisussaan CityHermes tuotti StaraNappi-kuljetusratkaisun kaupunkilogistiikan tehostamiseen, päästövähennyksiin ja palvelutason nostamiseen.

Talvikunnossapitohaasteen keskiössä oli Staran talvikunnossapidon tuotantodatan pohjalta kehittää vaihtoehtoisia työsuunnitelmia kevyen liikenteen tasa-arvoisemman talvikunnossapidon ja esteettömämmän kaupunkiympäristön aikaansaamiseksi.

Forum Virium Helsingin ja Staran tarjoaman talvikunnossapito-haasteen Overcome winter conditions to improve equal urban mobility voitti tiimi Mobility Gang.

Ensimmäinen palkinto (2 500 euroa): Mobility Gang
Tiimin jäsenet Peiling Wu, Valentine Desreumaux, Marc Jacob García, Ivo DG and Leonard Stenger

Ratkaisussaan Mobility Gang tuotti mallin, jolla talvikunnossapidon optimoinnilla ja tiedonjaolla olisi saavutettavissa ympärivuotinen kevyenliikenteen väylien saavutettavuus ja siten parempi käyttöaste kestävämmän kulkemisen tukena.

“Tuomariston tehtävä ei ollut helppo, sillä kaikki hackathoniin osallistuneet tiimit olivat löytäneet ratkaisuissaan jotakin kiinnostavaa ja haasteen kannalta keskeistä”, sanoo logistiikan haasteen tuomaristoon kuulunut Staran yksikön johtaja Sami Aherva.

​​”Silti ratkaisu niin logistiikka- kuin talvikunnossapitohaasteen osalta oli lopulta selkeä: voittajat vastasivat haastekuvaukseen ja tuottivat uskottavat ratkaisut valitsemaansa osa-alueeseen annetun datan pohjalta. Jatkamme mielellämme keskusteluja tiimien kanssa.”

Hackathon liikkumisen digitaalisen kaksosen kirittäjänä

Digital Twins Hackathonin syntyi halusta löytää innovatiivisia ratkaisuja kestävän ja toimivan kaupunkielämän tueksi. Tapahtuman kaupunkikunnossapidon, -logistiikan, älyasumisen ja kiertotalouden haasteet rakentuivat tunnettujen tarpeiden pohjalta. 

Forum Virium ja Stara tarjosivat Digital Twins Hackathoniin haasteet LiiDi2-hankkeen puitteissa. LiiDi2 luo yritysten ja kaupungin yksiköiden kanssa liikkumisen digitaalisen kaksosen mallin. Liikkumisen digitaalinen kaksonen kuvaa liikennettä, liikenneympäristöä ja -olosuhteita virtuaalisesti.

Digitaaliset kaksoset yhdistävät erilaisia tietolähteitä ja avaavat mahdollisuuksia kaupunkirakenteiden ja -kehityksen simulointiin. Niiden avulla voidaan ennakoida myös tulevaisuuden tarpeita ja kehittää näin uusia palveluita. Staran datat ovat osa Helsingin digitaalista kaksosta ja hackathonissa ideoidut ratkaisut uusia tapoja hyödyntää sitä.

“Tiimien ketterien ideoiden lisäksi hackathon tarjosi meille mainion tilaisuuden testata datalähteiden tunnistamista, kuvaamista ja käyttöönsaaton prosessia. Samalla näimme datan käyttöpotentiaalin tiimien ratkaisuehdotuksissa”, toteaa projektipäällikkö Helmi Tuori Forum Virium Helsingistä. 

“Jatkamme työtä hackathonista saatujen oppien pohjalta ja tulemme seuraavaksi avaamaan keskustelun talvikunnossapidon datalähteistä ja käyttötapauksista yleisölle avoimessa HRI loves Developers -tapahtumassa 26.1.2023”, Tuori jatkaa. 

Digital Twins Hackathon

Forum Virium Helsinki ja Stara (LiiDi2) järjestivät yhdessä Metropolian ammattikorkeakoulun kanssa Digital Twins Hackathon – Building sustainable futures within the most functional City -hackathonin Helsingissä 25.–27.11.2022. 

Metropolian ammattikorkeakoulu tarjosi hackathoniin kaksi haastetta sekä upean tapahtumapaikan, hiljattain valmistuneen Myllypuron kampuksen. Metropolialla kumppaniorganisaatioina hackathonissa toimivat Urban Tech Helsinki, KiraHub sekä ABB ja Skanska.

LiiDi2 (Forum Virium Helsinki ja Stara) haasteet perustuivat Staran tuotantodatalle sekä avoimille täydentäville datalähteille. Haasteisiin dataa tai alustapääsyn tarjosivat HRI Helsinki Region Infoshare, GSGroup Finland, Tietorahti ja Ramboll Brutus.

Hackathonin tuotannosta vastasi yhdessä Forum Virium Helsingin, Staran ja Metropolian kanssa Ultrahack Oy.

Lisätietoja:

Yksikön johtaja Sami Aherva
puh. +358 (0)9 31078571
sami.aherva@hel.fi

LiiDi2-hanke
Helmi Tuori
puh. +358 40 617 5333 sähköposti: helmi.tuori@forumvirium.fi

Toni Liikamaa
puh. +358 405069704 sähköposti: toni.liikamaa@hel.fi

Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto
Uudenmaan_liitto_pystylogo_rgb

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lue myös