Kaksi uutta kokeilua vahvistaa yhteisöllisyyttä ja kestäviä lähipalveluita naapurustoissa

Artikkelikuva: Kaksi uutta kokeilua vahvistaa yhteisöllisyyttä ja kestäviä lähipalveluita naapurustoissa

Keväällä 2023 pääkaupunkiseudun naapurustoissa testataan sovelluksia, joilla asukkaat löytävät toisensa ja paikalliset palvelut. Kokeilut valittiin Kestävä naapurusto -kokeiluhaulla. 

Kestävä naapurusto -kokeiluhaussa etsittiin ratkaisuja, jotka tuovat arjen tarpeelliset palvelut lähemmäs asukasta ja tekevät jokapäiväisen elämän helpommaksi. Mukaan valittiin kaksi sovellusta kokeiltavaksi: Superhood ja TaloyhtiöCommu. Kokeilut ovat osa Circular Green Blocks – Kestävät kaupunkikorttelit kiertotalouden liiketoiminnan ajureina -hanketta.

Naapurustosovellus tuo lähipalvelut kartalle

Superhood on naapurustosovellus ihmisille, yrityksille ja kaupungeille. Sovellus tarjoaa monipuolista tietoa alueellisesti kohdennettuna. Sovelluksella ihmiset pysyvät ajan tasalla paikallisista asioista ja uutisista, löytävät tietoa lähipalveluista ja voivat jakaa tietoa sekä vaikuttaa alueen asioihin. Kokeilussa palvelu lanseerataan aluksi neljälle asuinalueelle: Malminkartano-Kannelmäkeen, Mellunkylään, Lauttasaareen ja Kamppiin.

“Toisin kuin perinteiset sosiaalisen median palvelut, Superhood on suunniteltu naapurustoille ja paikallisille asioille. Superhood nostaa esiin paikallisia uutisia ja tiedotteita eri lähteistä sekä antaa käyttäjien ja organisaatioiden itse julkaista tietoa paikallisesti ja kohdennetusti,” kertoo Superhoodin perustaja Markku Mehtälä.

Kokeilun aikana alustalle etsitään asukkaille suunnattuja kestävää arkea tukevia palveluita. Sellaisia ovat esimerkiksi hävikkiruokaa jakava ResQClub ja tavaroiden vertaisjakamisen alusta Renda. 

Naapuriapua taloyhtiössä

Toisessa kokeilussa Commu ja palvelumuotoilutoimisto 2Loops tuovat Commu-sovelluksen taloyhtiöihin. Palvelun avulla asukkaat voivat tarjota esimerkiksi juttuseuraa tai kimppakyytiä, jakaa ylijäänyttä ruokaa tai lainata tavaroita naapureille. Palvelu madaltaa avun pyytämisen ja avun antamisen kynnystä, mahdollistaa merkityksellisen kohtaamisen ja tuo arjen avun helposti kaikkien taloyhtiöissä asuvien saataville. 

Kokeilussa kerätään tietoa palvelukehityksen tueksi ja tarkastellaan, miten digitaalinen alusta edistää naapuriapua ja yhteisöllisyyttä rajatun käyttäjäjoukon kesken. Commu-sovellus on jo käytössä naapurustotasolla, mutta kokeilun aikana sitä testataan ensimmäistä kertaa taloyhtiöympäristössä. Kokeilussa tehdään yhteistyötä HOAS:in ja Y-Säätiön M2-kotien kanssa.

“Kokeilun tavoitteena on tukea yhteisöllisyyttä ja luoda avun jakamisen kulttuuria taloyhtiöön. 2Loops kokeilukumppanina ja palvelumuotoilun asiantuntijana mahdollistaa meille entistä syvemmän ymmärryksen taloyhtiön tarpeista ja asukkaiden asenteista avun tarjoamista ja pyytämistä kohtaan”, kertoo Commun perustaja Sami Ekmark. 

Circular Green Blocks – kestävät kaupunkikorttelit kiertotalouden liiketoiminnan ajureina -hanke (9/2021–8/2023) edistää kierto- ja jakamistaloutta asuinkortteleissa yhdessä taloyhtiöiden, yritysten ja kaupungin kanssa. Hanketta toteuttavat HSY, Forum Virium Helsinki, Aalto-yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Artikkelin kuva: Maija Astikainen, Helsingin kaupunki

Lisätietoa

Lue myös