Forum Viriumin ja Elisan kokeiluyhteistyöstä syntyi uusi mobiiliverkkoa hyödyntävä tekoälypalvelu Elisa Supersight, joka on kaupallistettu ja otettu käyttöön esimerkiksi matkustajasatamissa Helsingissä.
Forum Virium Helsinki tekee useissa hankkeissa kokeiluja yritysten kanssa ja tuloksen voi olla uusi innovaatio kuten Elisa Supersight. Kokeiluvaiheessa idea tai palvelu voi olla vasta kehitteillä, mutta pilotoinnin myötä ymmärrys palvelun ja uuden teknologian kuten 5G:n potentiaalista kasvaa ja kehittyy.
Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut -hanke toteutti viime syksynä Elisa Oyj:n ja dronealan yrityksen Vertical Hobbyn kanssa kokeilun, jossa droneen kiinnitetty kamera kuvasi ajoneuvoliikennettä risteyksen yläpuolelta ja laski liikenteen määrää. Livekuvaa analysoitiin virolaisen startupin, Fyman tekoälyohjelmistolla, ja analytiikan tarkkuutta verrattiin käsinlaskettuun aineistoon. Tietoliikenne kulki Elisan 5G-mobiiliverkossa.
Tekoälyohjelmisto Fyma kerää videokuvasta kertyvän datan ja analysoi mm. liikenteen määrää, laatua sekä suuntaa. Fyman analyysityökalu on yhteensopiva minkä tahansa verkkoon kytketyn IP-kameran kanssa.
Huomattiin, että ratkaisu pystyi analysoimaan risteyksessä liikkuvien autojen lukumäärän, tyypin ja ajosuunnan tarkasti ja luotettavasti. Drone ja mobiiliverkko toivat laskentaan joustavuutta ja mahdollistivat liikennelaskennan risteyksen yläpuolelta ilman kiinteiden laitteiden asennusta.
Kokeilun jälkeen Elisa jatkoi uuden 5G-palvelun kehitystä vastaamaan erilaisia käyttötarpeita.
Supersight tuo jo lisätietoa satamien liikennemääristä
Kokeilusta syntyi reaaliaikaisen tekoälyanalytiikan kuukausihintainen palvelu, Supersight, jolla voidaan analysoida ja laskea monipuolisesti liikenteen ja autojen lisäksi ihmismääriä reaaliajassa ulko- tai sisätiloissa. Palvelu ei kerää videotallenteita tai biometristä dataa, vaan data tallentuu numeerisessa muodossa.
Mobiilidatakamera kerää tekoälydataa automaattisesti ilman katkoksia 24/7-etätuen ja Elisan kehittämän automatisoidun ennaltaehkäisevän vianhallinta-alustan ansiosta. Se perustuu Elisan verkon optimointiosaamiseen, jota hyödyntää yli sata mobiiliverkko-operaattoria ympäri maailmaa.
Supersight on otettu käyttöön esimerkiksi Helsingin Satama Oy:n matkustajasatamissa. Satama-alueen liikennejärjestelyjä, tilankäyttöä ja turvallisuutta voidaan parantaa palvelun avulla.
Kuukausihinta sisältää 5G- ja 4G-mobiilidatakameran, jossa on esiasennettu SIM-kortti ja mobiilidatayhteys. Käyttö on täysin automatisoitu siten että käyttäjän tarvitsee vain kytkeä laite pistorasiaan ja järjestelmä aloittaa datan keräämisen. Kuukausipakettiin voi valita eri vaihtoehdoista tekoälypaketin, joka sisältää myös käyttöliittymän datan analysointiin.
“Palvelu toimii tarkkojen eettisten periaatteiden mukaisesti“, kertoo kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen Elisa Oyj:ltä.
“Perinteisten valvontakameroiden sijaan hyödynnämme koneoppimiseen perustuvaa kuvantunnistusta, numeerista dataa, tallentamatta videomateriaalia. Näin voimme analysoida monipuolisesti liikennettä, ihmisvirtoja, tunnistaa rekisterikilpiä tai tarkistaa suojavarusteiden käyttöä niin, että ihmisten yksityisyydensuoja säilyy.”
Kuva: Elisa Oyj
Lue lisää liikennelaskennan kokeilusta syksyllä 2021:
Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!
Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!