Robotti taittoi matkaa maratonin edestä Helsingissä ja kuljetti 100 pakettia asukkaille

Artikkelikuva: Robotti taittoi matkaa maratonin edestä Helsingissä ja kuljetti 100 pakettia asukkaille

Helsingin Jätkäsaaressa liikkui viime vuoden lopulla erikoinen kulkija, kun LMAD-projekti ja DB Schenker testasivat, miten itsenäisesti ohjautuva jakelurobotti soveltuu pakettien noutopisteeksi. Kokeilu osoitti, että jakelurobotit sopivat kaupunkiympäristöön ja toimivat myös talviolosuhteissa hyvin.

Päät kääntyivät Jätkäsaaren Hyväntoivonpuistossa, kun erikoinen, kävelyvauhtia liikkunut laite partioi puistossa marras-joulukuussa. Kulkija välkytteli oranssia varoitusvaloa mennessään, mikä oli omiaan herättämään ohikulkijoiden huomion. Kyseessä oli uudenlainen jakelurobotti, joka toi Jätkäsaaren asukkaille paketteja lähilogistiikan kokeilussa.

Kokeilun taustalla oli halu selvittää, miten itseohjautuvasti liikkuva robotti toimii lähetysten noutopisteenä ja miten jakelurobotit soveltuvat kaupunkitilaan. Verkkokaupan määrä kasvaa, joten viimeisten kilometrien kuljetuksiin tarvitaan uusia ratkaisuja.

Kokeilussa olivat mukana jakelurobotin operoinnista vastaava startup-yritys LMAD, GIM Robotics, Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki ja DB Schenker, jonka noutopisteenä jakelurobotti toimi.

Talvi ei haitannut robottia

Jakelurobotin kokeilusta saatiin lupaavia tuloksia. Robotti kuljetti reilun kuuden viikon aikana yli 100 pakettia Jätkäsaaren ja Ruoholahden asukkaille. Paketteja tilattiin yli kymmenestä verkkokaupasta.

“Opimme kokeilusta, miten asukkaat toimivat autonomisen jakelurobotin kanssa, kun he tapaavat sellaisen ensimmäistä kertaa elämässään. Kokeilu osoitti, että sähkökäyttöiset jakelurobotit sopivat hyvin Jätkäsaaren kaltaiseen urbaaniin ympäristöön, sillä ne ovat ympäristöystävällinen ja joustava tapa vastaanottaa lähetyksiä”, Co-founder, Product Lead Gergely Horváth LMADista kertoo.

Vaikka kokeilun ajalle osui haastaviakin talviolosuhteita, jakelurobotti toimi teknisesti hyvin. Robotin mukana kulkeneen operoijan ei tarvinnut puuttua toimitustilanteisiin manuaalisesti. Robotti taittoi kokeilun aikana matkaa itseohjautuvasti kaikkiaan noin 40 kilometrin verran. Vain kolmena päivänä toimitukset peruttiin huonon sään takia.

Jakelurobotilla oli Hyväntoivonpuistossa useita pysäkkejä, joilta asiakkaat noutivat pakettinsa.

Palvelu muistutti noutoa pakettiautomaateista: paketti poimittiin lokerikosta näppäilemällä etukäteen saatu pin-koodi laitteeseen. Mutta toisin kuin pakettiautomaattien kanssa, robotilla paketit tuotiin lähemmäksi omaa kotiovea.

Robotin mukana kulki kokeilun aikana operoija, joka seurasi robotin toimintaa ja varmisti samalla liikkumisen turvallisuuden.

Asukkailta kerätään palautetta jakelurobotista

Forum Virium Helsinki, Hanken Svenska handelshögskolan ja LMAD selvittävät verkkokyselyllä asukkaiden yleisiä näkemyksiä ja kokemuksia jakeluroboteista osana kuljetuspalveluita. Kyselyn kautta voi antaa palautetta myös Jätkäsaaren jakelurobottikokeilusta. Kysely toteutetaan osana Hankenin koordinoimaa iSmile-projektia, jossa tutkitaan kestäviä kuljetusmuotoja.

Kysely on auki 25.2. asti. Kyselyyn voi vastata joko nimettömänä tai omalla nimellä. Vastaamalla omalla nimellä osallistut elokuvalippujen arvontaan. Lomakkeen täyttäminen vie vain 5 minuuttia. Kiitos ajastasi jo etukäteen!

Kyselyyn voi vastata täällä

Jätkäsaaren jakelurobottikokeilu oli osa EIT Digitalin rahoittamaa Last Mile Autonomous Delivery -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää ja tuoda markkinoille ohjelmistoalusta erilaisten itsenäisesti liikkuvien jakelurobottien ohjaamiseen, hallintaan ja käytön optimointiin. Hankkeen käytännön toiminnasta vastaa LMAD.

Lisätietoja:

Gergely Horváth
Co-founder, Product Lead
LMAD – Last Mile Autonomous Delivery
puh. +358 50 338 4244, gergely.horvath(at)lmad.eu

Matias Oikari
projektikoordinaattori
Forum Virium Helsinki
puh. 040 664 8877, matias.oikari(at)forumvirium.fi

Kuva: Vesa Laitinen
Video: LMAD

Lisätietoa

Projektipäällikkö Matias Oikari

Matias Oikari
Projektipäällikkö
+358 40 664 8877
matias.oikari@forumvirium.fi

Lue myös