Pohjoismaisen innovaatiokilpailun voitto Norjaan

Artikkelikuva: Pohjoismaisen innovaatiokilpailun voitto Norjaan

Vastikään päättyneessä Nordic Independent Living Challenge -kilpailussa etsittiin pohjoismaisia innovaatioita, jotka tukevat ikääntyneiden ja vammaisten itsenäistä asumista kotona. Yli 400 idean joukosta voittajaksi valikoitui norjalainen AbleOn Medical. Viiden finalistin joukossa oli Suomesta yhteisöllinen Nappi Naapuri -palvelu.

Yhteispohjoismainen tuomaristo valitsi haastekilpailun voittajaksi modulaarisen ja ergonomisen suihkutuen, jonka on kehittänyt AbleOn Medical. Suihkutuki paitsi helpottaa vanhusten ja liikuntarajoitteisten liikkumista, mutta myös omaisten ja hoitajien työergonomiaa. Voittaja sai palkinnoksi miljoona Norjan kruunua (noin 110 000 euroa). Parhaan innovaation lisäksi palkittiin myös paras yhteispohjoismainen tiimi sekä opiskelijatyö. Palkinnot jaettiin 9. kesäkuuta Oslossa.

”Voittaja onnistui vastaamaan merkittävään haasteeseen uudella tavalla ja ratkaisulle on aitoa tilausta. Kyseessä on tuote, jota hyvin monet meistä todennäköisesti tarvitsevat jossain elämämme vaiheessa. Ratkaisu tukee aidosti itsenäistä asumista”, perusteli yhteispohjoismainen tuomaristo valintaansa.

Kilpailun voittaja valittiin 415 idean joukosta. Tuomaristo palkitsi myös parhaan yhteispohjoismaisen tiimin. Tämän 200 000 Norjan kruunun (noin 200 000 euroa) palkinnon sai mekaanisen porrasrollaattorin kehittänyt AssiStep. Parhaaksi opiskelijatyöksi valittiin diabeetikkojen haavaumia ennalta ehkäisevät, sensoreilla varustetut älysukat. Ratkaisun kehittänyt Siren Smart Sock sai 100 000 Norjan kruunua (noin 100 000 euroa). Rahapalkinnoilla tuetaan kehitettyjen ratkaisujen kaupallistamista.

Norjan Kruunuprinssi Haakon
Palkinnot Oslossa jakoi Norjan kruunuprinssi Haakon. Kuva: Nordic Innovation.

Kaupungeille uusia yhteistyömalleja

Kaksivuotisen haastekilpailun toteutti Nordic Innovation yhteistyössä pohjoismaisten pääkaupunkien kanssa. Kilpailun käynnistysvaiheessa lähdettiin liikenteeseen niin käyttäjien kuin kaupunkien tarpeista – tavoitteena aivan uudet innovatiiviset ratkaisut tukemaan itsenäistä asumista.

“Kaupungeille kilpailu on avannut uusia yhteistyömalleja sosiaali- ja terveyspalveluiden kehitykseen. Kumppanuuksia ja uusia toimintamalleja on rakennettu niin yritysten kanssa kuin kaupunkien välillä. Haastekilpailun aikana kaupungit ovat avautuneet uusille ratkaisuille ja kilpailu on toiminut myös yhteisenä oppimisprosessina. On ollut hyödyllistä miettiä palveluitaan uudelleen, myös pohjoismaisella tasolla, jossa haasteet ovat samat, vaikka paikallisesti aina löytyy eroja”, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö Juha Jolkkonen summaa.

Juha Jolkkonen_
”Haastekilpailun aikana kaupungit ovat avautuneet uusille ratkaisuille ja kilpailu on toiminut myös yhteisenä oppimisprosessina”, summaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö Juha Jolkkonen. Kuva: Nordic Innovation.

Pohjoismaissa hyvinvointipalveluiden kenttä on murroksessa. Samalla kaupunkien rooli on muuttumassa konservatiivisesta julkisesta palveluntarjoajasta aktiiviseksi toimijaksi. Yksi kilpailun keskeisistä tavoitteista on ollut avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia pohjoismaisille yrityksille. Käyttäjiltä ja ammattilaisilta saatu palaute on ensiarvoisen tärkeää ratkaisujen jatkokehittämisen kannalta – varsinkin yhteispohjoismaisille markkinoille pyrittäessä.

Viimeisimmässä vaiheessa viisi finalistia testasivat ratkaisujaan Helsingissä, Kööpenhaminassa, Oslossa, Tukholmassa ja Reykjavikissa. Helsingissä finalistit pääsivät testaamaan tuotteitaan sosiaali- ja terveysviraston asiakkaiden ja ammattilaisten kanssa. Suomesta Nappi Naapuri -sovellus erottui joukosta uudenlaisella, yhteisöllisyyttä lisäävällä sosiaalisen median palvelullaan, jota testattiin Kalasataman asukkaiden, alueen toimijoiden ja Helsingin kaupungin työntekijöiden kanssa.

Nordic independent Living Challenge: http://www.realchallenge.info/

Nordic Independent Living Challenge -kilpailun pääjärjestäjänä toimii pohjoismaisen ministeriöneuvoston alainen Nordic Innovation, jonka päätehtävänä on käynnistää ja rahoittaa innovointia. Myös pohjoismaiset pääkaupungit ovat olleet vahvasti mukana projektissa tarjoten mahdollisuuden käytännön testaukseen eri kaupungeissa. Suomessa kilpailun on toteuttaneet yhteistyössä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto sekä Forum Virium Helsinki. 

Lue lisää:

Nordic Independent Living Challenge ensimmäinen vaihe: 16 ideaa Suomesta jatkoon

Nordic Independent Livign Challenge kolmas vaihe: 25 työtä jatkoon, 4 Suomesta

Nordic matchmaking -tapahtuma yhdisti pohjoismaiset innovaattorit

Nordic Independent Living Challenge -haastekilpailuun 414 ideaa

Independent Living challenge -kilpailussa haetaan innovaatioita itsenäisen asumisen tueksi

Lisätietoja

Kuva

Kaisa Spilling

#fiksukaupunki #nopeatkokeilut
#livinglab #co-creation
puh. +358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi

Lue myös