Digitaalisia työkaluja verkkodemokratian tueksi

Artikkelikuva: Digitaalisia työkaluja verkkodemokratian tueksi

Forum Virium Helsingin tavoite on rakentaa älykästa ja avointa kaupunkia. Kansainvälisessä D-CENT-hankkeessa on kehitetty seuraavan sukupolven verkkodemokratian työkaluja, jotka pohjautuvat avoimeen lähdekoodiin, avoimiin standardeihin sekä olemassa oleviin, hyväksi koettuihin ratkaisuihin. Pilotointia tehtiin Barcelonassa, Madridissa, Reykjavikissä ja Helsingissä.

D-CENT on tähän mennessä suurin EU-rahoitteinen hanke verkkodemokratian työkalujen kehittämiseksi. Toukokuussa 2016 päättyneessä hankkeessa haettiin tietoturvallisia ja kestäviä vaihtoehtoja kaupallisille palveluille sekä alustoille.

Käytännössä D-CENT on kokoelma työkaluja, joita on käytetty erilaisiin demokraattisiin prosesseihin useassa kaupungeissa. Työkaluilla on esimerkiksi kerätty barcelonalaisten toiveita ja näkemyksiä kaupungin kehityskohteista, työstetty Guanyem Barcelona -puolueen eettisiä sääntöjä ja käytäntöjä, tehty osallistavaa budjetointia Reykjavikissä sekä seurattu kaupungin päätöksentekoa Helsingissä.

Verkkosivu tools.dcentproject.eu kokoaa työkalut, demot, pilottikuvaukset sekä GitHub-linkit yhteen paikkaan. Toolbox-julkaisusta voit lukea työkaluista lisää. Yhteenvedon tuloksista löydät myös täältä.

Helsingin päätöksenteko seurantaan

D-CENT:n Suomen pilotissa kehitettiin Decisions Helsinki -palvelua, jolla voi seurata Helsingin kaupungin päätöksentekoa valitsemillaan hakusanoilla sekä yhteiskirjoittaa porukalla dokumentteja – esimerkiksi tietopyynnön virkamiehelle tai tiedotteen medialle. Tieto ja dokumentit haetaan Open Ahjo -rajapinnasta. Lue lisää kehitystyöstä täältä.

”On paljon kansalaisliikkeitä, jotka syntyvät verkossa. D-CENT-työkalut helpottavat niiden organisoitumista ja osallistumista päätöksentekoon”, kertoo hankkeen Joonas Pekkanen. Hän työskentelee tätä nykyä Helsingin kaupungin osallisuus ja neuvonta -yksikössä samojen teemojen parissa.

d-cent_helsinki_3_thoughtworks_1_0
Decisions Helsinki -palvelulla voit seurata kaupungin päätöksentekoa.
Kuva: Chris Cheshire, Thoughtworks

Hankkeessa on tehty runsaasti avoimesti jaettua tutkimusta demokratian, standardien, joukkoälyn ja vaihtoehtovaluuttojen parissa sekä laajaa standardointityötä (W3C, IETF) ja tuotekehitystä avoimella lähdekoodilla (GitHub). Tutustu julkaisuihin täällä.

2,5 vuotta kestäneessä hankkeessa oli mukana kymmenen organisaatiota Espanjasta, Hollannista, Islannista, Iso-Britanniasta, Ranskasta ja Suomesta. Forum Virium Helsinki vastasi kansainvälisestä viestinnästä ja Helsingin pilotista.


D-CENT-hankkeen koordinaattori Francesca Bria (Nesta) kertoo lisää.

Lue myös