Robotit kokeilussa: keräävät jäteastioita ja putsaavat seiniä

Artikkelikuva: Robotit kokeilussa: keräävät jäteastioita ja putsaavat seiniä

Pääkaupunkiseudulla kokeillaan kahta robottia kevään 2023 aikana. Toinen poistaa töhryjä seinistä ja toinen tyhjentää jätesastioita. Kokeilut ovat osa AutoMod-hanketta ja valittu Käytännön prototyypit -innovaatiokilpailusta.

Robotiikka voi helpottaa monien tehtävien tekemistä lähitulevaisuudessa, kuten vapauttaa ihmisiä toistuvasta työstä tai hoitaa konetta vaativia tehtäviä itsenäisesti. AutoMod – Autonomiset modulaariratkaisut -hankkeessa kokeillaan, millaisia kiertotalouden tehtäviä robotit voisivat hoitaa. 

Kaksi prototyyppiä valittiin pilotoitaviksi Käytännön prototyypit -invaatiokilpailusta loppuvuodesta 2022. Dimalog Oy tuo kokeiltavaksi seiniä puhdistavan robotin.  CONTAIn ratkaisu auttaa jäteastioiden keräämisessä haastavista paikoista. Molempia robotteja voi kuljettaa alustalla eli eräänlaisella robottien kimppakyydillä. AutoMod-hankkeessa on kehitetty liikkuvaa alustaa, jolla erilaisia työrobotteja voisi kuljettaa lähelle kulloistakin toimipaikkaansa.

Kokeilut selvittävät, millaisiin tehtäviin kuormautuvia robotteja voisi käyttää ja mitä robottien kuormaaminen vaatii. Prototyyppejä hiotaan alkuvuodesta 2023 ja demotaan keväällä Helsingissä ja Espoossa. Lue kummastakin lisää AutoMod-hankkeen omilta sivuilta.

Autonomiset muodulaariratkaisut (AutoMod) -hankkeessa kokeillaan työ- ja palvelurobotteja, jotka vastaavat älykkään kaupungin kiertotaloushaasteisiin sekä alustaa, jolla näitä robotteja voi kuljettaa. Tavoitteena on luoda uudenlainen palvelujen ja liiketoiminnan ekosysteemi, jossa liikkuvien alustojen kuljettamat työ- ja palvelurobotit ratkaisevat älykaupungin kiertotaloushaasteita. 

Jutun pääkuva: Seppo Narinen 

Lisätietoa

Projektipäällikkö Noora Reittu

Noora Reittu
Projektipäällikkö
+358 40 848 1343
noora.reittu@forumvirium.fi

Lue myös