Tekoäly on seuraava iPhone

Artikkelikuva: Tekoäly on seuraava iPhone

Teköäly tulee muuttamaan digimaailmaa yhtä paljon kuin iPhone kymmenen vuotta sitten, ennustaa Dominik Krabbe EU:n teknologian tutkimuksen huippuyksikkö EIT Digitalista.

Uuden teknologian Mindtrek-messuilla syyskuussa Tampereella puhunut Krabbe kertoi, että kansainväliset investoinnit tekoälyyn ovat kasvaneet vuodessa 300 prosenttia. Google, Facebook ja muut digiyhtiöt käyttävät tekoälyyn 20–30 miljardia vuodessa.

“Tekoälyn kohdalla voidaan puhua jo hypestä. Se on muodikkain teknologiauutuus tällä hetkellä. Se tulee muuttamaan maailmaa yhtä paljon kuin iPhonen tulo markkinoille kymmenen vuotta sitten”, Krabbe sanoi.

Tekoäly tulee kaupunkien liikenteeseen

Tekoäly korostuu myös Helsingin kaupungin uudessa strategiaesityksessä. Krabben mukaan tekoäly tarjoaa kaupungeille paljon mahdollisuuksia esimerkiksi liikenteessä.

“Itseajavat autot pystyvät tekoälyn avulla hakemaan sujuvimmat liikennereitit. Tekoäly voi esimerkiksi säädellä liikennevaloja keskustelemalla älyautojen kanssa. Näin liikenteestä tulee sujuvaa. Se säästää ihmisten aikaa ja vähentää ilmastopäästöjä.”

Jotta esimerkiksi Helsinki voi hyödyntää tekoälyä kattavasti, kannattaa kaupungin kerätä paljon dataa, jota tekoäly voi analysoida.

“Tekoäly voi datan ja sensoreiden avulla seurata esimerkiksi vapaita parkkipaikkoja ja ohjata autot niihin. Tällä hetkellä merkittävä osa autolla ajamisesta keskustoissa menee parkkipaikkojen etsintään”, Krabbe sanoi.

Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium edistää tekoälyn hyödyntämistä Helsingissä.

Tuhoaako tekoäly ihmiskunnan?

Tekoälyyn liittyy myös riskejä. Krabbe pohtii, miten sosiaaliturvaa pitää uudistaa, jos tekoäly vie paljon työpaikkoja ja ihmisten täytyy kouluttautua uudelleen. Teslan perustaja Elon Musk ja Microsoftin perustaja Bill Gates ovat ilmaisseet huolensa tekoälyn käyttämisestä asevarustelussa.

“Rakennammeko jotain, mikä tuhoaa meidät? Tekoälylle pitää luoda maailmanlaajuiset eettiset säännöt”, Krabbe sanoo.

Google osti vuonna 2014 lontoolaisen tekoäly-yhtiö Deepmindin ja perusti eettisen komission pohtimaan tekoälyn etiikkaa. Deepmind kehittää tekoälyä, joka osaa opettaa itsensä ratkaisemaan vaikeampia ongelmia, kuin ihmiset osaavat ratkaista.

Katso videolta, miten Google Deepmindin tekoäly oppi itse kävelemään ja ylittämään esteitä:

EIT Digitalilla on käynnissä kilpailu, jossa teknologiayritykset voivat voittaa 100 000 euroa ja runsaasti julkisuutta. Lue lisää: https://www.eitdigital.eu/challenge/

Lue myös