Vuoden huiput 2016

Artikkelikuva: Vuoden huiput 2016

Vuosi 2016 oli Helsingissä yhteistyön ja kokeilujen vuosi. Kaduille ilmestyivät robottibussit, Kalasatamassa kehitettiin fiksuja lähipalveluita, tiloja avattiin joustavampaan käyttöön ja datapohjaista liiketoimintaa edistettiin yritysten ja kuutoskaupunkien voimin.

Digitaalinen Helsinki kokeilee rohkeasti

Syyskuussa Helsinki Design Weekin aikaan keskustan vuorovaikutteiset katunäytöt opastivat ihmisiä viikon tapahtumiin. Forum Virium Helsinki on vuoden mittaan kokeillut, miten opastuspalvelun avulla voi tarjota näkyvyyttä kaupunkitapahtumille. Lokakuussa näytöillä pyöri Helsingin tulevan keskustakirjaston nimikilpailu, kesällä näytöt ohjasivat kulkijoita kaupungin kesätapahtumiin.

Forum Virium Helsingin toiminta perustuu ketteriin kokeiluihin: rakennetaan ensimmäinen versio nopeasti, kokeillaan miten se toimii ja katsotaan, millaista palautetta tulee. Hyvä esimerkki tästä on vuonna 2016 vauhtiin päässyt Digitaalinen Helsinki -ohjelma.

Digitaalinen Helsinki -ohjelma vauhdittaa kaupungin palvelujen digitalisointia. Ohjelman ensimmäinen kokeilu lähti kehittämään ratkaisua kaupungin tilojen joustavampaan käyttöön. Yhdessä kaupunkilaisten kanssa on kehitteillä myös muun muassa kännykässä toimiva Helsinki-sovellus, jonka avulla kaupunki voi pitää yhteyttä asukkaisiin ja vierailijoihin. Helsingin digipalveluiden kehittämisopas kokoaa yhteiset periaatteet ja työkalut kaupungin digitaalisten palvelujen suunnitteluun ja rakentamiseen.

Fiksu Kalasatama on älykkään kaupungin kokeilualue

Fiksu Kalasatama -hanke näyttää, mitä älykäs kaupunki tarkoittaa käytännössä. Uudessa rakenteilla olevassa kaupunginosassa on lupa kokeilla. Fiksun Kalasataman kehittämisessä on mukana jo yli 150 organisaatioita. Syksyllä avattu Suvilahden yhteiskehitystila tarjoaa paikan tapaamisille, kohtaamisille ja verkostoitumiselle.

Kalasataman Joustotilat-palvelu aloitti toimintansa toukokuussa. Palvelun avulla kaupunkilaiset voivat löytää tiloja kokoontumisiin, harrastuksiin tai lyhytaikaiseen työntekoon. Tilojen omistajat taas voivat vuorata vapaita tilojaan muiden käyttöön.

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma kiihdyttää uusien urbaanien palvelujen ja liiketoiminnan kehitystä. Ohjelma ostaa pieniä (1000–8000 €) kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluja kaupunkilaisten käyttöön. Vuoden 2016 aikana Kalasatamassa tehdyt kokeilut liittyivät hyvinvointia lisääviin lähipalveluihin, älykkääseen liikkumiseen, ruokahävikin vähentämiseen, jätehuollon tehostamiseen ja paikallisten palveluiden yhteiskehittämiseen. Parhaillaan käynnissä on tarjouskierros fiksujen, ilmastopositiivisten kokeilujen löytämiseksi.

Robottibussit ylittivät uutiskynnykset

Älykäs liikenne, uudet liikkumisen palvelut ja robottiajoneuvot ovat olleet vuoden 2016 kuuma puheenaihe. Tästä kertoo Helsingissä, Espoossa ja Tampereella testattujen robottibussien saama mediahuomio. Itseohjautuvat robottibussit suomalaiskaupunkien kaduille tuonut SOHJOA-hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa, jossa kehitetään avoimia ja älykkäitä kaupunkipalveluita.

Liikkuminen on ollut tärkeä teema myös monissa muissa Forum Virium Helsingin kokeiluissa. Helsingin kantakaupungin alueella kokeillaan, miten lastauskäyttöön tarkoitettujen pysäköintipaikkojen käyttöä voisi tehostaa. Pysäköintipaikan löytäminen vie tällä hetkellä merkittävän ajan jakelukuljettajien työajasta. Kokeilussa kuljettajille tarjotaan reaaliaikaista tietoa vapaista paikoista.

Katajanokan asukkaat taas kokeilivat kolmen kuukauden ajan uutta älykästä parkkimaksulaitetta, joka saattaisi tulevaisuudessa korvata alueelliset pysäköintitunnukset, parkkikiekot ja pysäköintiliput. Laite helpottaa autoilijan elämää ja tarjoaa kaupungille ajantasaista tietoa pysäköinnin tilanteesta esimerkiksi liikenteensuunnittelun ja liikenteen ohjauksen tueksi.

Uutta kaupunkia yhdessä

Elokuussa päättynyt viisivuotinen SILVER etsi robotiikkaan perustuvia ratkaisuja, jotka tukevat ikääntyneiden itsenäistä asumista kotona. Projektissa kehitettyä LEA-hoitorobottia testattiin keväällä 2016 Vantaalla ja Oulussa.

Kuutoskaupunkien (Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku) yhteisen 6Aika-strategian tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Syksyyn 2016 mennessä käynnissä oli 26 hanketta, joiden yhteenlaskettu budjetti 45 miljoonaa euroa. Joukossa on kolme kaikkia kuutoskaupunkeja yhdistävää kärkihanketta sekä lukuisia pilotti- ja kokeiluhankkeita. Vuoteen 2020 ulottuva 6Aika-strategia on nyt puolessa välissä. Forum Virium Helsinki vastaa 6Aika-strategian kansallisesta koordinoinnista ja viestinnästä ja osallistuu kolmeen hankkeeseen (Avoin data ja rajapinnat -kärkihanke, Fiksu Kalasatama, SOHJOA).

Osana 6Aika Avoin data ja rajapinnat -hanketta kuutoskaupungit avaavat dataa ja edistävät avoimen datan hyödyntämistä liiketoiminnassa. DataBusiness.fi-sivusto esittelee datapohjaisen bisneksen menestystarinoita ja datan soveltamismahdollisuuksia. Käynnissä oleva idea- ja sovelluskilpailu DataBusiness Challenge taas palkitsee kaupunkilaisten arkea ja kaupunkien tiedolla johtamista parantavia palveluja. Lisäksi kaupungit tekevät työtä rajapintojen avaamiseksi: menestysreseptejä ja ohjeita on koottu tuoreeseen rajapintaesitteeseen.

Forum Virium Helsinki ottaa myös aktiivisesti osaa EU:n kehittämishankkeisiin. Luovien alojen CreatiFI-kiihdyttämöohjelma jalkautti EU:n FIWARE-teknologiaa yrityksille avoimen lähdekoodin teknologiavaihtoehdoksi. CreatiFI-projektiin osallistui kaikkiaan lähes 70 eurooppalaisyritystä, joista 15 oli Suomesta. Toukokuussa päättynyt D-CENT kehitti kokoelman avoimen lähdekoodin työkaluja, joita on käytetty laajasti erilaisiin demokraattisiin prosesseihin: niillä on kerätty barcelonalaisten näkemyksiä kaupungin kehityskohteista, tehty osallistavaa budjetointia Reykjavikissä sekä seurattu kaupungin päätöksentekoa Helsingissä.

Helsinki on Smart City -eliittiä

Kuva: Antti Kokkola

Helsinki on menestynyt älykkään kaupungin rakentajana monessa kansainvälisessä vertailussa. Syyskuun lopussa 2016 järjestetty Helsinki Smart City -tapahtuma toi yhteen älykaupunkitekijät, -toimijat ja tulevaisuuden ajattelijat. Tilaisuudessa palkittiin myös Helsingin vuoden Smart City -teot. Palkinnot pokkasivat kaupunkipyörät, tilavarauspalvelu Varaamo, Respa-tilanvarausrajapinta ja liikkuminen palveluna -sovellus Whim. Ne olivat esimerkkejä digitaalisuutta hyödyntävistä palveluista, jotka tekevät kaupunkielämästä helpompaa ja hauskempaa. Helsinki Smart City -tapahtumaa ja palkinnonjakoa seurattiin tiiviisti myös mm. sosiaalisen median kautta ja tapahtuman hashtag #smarthelsinki nousikin Suomen Twitter -tilastojen kärkeen. Kiitokset kaikille keskusteluun osallistuneille!

Vuonna 2016 Forum Virium Helsinki, kaupungin oma digitaalisten kaupunkipalvelujen tuotekehitysyksikkö, sai myös uuden vetäjän. Pitkäaikainen toimitusjohtaja Jarmo Eskelinen siirtyi johtamaan Future Cities Catapultin innovaatiotoimintaa. Forum Virium Helsingin uudeksi johtajaksi nimitettiin Mika Malin.

Kiitämme kaikkia yhteistyökumppaneita lämpimästi yhteistyöstä vuonna 2016!
Vuonna 2017 käynnistyy uusia kiinnostavia hankkeita, kuten @mySMARTLife_eu. Viestimme käynnistyvistä teemoista pian lisää.
Vinkkaamme seuraamaan sivustomme lisäksi Smart Helsinki -lähettiläidemme aktiivista Twitter-viestintää:

@PauliinaSmeds

@fiksukalasatama

@Kuutosaika

@CitySDK_Hanna

@vikla

@villemeloni

@SamiSahala

@AutomatedbusFI

 @VeeraIMustonen

@mySMARTLife_eu

@databusinessfi

@KaisaSpilling

@saminiiku

@SELECT4CITIES

@maijalea

@sovtirr

@EskolaKaisa

@aapris

@marja_mattila

@jmbergbom

@AnnukkaVarteva

@kasibbe

@Hugo_TG

Teksti: Petja Partanen

Lue myös