Taloyhtiö kokeilee jaettuja sähköpyöriä: ajoa jo yli 700 kilometriä

Artikkelikuva: Taloyhtiö kokeilee jaettuja sähköpyöriä: ajoa jo yli 700 kilometriä

Vantaan Leinelässä on kokeiltu kesän aikana taloyhtiön yhteisiä sähköpyöriä. Pyörät olivat kesä-heinäkuussa lainassa yhteensä yli 65 tuntia.

Kesän alussa vantaalaisen taloyhtiön asukkaat saivat yhteiskäyttöön sähköpyöriä ja lasten vetokärryn, joita saa lainata varausjärjestelmän kautta. Tarkoituksena on selvittää, ollaanko taloyhtiöissä kiinnostuneita yhteiskäyttöisistä palveluista ja millaisella mallilla yhteisten pyörien käyttö toimii. 

Kokeilun takana on jakamis- ja kiertotaloutta edistävä Circular Green Blocks -hanke ja toteuttajana sähköpyöriin erikoistunut Willari fiksaa ja loonaa. Yritys on aiemmin testannut pyörien yhteiskäyttöä Tampereen opiskelija-asuntosäätiön kanssa, mutta nyt pyörälainaus tuotiin ensimmäistä kertaa taloyhtiöön. 

“Pyöräily on todella kannattava liikkumismuoto sekä ympäristövaikutuksiltaan että taloudellisesta näkökulmasta. Yhteiskäyttöiset pyörät ovat hyvä satsaus, koska ne ovat parhaimmillaan jatkuvasti käytössä“, sanoo Annika Viiala Willarilta. 

Nyt kokeilun puolivälissä näyttää, että ihmiset löytävät sähköpyörälainauksen äärelle ja oppivat käyttämään palvelua, kunhan heille annetaan aikaa totutteluun. Selkeät käyttöohjeet auttavat pyörien käytössä ja pitävät yhteiskäyttöiset kulkupelit kunnossa. Kun ohjeet ovat selkeät, käyttäjät kokevat vastuuta yhteisistä tavaroista. 

“Alkuun tuli viestejä pyörien huolloista, mutta nyt on ollut rauhallista. Yleensähän kaikki sujuu, kun palautetta ei tule”, Viiala naurahtaa.

Elokuuhun mennessä pyöriä oli lainattu 65 tuntia muutaman tunnin pätkissä. Ajokilometrejä kertyi kesä-heinäkuulta 700. Varsinkin vetokärry on ollut suosittu.

“Yhteiskäyttöiset sähköpolkupyörät sopivat taloyhtiöihin hyvin, mutta jotta ne saadaan käyttöön taloyhtiön hallituksen tai muun talosta vastaavan täytyy sitoutua projektiin. Heidän pitää näyttää esimerkkiä ja kannustaa muita.”

Pyöräkokeilu on osa taloyhtiöiden ja kortteleiden jakamistalouden ratkaisuja edistävää Circular Green Blocks -hanketta. Kokeilu jatkuu ainakin syyskuun loppuun saakka. Hankkeessa on käynnissä muitakin kokeiluja: lainaamista kokeillaan korttelissa Lauttasaaren Katajaharjussa ja taloyhtiössä Malminkartanossa ja taloyhtiöiden viljelyratkaisuja eri puolilla pääkaupunkiseutua. 

Hanketta toteuttavat HSY, Forum Virium Helsinki, Aalto-yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Kuva: Vesa Laitinen

Lisätietoa

Lue myös