Suomalaisista testausvaiheeseen eteni MarshallAI:n ja Dynniq Finlandin ratkaisu, joka tähtää liikkumisen päästöjen vähentämiseen. Energia-alan sarjassa pääsi viimeiseen vaiheeseen mukaan ratkaisu, jota ovat olleet kehittämässä muun muassa Eeneman ja Metropolia ammattikorkeakoulu.
AI4Cities-projekti on valinnut prototyypit, joita testataan Euroopan kaupungeissa loppukeväästä eteenpäin. Yritykset ovat kehittäneet projektin aikana tekoälyyn pohjautuvia ratkaisuja, joiden tarkoituksena on vähentää energiankäytön ja liikkumisen tuottamia päästöjä. AI4Cities on varannut kaikkiaan 1,45 miljoonaa euroa yritysten pilotointeihin.
Näitä tekoälyratkaisuja testataan energiakäytön tuottamien päästöjen vähentämiseen (Helsinki, Amsterdam, Kööpenhamina, Pariisi ja Stavanger):
- BEE, kehittäjinä Eeneman, Metropolia ammattikorkeakoulu (Suomi) ja Unetiq (Saksa). Ratkaisu yhdistää rakennukset energiaverkkoon ja muuhun ympäristöön kokonaispäästöjen vähentämiseksi.
- C-In. City, kehittäjinä Kayrros, La Javaness ja Nexqt (Ranska). Ratkaisu tarjoaa kansalaisille lähes reaaliaikaista tietoa itse tuotettujen päästöjen vähentämiseksi.
- Holoni, kehittäjinä Alphaventuri (Norja) ja Energinet (Tanska). Ratkaisu ennustaa, kuinka paljon energiapositiiviset rakennukset voivat tuottaa aurinkoenergiaa ja ottaa sitä säästöön.
- SPIKE, kehittäjänä Enerbrain (Italia). Alusta tukee datanvaihtoa ja viestintää IoT-laitteiden ja -alustojen kesken.
Näitä tekoälyratkaisuja testataan liikkumisen päästöjen vähentämiseen
(Helsinki, Amsterdam, Pariisi, Stavanger ja Tallinna):
- Avenue, kehittäjinä Nommon ja Populus (Espanja). Ratkaisu ennustaa jaettujen liikkumispalvelujen vaikutuksia kasvihuonekaasupäästöihin.
- Ix3, kehittäjinä MarshallAI ja Dynniq (Suomi). Ratkaisu vähentää tarpeettomien pysähdysten määrää liikenteessä integroimalla liikennekameroista ja muista lähteistä tulevaa dataa kaupungin liikennevalojärjestelmään.
- MPAT tool, kehittäjinä Vianova (Ranska) ja Rebel Ticketing (Alankomaat). Työkalu optimoi päästöjen vähentämispotentiaalia, joka on kaupunkiliikkumisen eri toimenpiteillä
Projektipäällikkö Kaisa Sibelius Forum Virium Helsingistä on tyytyväinen testaukseen valittujen tasoon.
”Tässä on valikoima monenlaisia innovatiivisia ratkaisuja, jotka toimivat hyvin hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Ratkaisuja on helppo skaalata kaupungista ja maasta toiseen ja ne osuvat hyvin tarpeisiin, joita markkinoilta on tunnistettu.”
AI4Citiesillä on takana prosessi, jonka aikana yritykset ovat edenneet prototyyppien suunnittelusta testausvaiheeseen. Joulukuussa 2020 järjestettyyn tarjouskilpailuun tuli lähes sata tarjousta yrityksiltä ympäri Eurooppaa. Jatkoon on valittu parhaimmat kulloisestakin vaiheesta.
Lue lisää: ai4cities.eu
Lisätietoa