Paikka naapuriavulle: sovellus yhdistää auttajat ja avun tarvitsijat 

Artikkelikuva: Paikka naapuriavulle: sovellus yhdistää auttajat ja avun tarvitsijat 

Naapurit haluavat auttaa toisiaan, mutta avun pyytäminen koetaan vaikeaksi. HOAS ja M2-kodit ottivat kokeiluun digitaalisen naapuruston ilmoitustaulun KotiCommun, jonka kautta on tarjottu muun muassa soittotunteja ja kauppa-apua.

Muutokset elämäntilanteessa kuten opiskelujen aloitus, muutto tai sairastuminen altistavat helposti yksinäisyydelle ja saavat kaipaamaan naapuriapua. Samaan aikaan monet asukkaat toivovat omaan taloyhtiöönsä lisää yhteisöllisyyttä. 

Commu ja Muotoilutoimisto 2Loops toteuttavat sovelluksen, jonka kautta asukkaat voivat pyytää ja antaa apua suljetun ryhmän sisällä. Kokeilun tavoitteena on tuoda yhteisöllisyyttä ja avun jakamisen kulttuuria taloyhtiöihin. Aikaisemmin naapurustoissa ja lähialueilla suosiota niittänyt Commu-sovellus muokataan kokeilussa taloyhtiöiden käyttöön.

KotiCommua kokeillaan kahdessa vuokrakerrostalossa: Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOASin kohteessa Kampissa ja M2-kotien kohteessa Oulunkylässä.

“Moni muuttaa opintojen alussa uuteen kaupunkiin ja aloittaa opinnot ilman sosiaalista verkostoa. Opiskelija-asunnoissa asukkaat voivat vaihtua nopeastikin. Erityisesti vaihto-opiskelijat saattavat kaivata apua ja yhteisöllisyyttä uudessa kotikaupungissa ja kulttuurissa,” kertoo Helsingin opiskelija-asuntojen asiakkuusjohtaja Pia Jaakola.

Kitaratunteja ja hävikkiruokaa samasta rapusta

2Loops kartoitti keväällä asukkaiden ajatuksia taloyhtiöiden yhteisöllisyydestä. Kyselyyn vastanneista 81 prosenttia haluaa antaa apua naapurilleen. Tähän mennessä KotiCommussa on tarjottu muun muassa kitaransoittotunteja ja koiranulkoilutusapua. Lisäksi on lahjoitettu asioita, kuten kissanruokaa.

Hoasilla innokkaimpia käyttäjiä ovat olleet parikymppiset, kun taas M2-kodeilla sovellukseen on liittynyt eniten 40- ja 50-vuotiaita. Naapuriavun tarjoaminen ei siis ole vain yhden ikäryhmän juttu. 

Sovellukseen on tullut huomattavasti enemmän tarjouksia kuin pyyntöjä. Kyselyn perusteella avun pyytäminen koetaankin haastavaksi. Hoasilla vastanneista 48 prosenttia haluaisi pyytää apua, mutta M2-kodeilla asukkaista kukaan ei innostunut pyynnön jättämisestä. Moni sanoi, ettei halua vaivata naapureita. 

Oma kanava nimenomaan naapureille

KotiCommu palvelee paitsi naapuriavun kanavana, yleisesti taloyhtiöiden viestinnän kanavana. Asukastoimikunta tai taloyhtiön hallitus voi vaikkapa muistuttaa yhteisistä lenkkisaunoista tai pihatalkoista alustan kautta.

“Oulunkylään valmistuneeseen taloon ei ollut ehtinyt vielä muodostua yhteistä viestintäkanavaa. Ajattelimme tämän olevan hyvä lähtökohta kokeilla jotain uutta. Sisällöllisesti KotiCommu poikkeaa sosiaalisen median kanavista, mutta se on kuitenkin käyttöliittymältään helposti omaksuttava”, kertoo M2-kotien kestävän kehityksen asiantuntija Kaisa Nisula

“Kokeilu on auttanut meitä ymmärtämään asukkaiden käyttäytymistä taloyhtiöissä ja millaisia teknologisia muutoksia tarvitsemme tuotteen jatkokehitykseen. Palautteen perusteella olemme varmoja, että moni taloyhtiö tulee vielä hyötymään KotiCommusta,” kertoo Commun perustaja Sami Ekmark.

Kokeilu on osa Circular Green Blocks -hankkeen Kestävä naapurusto -kokeiluohjelmaa. Kokeiluohjelman tavoitteena on kokeilla ja yhteiskehittää ratkaisuja, jotka tuovat arjen tarpeelliset palvelut lähemmäs asukasta ja tekevät jokapäiväisen elämän helpommaksi.

Circular Green Blocks – kestävät kaupunkikorttelit kiertotalouden liiketoiminnan ajureina -hanke (9/2021–8/2023) edistää kierto- ja jakamistaloutta asuinkortteleissa yhdessä taloyhtiöiden, yritysten ja kaupungin kanssa. Hanketta toteuttavat HSY, Forum Virium Helsinki, Aalto-yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Annamaria Rossi Annamaria Rossi

Annamaria Rossi
Projektipäällikkö
+358 50 491 2270
annamaria.rossi@forumvirium.fi

Karolina Toivettula Karolina Toivettula

Karolina Toivettula
Yhteisövastaava
+358 40 630 0343
karolina.toivettula@forumvirium.fi

Lue myös