Kaupunki-ilmailu nousussa

Artikkelikuva: Kaupunki-ilmailu nousussa

Droonit yleistyvät ja Helsingissäkin niitä lentää lähivuosina entistä enemmän. Loppukeväästä julkaistu selvitys esittelee kolme tapaa, joilla kaupunki voi kehitykseen vastata.

Helsingin kaupunki-ilmailun arvioidaan kasvavan 20–80 miljoonan euron markkinaksi vuoteen 2030 mennessä, kertoo keväällä 2023 tehty selvitys. 

Helsingin kaupungin tilaama selvitys luotaa kaupunki-ilmailun eli miehittämättömien matalassa ilmatilassa lentävien alusten lentotoimintaa nyt ja lähitulevaisuudessa. 

Vuonna 2022 droonilentoja tehtiin noin 30 000. Niistä 3 000–5 000 oli ammattilaisten tekemiä. Selvityksessä arvioidaan, että kaupunki-ilmailu on kasvussa ja voi hyvin muodostaa peräti 20–80 miljoonan euron markkinat vuoteen 2030 mennessä. 

Kaupungin rooli droonien yleistymisessä

Selvitys tarjoaa arvioita alan kehityksestä sekä kolme vaihtoehtoista roolia kaupungille: kaupunki voi olla varovainen hyödyntäjä, toiminnan mahdollistaja tai aktiivinen tekijä. Kävi miten vain, kaupungin täytyy vähintään seurata kehitystä ja drooneihin liittyvää hyväksyntää. Edessä voi olla uudenlaisen sääntelyn kehittämistä, koska kaupunki ei omista ilmatilaansa,  

Kaupungin roolit ovat erityisen kiinnostavia, koska Forum Virium Helsingin CITYAM-hankkeessa edistetään vastuullista ja turvallista kaupunki-ilmailua Helsingissä ja viidessä muussa kaupungissa. Hanke tähtää hyväksynnän kasvattamiseen ja kaupungin aktiiviseen rooliin.

Nopeimmin kasvaviksi käyttökohteiksi on arvioitu terveydenhuolto- ja pelastusalan kuljetuksia ilmateitse sekä droonien ja muiden alusten käyttämistä tiedon keräämiseen sensoreilla. Kun drooneja voi lennättää näköyhteyden ulkopuolella, uusia käyttötapojakin varmasti syntyy lisää. 

Lue lisää CITYAM-työstä.

Tutustu selvitykseen kaupunki-ilmailusta Helsingissä.
Lue tiivistelmä selvityksen tuloksista.

Selvityksen tekivät FLOU ja Robots.Expert.

Lue myös