Hoitoalan ammattilaiset kaipaavat teknologioita avukseen, mutta sopivien löytäminen vaatii aikaa ja testaamista. Hankkeet, kuten vuonna 2023 päättynyt REDI SOTE, auttavat yrityksiä ja sotepe-puolta löytämään toisensa.
Robotti ojentaa lasin potilaalle, televisio muistuttaa kuntoutuksesta ja wc-istuin punnitsee potilaan, jolle vaa’alla tasapainoilu olisi vaikeaa. Teknologiat voivat auttaa hoitohenkilökuntaa monin tavoin, kunhan ne löytävät tiensä sosiaali-, terveys- ja pelastutoimialan (sotepe) luo. REDI SOTE -hanke oli yksi tapa auttaa kaupunkeja ja teknologiayrityksiä löytämään toisensa.
“Sotepe-toimialalta löytyy paljon haasteita, joihin uudet innovaatiot ja teknologiat voivat vastata alan ammattilaisia tukien”, sanoo REDI SOTEn ja useiden muiden terveysalan teknologioihin liittyneiden hankkeiden projektipäällikkönä toiminut Peeter Lange.
“Toimialan henkilöstö on intensiivisesti kiinni palveluiden toteutuksessa ja ylläpidossa, joten apukädet ovat tervetulleita, kun puhutaan uusien teknologioiden ja innovaatioiden etsimisestä ja pilotoinnista toimialan kehittämiseksi.”
Lange työskenteli aiemmin Forum Virium Helsingillä projektipäällikkönä, kunnes siirtyi vuoden 2023 lopussa Helsingin kaupungin Health Incubator Helsinki -kiihdyttämöön johtavaksi yritysneuvojaksi. Hän on järjestänyt useita kokeiluja yhteistyökumppanien kanssa sairaaloihin, kotihoitoon ja palvelutaloihin eli tuntee terveysalan innovaatiokentän hyvin.
“Uusien terveysteknologioiden käyttöön ottaminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Sopivien kokeilupaikkojen ja -jaksojen järjestäminen ja toisaalta aitoon tarpeeseen vastaaminen vaativat vuorovaikutusta.”
REDI SOTEn ensisijainen tavoite olikin yritysten ja sotepe-alan välisen vuoropuhelun vahvistaminen kokeiluin, tapahtumin ja tapaamisin. Yli 5 000 osallistujaa kerännyt Senioreiden Digiarki -tapahtuma kokosi yhteen terveysalan ammattilaiset, teknologiayritykset sekä kaupunkilaiset. Markkinavuoropuhelut puolestaan tarjosivat kaupungille tuoreen läpileikkauksen uusimpiin teknologioihin. REDI SOTEssa kehitettiin myös yhteiskehittämisen menetelmiä, joiden kautta yritysten liiketoimintaa tukevat palveluorganisaatiot liitettiin osaksi innovaatio- ja yhteiskehittämistoimintaa.
Jokainen pilotti tuo lisää tietoa ja kokemusta
REDI SOTE -hankkeessa tehtiin viisi kokeilua, joiden aiheet tulivat sotepe-alan ammattilaisille tehdystä tarvekartoituksesta. Jokainen kokeilu siis vastasi tarpeeseen. Haasteet ja teknologiat tukivat myös uusia tulevaisuuden sairaalahankkeita, joista suurin on 2032 valmistuva Laakson Yhteissairaala. Innovaatiot ja pilotit viitoittavat tietä 30-luvun sairaalaympäristön vaatimuksiin. Ne on huomioitava jo nyt, kun tiloja vasta suunnitellaan.
Piloteista oppia saavat sekä yritykset että toimiala. REDI SOTEn kokeilujen aikana sekä potilaat että hoitohenkilökunta antoivat yrityksille palautetta ja innovaatioita paranneltiin kokemusten pohjalta. Muutamaa pilotoiduista teknologioista kehitetään vielä eteenpäin. Toisille löytyi jopa uusia käyttökohteita. Osa teknologioista jäi palvelemaan sotea pilottien päätyttyä. Näihin kuuluvat muun muassa painehaavoja ennaltaehkäisevä teknologia Suomen Digitaalinen Tehdas Oy:ltä sekä pelillinen kuntoutussovellus GoodLife Technology Oy:ltä.
Forum Virium Helsingille on tärkeää löytää innovaatioita ja uusia teknologioita, joilla voidaan samanaikaisesti tukea kaupunkikehitystä ja kaupunkilaisten arkea sekä suomalaista osaamista ja yritysten mahdollisuuksia kasvaa ja kansainvälistyä.
Senioreiden Digiarki -tapahtuma aiotaan järjestää uudelleen keväällä 2024. Uusia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kokeiluja on alkamassa ja suunnitteilla ainakin CommuniCity- ja KauKo-hankkeiden tiimoilta.
Kuva: Välkky-kokeilu / Forum Virium Helsinki
Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!
Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!