Hyvät ideat ja tarkka toteutus yhdistivät HSL:n ensimmäisen mobiilikilpailun voittajia. Helmi–huhtikuussa järjestettyyn kisaan osallistui 60 kehittäjää, joista kuusi parasta palkittiin torstaina 12. toukokuuta. Kisan aiemmat vaiheet voi kerrata sen blogista.
Jo olemassaolevien palveluiden sarjan voittajat ReittiGPS ja Tässä.fi edustavat kahta erilaista lähestymistapaa. Applen laitteissa toimivan ReittiGPS:n tehnyt Markus Halttunen kertoi lähtökohdan olleen yksinkertaistaminen: olen tässä ja haluan päästä pisteeseen A. ”Ja mielellään ei tarvitse olla insinööri käyttääkseen sitä”, hän kuvaili kehitysfilosofiaansa.
Tässä.fi taas on selaimessa toimiva monitoimityökalu. Monipuolisuuteen on pyritty yhdistämään yksinkertaisuus esimerkiksi näyttämällä heti etusivulla kolme lähintä joukkoliikenteen pysäkkiä, sillä ”mobiilissa kukaan ei halua näppäillä osoitteita”, palvelun kehittäneen Adforen toimitusjohtaja Markus Tallgren kertoi.
Idea syntyi sormet jäässä
Käyttöliittymäoivallusten voittajista toinen tarjosi kuvallista ja toinen ääneen perustuvaa lähestymistapaa. Janne Käen RouteClock – jonka kisaan lähetetty versio muuten valmistui neljässä päivässä – syntyi pohdinnoista siitä, voisiko HSL:n olemassaolevat tiedot esittää käyttäjälle nykyistä havainnollisemmin. ”Perinteinen tapa on aikajana, mutta aloin miettiä, että kellotauluhan on aika intuitiivinen tapa”, Käki kertoi.
Juho Kostiainen sai ajatuksen Audioreitit-ohjelmasta talvella, jolloin puhelin oli syvällä taskussa ja kosketusnäyttöä oli hankala hipelöidä hanskat kädessä. Ohjelma kertoo ääniefektein, milloin on syytä lähteä matkaan kohti bussipysäkkiä ja miten kiire on. ”Jos äänet kuuluvat vähän sivusta, se tarkoittaa että reitti menee viereisessä korttelissa”, Kostiainen kertoi.
Konseptisarjan parhaana palkittu Seutuseikkailu on alkujaan kurssityönä syntynyt lisätyn todellisuuden suunnistus- ja ulkoilupeli, joka muistuttaa osin geokätkentää. Etsittävät virtuaaliaarteet ja niiden löytämiseksi kuljettavat reitit on rakennettu niin, että matkalla tulee käyttäneeksi julkisia liikennevälineitä. ”Viimeisenä vaiheena on yleensä aina pieni kävelyspurtti”, Tuomas Husu selitti.
Avoin data hyödyttää kaikkia
Nykyisestä rajapinnasta ja sen kehittämisestä esitettiin monta huomiota. Kunniamaininnan saanut Kyyti-sovelluksen kehittäjä Ilkka Pirttimaa muisteli, että ohjelma kehitettiin alun perin ennen kuin HSL julkaisi rajapintansa. Hän otti yhteyttä HSL:ään ja kertoi ohjelmastaan, jolloin vastaus kuului ”Hieno juttu, mutta älä julkaise sitä vielä, koska palvelimet eivät kestä”.
ReittiGPS:n ohjelmoinut Markus Halttunen kiitteli esityksensä lopuksi HSL:ää datan avaamisesta. Ratkaisun hyödyllisyydestä kertoo jotain sekin, että ReittiGPS:n maksullista versiota on myyty yli 10 000 kappaletta. Komeita lukuja oli myös kunniamaininnan saanut Andropas, jonka ilmaisversiolla on vajaat 19 000 latausta sekä Kyyti-ohjelmalla, joka on ladattu 7000 kertaa. RouteClock ei ole vielä ladattavissa App Storesta, mutta viimeistelyyn ei pitäisi mennä enää monta päivää. Muita vielä kehitysvaiheessa olevia voittajia ovat Audioreitit ja Seutuseikkailu.
Lisää näkyvyyttä on luvassa, kun voittajista järjestetään yleisöäänestys Oma kaupunki -palvelussa. Kilpailun tuomaristoon kuulunut Sanoman kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja Janne Kaijärvi kertoi palvelun tavoittavan kuukaudessa lähes kaikki pääkaupunkiseudulla asuvat internetin käyttäjät.
Teksti: Olli Sulopuisto
Lue lisää:
HSL Mobiilikilpailun voittoon ReittiGPS, RouteClock ja Seutuseikkailu