FinEst Twins Digital Twin Masterclass 2020 -webinaarisarja

Artikkelikuva: FinEst Twins Digital Twin Masterclass 2020 -webinaarisarja

Visuaaliset kaupunkitietomallit ovat ottaneet paikkansa älykaupunkikehityksessä ympäri maailman. Kun alussa kehityksen tavoitteena oli lähinnä visualisoida tulevia suunnitelmia ja rakennusmassaa, nykyinen suuntaus on monipuolisen tietosisällön kehittämisessä. Tällainen semanttinen malli toimii tiedonjakamisen alustana niin kaupungin sisällä kuin kaupungin ja kaupunkilaisten välilläkin. Yksi FinEst Twins -projektin tavoitteista on kehittää Helsingin ja Tallinnan digitaalisia kaksosia yhteistyössä.

Työ tukee myös Aalto Yliopiston ja TalTechin kaupunkeihin liittyväää tutkimusta. Projektin webinaarisarja käynnistyy marraskuussa älykaupunkien digitaalisten kaksosten luentosarjalla, jossa alan johtavat asiantuntijat jakavat havaintojaan. Seminaari on suunnattu erityisesti älykaupunkikehityksessä mukana oleville toimihenkilöille ja tutkijoille ja tavoitteena on tuottaa kattava näkemys digitaalisten kaksosten nykytilasta kolmen temaattisen kokonaisuuden avulla. Kaikki esitykset on englanninkielisiä.

Johdanto kaupunkitietomalleihin, Case New Yorkin liikennejärjestelmä

Aika: Torstai 5.11.2020 13.00–15.30
Paikka: Verkkoluento (linkki lähetetään rekisteröityneille ennen tilaisuutta)
Ilmoittaudu tästä linkistä

Luentosarja käynnistyy johdannolla kaupunkitietomalleista sekä tutkimuksen ja standardoinnin nykytilasta. Uusi CityGML 3.0 -standardi saa tässä erityishuomion. Standardin kymmenen temaattista alakokonaisuutta esitellään yhdessä ADE -laajennusmekanismin kanssa. Case -esimerkkinä esitellään New Yorkin kaupunkitietomalli, jossa erityisenä huomiona kaupungin liikennejärjestelmän semanttinen mallinnus.

Ohjelma:
13.00 Johdanto kaupunkitietomalleihin ja CityGML -standardiin (Prof. Dr. Thomas Kolbe, Chair of Geoinformatics, Technical University of Munich)
14.00 Case New York 3D ja liikennejärjestelmä (M.Sc Christof Beil, Technical University of Munich)
15.00 Keskustelu
15.30 Ohjelma päättyy

Energia kaupunkitietomalleissa, Case Helsingin Ilmastoatlas

Aika: Torstai 12.11.2020, 13.00–15.30
Paikka: Verkkoluento (linkki lähetetään rekisteröityneille ennen tilaisuutta)
Ilmoittaudu tästä linkistä

Ohjelmasarjan toisessa webinaarissa käsitellään energiatehokkuuteen liittyviä teemoja ja kaupunkitietomallia simulaatioiden ja analyysien alustana. Erityishuomion saa ADE -laajennusmekanismi, jolla semanttisen mallin tietosisältöä voidaan laajentaa. Case -esimerkkinä esitellään Helsingin uusi Ilmastoatlas, joka perustuu Energy ADE -laajennukseen.

Ohjelma:
13.00 Energia kaupunkitietomalleissa (Prof. Dr. Volker Coors, HFT Stuttgart)
14.00 Energy ADE -laajennuksen soveltaminen (M.Sc Maxim Rossknecht)
14.30 Case Helsinki Ilmastoatlas (M.Sc Jarmo Suomisto, City of Helsinki)
15.00 Keskustelua
15.30 Ohjelma päättyy

Helsinki Loves Developers: Digital Twin for Developers

Aika: Keskiviikko 18.11.2020 kello 15.00–18.00
Paikka: Verkkoluento (linkki lähetetään rekisteröityneille ennen tilaisuutta)
Ilmoittaudu tästä linkistä

Helsinki Loves Developers on verkostoitumistapahtuma älykaupunkikehityksestä kiinnostuneille kehittäjille. Marraskuun tapahtuma tukee webinaarisarjaa avaamalla kehittäjän näkökulmaa kahteen kaupunkitietomalleissa olennaiselle teknologialle: WFS rajapinta sekä CityGML -tietomalli sekä sen kehittäjäystävällisempi versio CityJSON.

Ohjelma:
15.00 WFS3 / OGC API Features (Sampo Savolainen, Spatineo Oy)
16.00 GIS for Developers and CityJSON (Dr. Juho-Pekka Virtanen, Dept of Real Estate, Planning and Geoinformatics, Aalto University)
17.00 Keskustelua
18.00 Tapahtuma päättyy

Kaupunkitietomalli suunnittelun tukena

Aika: Torstai 19.11.2020, 13.00–15.30
Paikka: Verkkoluento (linkki lähetetään rekisteröityneille ennen tilaisuutta)
Ilmoittaudu tästä linkistä

Luentosarjan kolmas esitys avaa kaupunkitietomallin mahdollisuuksia kaupunkisuunnittelun tukena. Aihetta käsitellään kahden case -esimerkin kautta: Japanin i-Urban on esimerkki kansallisesta ohjelmasta jolla kaupunkeja kannustetaan kehittämään mallejaan ja hyödyntämään niitä laajasti kaupunkisuunnittelussa ja osallistamisessa. Singaporen Virtual Singapore on puolestaan esimerkki kattavasta kaupunkitietomallin hyödyntämisestä eri teemoissa yli toimialarajojen.

Ohjelma:
13.00 Case Virtual Singapore (Victor Khoo, Director, Survey&Geomatics – Singapore Land Authority; Dr. Ronnie Lee, Deputy Director, Geospatial Specialist Office, Singapore GovTech)
14.00 Case i-Urban (Kentaro Akahoshi, Director of Urban Visualization Coordination, Cabinet Office, Japan)
15.00 Q&A
15.30 Tilaisuus päättyy

 

Lisätiedot

Kuva

Timo Ruohomäki

#IoT #data
puh. +358 40 661 5500
timo.ruohomaki(at)forumvirium.fi

Tilaa Forum Virium Helsingin uutiskirje!

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös