SARA-robottiprojekti poiki menestyvän terveysteknologiayrityksen

Artikkelikuva: SARA-robottiprojekti poiki menestyvän terveysteknologiayrityksen

Social & Autonomous Robotic Health Assistant (SARA) -projekti toteutettiin vuonna 2019. EU:n tukeman projektin tavoitteena oli kehittää hoitolaitoksille henkilökunnan työtaakkaa helpottava robotti, joka tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen. Robotin sosiaalisen ulottuvuuden ansiosta asiakkaat saivat lisää virikkeitä ja löysivät mielekästä tekemistä omaan arkeensa.

SARA-robotti kehitettiin yhteistyössä neljän projektikumppanin kanssa. Forum Virium Helsingin lisäksi mukana olivat Alankomaista Bright Cape Holding ja Saksasta Berliinin tekninen yliopisto. Suomalainen GIM Robotics vastasi SARA-robotin navigaatio-ominaisuuksista.

SARA Roboticsin tuoteomistaja Annabella Hermans kertoi meille, miten robotin konsepti on kehittynyt vuonna 2019 päättyneen projektin jälkeen.

Millainen alusta SARA-projekti oli innovaatiollenne?

”SARA-projekti oli yrityksemme perusta. Lähdimme liikkeelle ideasta terveydenhuollon roboteista, koska pula hoitohenkilöstöstä ja ikääntyvän väestön haasteet olivat näkyviä ilmiöitä jo vuonna 2019, vaikka ne alkoivat saada laajaa huomiota mediassa ja politiikassa vasta koronapandemian aikana. Bright Capen, Forum Viriumin, Gemin ja Berliinin teknisen yliopiston konsortiomme arveli, että robotit ovat hoitoalan tulevaisuus – mutta millä tavalla, se selvisi vasta myöhemmin.”

Millaista yhteistyö projektin yritysten kanssa oli?

”Aloitimme itsenäisesti liikkuvalla lääkejakelurobotilla, jonka tarkoitus oli ajaa hoitolaitoksen käytävillä ja viedä lääkkeitä asiakkaille. Projektin aikana opimme niin robotiikasta yleisesti kuin markkinoille saatavilla olevista laitteistoista sekä eri aloilla käytössä olevista roboteista. Opimme myös tuntemaan terveydenhuoltoa ja kohderyhmäämme.

Valitsemaamme robottia testattiin eri hoitolaitoksissa eri kohderyhmillä, jotta saimme tietoa sopivimmista vaihtoehdoista. Ketkä asiakkaista vastasivat robottiin ylipäänsä positiivisesti ja hyväksyivätkö he robotin asuinympäristöönsä. Puhuisivatko he robotille ja muodostaisivat suhteen, vai kohtaisiko robotti vastustusta tai jopa pelkoa? Seuraavaksi aloimme kehittää alustaa, jonka avulla opimme antureista ja navigaatioteknologiasta, ja sitten aloimme kehittää ohjelmistoa. Pääsimme jopa maanlaajuisiin uutisiin Alankomaissa!

Tämän projektin aikana yhteistyö erimaalaisten organisaatioiden välillä oli tiivistä. Vierailimme myös toistemme luona nähdäksemme työympäristöjä eri maissa ja tutustuaksemme erilaisiin terveydenhuoltojärjestelmiin. Näin tänään paikallisessa lehdessä uutisen, että pitkäaikaisista hoivapalveluista vastaava ministerimme oli vierailulla helsinkiläisessä terveydenhuoltolaitoksessa hankkimassa tietoa ja inspiraatiota. Mehän teimme niin jo vuonna 2019!”

”SARA-projekti oli yrityksemme perusta. Nyt vuonna 2023 toimimme 15 hoivalaitoksessa 24 robotin voimin.”

Annabella Hermans, SARA Robotics

Miten SARA-robottia on kehitetty pilotin jälkeen?

”Kaikkien projektin pilottien ja oppien jälkeen päätimme siirtyä lääkejakelurobotista sosiaaliseen robottiin, joka voi viihdyttää, aktivoida ja rauhoittaa hoivakotien muistisairaita asukkaita. Rakensimme monia robotin toimintoja yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Koronapandemian aikana päätimme lahjoittaa robottimme käyttöön kuukaudeksi auttamaan vaikeina aikoina. Näin saimme myös enemmän palautetta eri hoivalaitoksista.”

Mitkä ovat SARA Roboticsin tärkeimmät saavutukset tähän mennessä?

”Päädyimme viemään SARA-robotin 125 alankomaalaiseen hoivalaitokseen, jotka kaikki testasivat sitä kuukauden ajan. Tämä auttoi meitä saamaan palautetta ja uusia oivalluksia, ja uskomme, että SARA-robotista oli jo tuolloin apua myös asiakkaille. Saimme myös uusia asiakkaita, jotka jatkavat innovointia kanssamme tulevaisuuden hoiva-apulaisen luomiseksi. Nyt vuonna 2023 toimimme 15 hoivalaitoksessa 24 robotin voimin. Olemme voittaneet useita palkintoja ja päässeet valtakunnallisiin uutisiin useita kertoja.”

Miten SARA-robottia kehitetään jatkossa?

”SARA-robotilla on jo monia toimintoja kuten kasvojentunnistus, henkilöiden profilointi, tietojen koontinäyttö, yötila, aktiviteettiohjelmia, perhesovellus ja muita. Nyt kehitämme uuden sukupolven SARA-ohjelmistoa ja etsimme myös uutta laitteistoa ollaksemme valmiita tulevaisuuteen, joka on täynnä algoritmeja ja tekoälyä. Näin voimme luoda robotin, joka ei ole vain sosiaalinen, vaan jolla on myös tunneälyä.

Teemme yhteistyötä monien kumppanien kanssa, joista yksi on Mentech. Mentech on erikoistunut stressin havaitsemiseen ihon johtavuutta ja sykettä mittaavan puettavan teknologian avulla. Yhdessä voimme rakentaa robotin, joka tunnistaa asiakkaan tunnetilan ja voi mukauttaa vuorovaikutustapansa asiakkaan kiinnostukseen ja mielialaan.”

Lisätietoja:

https://sara-robotics.com/

https://eit.europa.eu/news-events/success-stories/sara-robotics

Lue myös