Ideoi ja toteuta ruokatapahtuma Helsingin toreilla – tarjoa ratkaisua 20.5.2024 mennessä

Artikkelikuva: Ideoi ja toteuta ruokatapahtuma Helsingin toreilla – tarjoa ratkaisua 20.5.2024 mennessä

Haemme ruokasesonkeja ja raaka-aineita juhlistavia innovatiivisia ruokatapahtumia Helsingin toreille. Kokeilut toteutetaan toreilla syksyn 2024 aikana.

Ruokatapahtuma-kokeiluhaussa toreille etsitään kokeiltavaksi ja kehitettäväksi sesonkituotteisiin keskittyvää ruokatapahtumakonseptia. Kokeilupaikkoina ovat Hakaniemen ja Ylä-Malmin torit ja kumppaneina paikalliset yrittäjät ja ravintoloitsijat.

Haluamme lisätä lähiruokaa toreilla raaka-aineina, annoksina ja jalosteina sekä pidentää torisesonkia ja piristää torikauppaa. Esimerkiksi sienisesonkiin voisi sopia sienitori- tai sieniviikot-tapahtumakonsepti, jossa tuodaan esille metsän antimia ja sienistä valmistettuja tuotteita tai annoksia.

Haemme selkeää tapahtumakonseptia tai tapahtumakonseptisarjaa, jotka ovat sovellettavissa ja siirrettävissä eri toreille. Tapahtumakonsepti voi olla kehitysasteeltaan alussa oleva tai pidemmälle kehittynyt.

Tapahtumakonseptit voivat korostaa esimerkiksi:

  • satokauden kasviksia ja tuotteita
  • paikallisidentiteettiä tai alueen lähiruokatuotteita
  • uutta toritoimijuutta tai olemassa olevien torimyyjien valikoimaa.

Tapahtumakonseptien tulee vastata seuraaviin haasteisiin: 

  • Kuinka raaka-aineet ja ruokasesongit voisivat paremmin näkyä toreilla?
  • Kuinka torit voivat tulevaisuudessa paremmin palvella lähiruoan saatavuutta ja edistää paikallista ruokakulttuuria?
  • Kuinka ruoka-aiheiset tapahtumat torilla voivat toimia yhteisöllisinä tilaisuuksina ja tukea paikallista identiteettiä ja alueellista vetovoimaa?

Urban&Local – Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hanke auttaa kokeilujen kehittämisessä ja käynnistämisessä sekä viestinnässä. Lisäksi tapahtumakonseptin tarjoajaa tuetaan osallistujien tavoittamisessa ja kokeilun yhteiskehittämisessä sidosryhmien kanssa. Arvostamme yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Kokeilualueet

Kokeiluohjelma tarjoaa mahdollisuuden testata ruoka-aiheista tapahtumakonseptia aidossa kaupunkiympäristössä. Kokeilut sijoitetaan ensisijaisesti Ylä-Malmin tai Hakaniemen toreille, mutta tapahtumasarjassa sijoituspaikka voi olla muukin Helsingin Kaupunkitilojen hallinnoima tori. Kokeilujen lopullinen sijoituspaikka ja toteutusaika sovitaan yhdessä.

Ylä-Malmin tori

Ylä-Malmin tori sijaitsee kaupunkiuudistusalueella, eli muuttuvan Malmin sydämessä. Paikallisuus ja pienyrittäjyys ovat tärkeitä tekijöitä kaupunginosassa jo ennestään, ja toiveissa onkin, että tori toisi näitä asioita tulevaisuudessa esiin entistä paremmin. Malmilla on potentiaalia palvella persoonallista Helsinkiä etsiviä vaikka kuinka kaukaa asti. Tutustu Ylä-Malmin toriin täältä.

Hakaniemen tori

Hakaniementori sijaitsee vauhdilla kehittyvässä ja hyvin liikennöidyssä kohdassa kaupunkia. Tori ja sen tunnelma on helsinkiläinen klassikko perinteisine torikojuineen, maalaismarkkinoineen ja työväen vappujuhlineen. Yhdessä viereisen hallin kanssa tori muodostaa ainutlaatuisen palveluiden ja raaka-aineiden hankintapaikan. Tällä torilla on tulevaisuudessakin tarkoitus vaalia ja kehittää aktiivista torielämää ja torikauppaa sekä yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tutustu Hakaniemen toriin täältä.

Kokeilun budjetti

Tarjouskilpailun kokonaisbudjetti on enintään 30 000 euroa (alv 0 %). Yhden kokeilun hinta on korkeintaan 15 000 euroa (alv 0%). 

Kuka voi osallistua?

Avoimella tarjouspyynnöllä etsitään 1–3 kokeilua, jotka vastaavat edellä kuvattuihin haasteisiin. Kokeiluun voi osallistua kuka tahansa taloudellista toimintaa harjoittava toimija, jolla on voimassa oleva eurooppalainen Y-tunnus. Taloudellista toimintaa on kaikki toiminta, jossa tavaroita tai palveluja tarjotaan markkinoilla.

Haun aikataulu ja toteutus

Jätä tarjous 20.5.2024 mennessä. Valinnat tehdään 27.5.2024 mennessä. Kokeilut toteutetaan toreilla syksyn 2024 aikana. Kokeilujen lopullinen sijoituspaikka sovitaan yhdessä Helsingin Kaupunkitilojen kanssa. Tapahtumien kesto riippuu ratkaisun luonteesta.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä kokeiluhankinnan hinta sisältää? 

Hankinnan hinta sisältää palvelun koko toteutuksen. Tarjouspyynnöllä hankitaan kokeilu palveluna, eli ei materiaalia tai laitteistoja. Kokeilun toteutuksen osana voi olla rakenteita tai muuta kalustoa. Kokeilun immateriaalioikeudet sekä kokeiluun liittyvä kalusto ja muu omaisuus jäävät kokeilun tarjoajalle. 

Onko tarkoitus, että yritys panostaa myös itse rahallisesti kokeiluun? 

Yritys voi arvioida kokeilusta saatavaa hyötyä ja päättää, haluaako panostaa rahallisesti kokeiluun. 

Onko Helsingin kaupungilla tarjota tarvikkeita, esimerkiksi toritelttoja tms? 

Helsingin Kaupunkitilat Oy:llä ei ole toritelttoja varastossa. Hintaan tulisi sisältyä tapahtumaan tarvittavat tarvikkeet. Urban&Local -hanke auttaa tarvittaessa selvittämään mistä tapahtumatarvikkeita on tarjolla. 

Täytyykö erillistä torimyyntilupamaksua maksaa? 

Tapahtuman aikana ei tarvitse maksaa erillistä torimyyntipaikka maksua. Urban&Local -hanke hoitaa nämä mahdolliset maksut. 

Mitä viestintäapua on tarjolla? 

Forum Virium Helsinki ja Urban&Local -hanke tukevat tapahtumaviestinnässä, käyttämällä mm. sosiaalisen median kanavia sekä somemainostamisella. Lisäksi teemme toteutettavista tapahtumista mediatiedotteen ja pyrimme siihen että tapahtumat saavat mahdollisimman paljon kävijoitä ja julkisuutta. Jos tarjoaja haluaa teetättää julisteita tai muuta viestinnällistä materiaalia, tulee sen sisältyä tarjousbudjettiin.

Onko torilla vessoja tai muuta infraa? 

Toreilla ei ole julkisia vessoja, joten wc-koppien vuokrauksen voi sisältää tarjousbudjettiin. Hintaan tulee sisällyttää sähkö-, vesi-, ja jätekulut. Tapahtumasähköä toreilla on rajallisesti, lisätietoja voi kysyä pyydettäessä.

Katso video tapahtuma-infosta

Tarjousten jättöaika on päättynyt

Ilmoitamme kaikille tarjouksen jättäneille tuloksista henkilökohtaisesti.

Urban&Local – tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hankkeessa kehitetään lähiruoka- ja ravintola-alan innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita ja palveluita sekä luodaan puitteet alan yhteistyölle ja kestävälle liiketoiminnalle. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki ja hankekumppaneina toimivat Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Perho liiketalousopisto sekä Vantaan kaupunki. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

Kuva: Beatrice Bucht / Helsingin kuvapankki

Lisätietoa

Projektisuunnittelija Olivia Fokeerah

Olivia Fokeerah
Projektisuunnittelija
+358 41 318 1111
olivia.fokeerah@forumvirium.fi

Projektipäällikkö Roosa Halonen

Roosa Halonen
Projektipäällikkö
+358 40 158 1400
roosa.halonen@forumvirium.fi

Lue myös