Yhteispohjoismaisessa haastekilpailussa loppukirin aika

Artikkelikuva: Yhteispohjoismaisessa haastekilpailussa loppukirin aika

Yhteispohjoismainen haastekilpailu Nordic Independent Living Challenge on edennyt jo kolmanteen vaiheeseen, jossa 25 joukkuetta tavoittelee viiden finalistin joukkoon pääsyä. Kolmannen vaiheen aikana joukkueille tarjotaan mentorointia sekä konkreettista tukea liiketoiminta- ja testaussuunnitelmien laatimiseen. Tavoitteena on hioa oman joukkueen ratkaisu sellaiseksi, että se vastaa mahdollisimman hyvin kilpailun haasteeseen eli tukee ikääntyneiden ja vammaisten itsenäistä asumista kotona.

Pohjoismaiset pääkaupungit järjestivät loka-marraskuussa työpajoja, joissa joukkueet saivat tukea ja palautetta niin kaupunkien asiantuntijoilta kuin loppukäyttäjiltä. Marraskuussa joukkueet kokoontuivat  Helsinkiin Slush-kasvuyritystapahtumaan hakemaan inspiraatiota ja vinkkejä omaan pitching-puheenvuoroon. Kilpailun kolmas vaihe huipentuu 15.12.2015, kun joukkueet kokoontuvat Tukholmaan kisaamaan jatkopaikasta.

Työpajasta arvokasta käyttäjäpalautetta

Helsingin työpaja oli rakennettu osallistujien tarpeiden pohjalta: tavoitteena oli antaa joukkueille eväitä liiketoimintasuunnitelman työstämiseen sekä syventää tietämystä niin yritystoiminnan rahoitusmahdollisuuksista kuin kaupungin toiminnasta. Mukana Helsingin työpajassa oli kuusi joukkuetta, joista suomalaisia olivat Aura, Carecode, Nappinaapuri ja Mobident. Lisäksi Norjasta oli kutsuttu SOS Rescue Watch ja Ruotsista Pedal WheelChair Idun. Joukkueilla oli myös mahdollisuus vierailla  oman kiinnostuksensa mukaan joko Riistavuoren kuntoutusyksikössä tai Kampin Palvelukeskuksessa.

Sosiaali- ja terveysviraston osastopäällikkö Juha Jolkkonen avasi Helsingin työpajan ja esitteli Helsingin kaupungin toimintaa innovaatioiden hyödyntämisen näkökulmasta. Puheenvuorossaan Jolkkonen korosti positiivisen yhteistyö- ja yritysilmapiirin merkitystä.

– Käyttäjälähtöisten innovaatioiden ja yhteispohjoismaisten markkinoiden luominen uusille palveluille vaatii sekä kaupunkien, sosiaali- ja terveydenhoidon ammattilaisten, käyttäjien että yrittäjien vuoropuhelua ja yhteistyötä, Jolkkonen evästi osallistujia.

Helsingin työpajassa joukkueet esittelivät pitching-puheenvuoroissa omat ratkaisunsa kaupungin asiantuntijoille ja loppukäyttäjille. Työpajan tavoitteet konkretisoituivat demo-osuudessa, jonka aikana joukkueet saivat kerätä palautetta paikalla olevilta asiantuntijoilta. Intensiivisen työpajan päätteeksi Ville Vesterinen avasi näkymiä sekä riski- että joukkorahoitukseen ja kertoi näiden vaihtoehtojen eroista kasvuyrityksen näkökulmasta.

Slush tarjoili näkymiä kasvuyrittäjyyteen

Nordic Innovation tarjosi kaikille 25 joukkueille mahdollisuuden vierailla teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa. Vuosittain järjestettävän Slush-tapahtuman tavoitteena on saattaa yhteen kansainvälisiä kasvuyrityksiä, sijoittajia ja mediaa sekä auttaa yrittäjiä menestymään. Tiimit saivatkin tapahtumasta konkreettista tukea oman liiketoimintasuunnitelmansa edistämiseen ja näkivät todellisia menestystarinoita kasvuyrittäjyydestä.

Slush oli erittäin mielenkiintoinen tapahtuma. Näin loistavia pitching-puheenvuoroja, joiden pohjalta voin parantaa omaa esitystäni Tukholmassa, summaa SOS Rescue Watch:n kehittäjä Mikael Dahlin tapahtuman annin.

Slush-tapahtuman yhteydessä GE Health Village järjesti joukkueille mahdollisuuden  esitellä omaa ratkaisuaan demo-tilaisuudessa. Samalla joukkueet tapasivat sijoittajia ja vaihtoivat kokemuksia muiden kasvuyritysten kanssa.

Nyt on joukkueiden näkökulmasta loppukirin aika. Tukholman pitching-tilaisuuden perusteella tuomaristo valitsee viisi joukkuetta jatkoon, joten vielä on muutama viikko aikaa viimeistellä omaa ratkaisua. Haastekilpailun neljännen vaiheen aikana joukkueet pääsevät testaamaan omia ratkaisujaan yhdessä pohjoismaisten pääkaupunkien kanssa.

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö Kaisa Spilling
Puh. +358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi

www.realchallenge.info

Pohjoismaisen ministerineuvoston alainen Nordic Innovation käynnistää ja rahoittaa innovointia vahvistavia toimintoja, ja sen pääyhteistyökumppaneita ovat Pohjoismaiden pk-yritykset. Missiona on edistää lisäarvon tuottoa rajat ylittävän yhteistyön avulla. Nordic Innovation toimii Nordic Independent Living Challenge -kilpailun pääjärjestäjänä ja suurimpana rahoittajana. Osakokonaisuuksia toteuttavat Helsingin, Kööpenhaminan, Oslon, Tukholman ja Reykjavikin kaupungit. 

Lue myös