Mitä on mikroliikkuminen? Pienen koon suuret mahdollisuudet kaupunkiliikkumisessa

Artikkelikuva: Mitä on mikroliikkuminen? Pienen koon suuret mahdollisuudet kaupunkiliikkumisessa

Sähköpotkulaudat, polkupyörät ja muut päästöttömät kulkuvälineet paitsi täydentävät perinteisiä kulkuvälineitä myös muovaavat kaupunkiliikkumista ja luovat siten sujuvamman ja älykkäämmän tavan liikkua.

Mikroliikkuminen on noussut esiin keskeisenä tekijänä kaupunkien liikennejärjestelmissä, sillä se tarjoaa joustavia ja kestäviä vaihtoehtoja lyhyille matkoille.

Joustavia vaihtoehtoja lyhyille matkoille

Mikroliikkuminen tarjoaa kaupunkilaisille kätevän tavan kulkea etenkin lyhyitä matkoja kaupungin vilinässä. Sähköpotkulaudat ja polkupyörät ovat nopeita ja käyttäjäystävällisiä kulkuvälineitä, jotka mahdollistavat vaivattomat siirtymiset paikasta toiseen. Ne ovat siten ihanteellinen ratkaisu viimeisen kilometrin haasteisiin ja tekevät joukkoliikenteen pysäkin ja määränpään välisestä matkasta sujuvan kokemuksen.

Saumatonta liikkumista ruuhka-alueilla

Kaupunkikeskustojen ruuhka-alueet ovat usein liikenteen kannalta haasteellisia, mutta mikroliikkuminen tarjoaa ratkaisun, jossa kulkuvälineet pääsevät liikkumaan liikenteen läpi nopeasti ja joustavasti, ohittamaan ruuhkat ja saavuttamaan määränpään sujuvasti. Nopeus ja joustavuus tekevät mikroliikkumisesta kaupunkiliikenteen korvaamattoman osan.

Tekoäly ja konenäkö kaupunkiliikenteessä

Helsinki on edelläkävijä uusien teknisten ratkaisujen löytämisessä ja toteuttamisessa sekä kaupunkiliikkumisen tulevaisuuden rakentamisessa, ja se huomioi mikroliikkumisen ja sen käyttöönoton osana kaupungin liikennejärjestelmiä. Mobility Lab Helsingillä on keskeinen tehtävä auttaa yrityksiä tässä kehityskulussa testaamalla kaupunkilaisten kanssa oikeassa testiympäristössä tekoälyyn ja konenäköön perustuvaa ratkaisua perinteisessä havainnoinnissa sekä drooneja kulkuvälineiden analysoinnissa ja infrastruktuurin osien tunnistamisessa, jotta saadaan käsitys mikroliikkumisesta kaupunkiympäristöissä ja digitaalisessa kaksosessa.

Tekoälyn ja konenäön käyttö tukee turvallisempien ja saumattomampien liikenneratkaisujen kehitystä. Tätä tutkitaan myös ACUMEN-hankkeessamme.

Ympäristöystävällisyys ja kestävyys

Mikroliikkuminen on paitsi kätevä myös ympäristöystävällinen vaihtoehto. Sähkökäyttöiset kulkuvälineet vähentävät liikenteen päästöjä ja edistävät siten kestävää kaupunkiliikennettä. Pienemmät hiilijalanjäljet tekevät mikroliikkumisesta houkuttelevan vaihtoehdon niille, jotka tahtovat vaikuttaa ympäristöön myönteisesti.

Liikkumisen tulevaisuus

Kehittyvät teknologiat, kuten älyanturit ja tekoäly, tarjoavat lisää mahdollisuuksia parantaa näiden päästöttömien kulkuvälineiden käytettävyyttä ja turvallisuutta. Tekemällä yhteistyötä perinteisten liikennejärjestelmien kanssa voidaan luoda harmoninen kaupunkiympäristö, jossa eri kulkuvälineet toimivat yhdessä saumattomasti.

Mikroliikkumisen laaja käyttöönotto kaupungeissa yhdessä uusien avauksien kanssa antaa viitteitä siitä, että liikkumisen tulevaisuus on monipuolinen, älykäs ja jatkuvasti kehittyvä. Päästöttömät kulkuvälineet eivät ole pelkkä trendi, vaan ne ovat keskeisessä asemassa kaupunkiliikenteen kehityksessä kohti saumattomampaa ja kestävämpää tulevaisuutta.

Datan reaaliaikainen jakaminen

Hajautetut data-avaruudet, jotka mahdollistavat datan reaaliaikaisen jakamisen ekosysteemin toimijoiden ja liikkumispalveluiden tarjoajien välillä, ovat keskeisessä asemassa kaupunkiliikkumiseen ja datan jakamiseen liittyvien monimutkaisten haasteiden ratkaisemisessa. Nämä data-avaruudet muodostavat perustan innovoinnille, tehokkuudelle, kestävyydelle sekä turvalliselle ja tehokkaalle tiedon keräämiselle.

SEDIMARK-hankkeen käyttötapauskokeilussa tutkimme liikkumisen digitaalisen kaksosen konseptia, jotta voidaan luoda pohja tulevaisuuden rakennuspalikoille, joilla rakennetaan turvallisia hajautettuja liikkumisen data-avaruuksia kaupunkiympäristöissä.

Kuva: Heidi Strömberg

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lisätietoa

Projektipäällikkö Eero Jalo

Eero Jalo
Projektipäällikkö
+358 40 501 3223
eero.jalo@forumvirium.fi

Lue myös