Kokeiluhaun voittajat yhdistävät voimansa: parannusta talvikunnossapitoon ja hiekannostoon

Artikkelikuva: Kokeiluhaun voittajat yhdistävät voimansa: parannusta talvikunnossapitoon ja hiekannostoon

Kokeilun tavoitteena on kerätä ja analysoida kunnossapitoajoneuvoista ja ympäristöstä saatavaa dataa kokonaisvaltaisemmin. Näin resurssit osataan jatkossa kohdistaa yhä paremmin sinne, missä lumi, jää tai katupöly häiritsevät kaupunkilaisia eniten.

Helsingin talvikunnossapito ja hiekannosto saattaa sujuvoitua jatkossa merkittävästi. Kevään aikana kokeilemme uusia innovatiivisia ratkaisuja toimenpiteiden seurantaan ja mallintamiseen. Useiden eri tietolähteiden yhdistäminen kaupungin digikaksosen avulla luo yksittäisistä tiedonjyvistä laaja-alaista näkemystä.

Forum Virium Helsingin ja Staran yhteishanke Liikkumisen digitaalinen kaksonen palvelujen mahdollistajana (LiiDi2) avasi joulukuussa 2022 kokeiluhaun, jossa etsittiin innovatiivisia ratkaisuja kunnossapitotoimenpiteiden ja olosuhteiden analysointiin. Staran liikkuvaa kalustoa ja kaupunkiympäristöä hyödynnetään kokeilussa IoT-alustana.

Hankkeen tavoitteena on kokeilujen avulla kehittää myös kaupunkitasoista vakioitua asennusmallia, jolla yritykset ja toimijat voisivat jatkossa asentaa uusia IoT- ratkaisuja vaivattomasti.

LiiDi2-hankkeen kokeiluhaun voittajat

Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä kymmenen, joista käytännön kokeiluun valittiin viisi yritystä. Ratkaisujen toteutuskelpoisuuden ohella hakemuksissa arvioitiin erityisesti niiden innovatiivisuutta ja todennäköistä vaikuttavuutta.

Wapicen konenäköön ja tekoälyyn perustuva liikennelaskenta auttaa analysoimaan kunnossapitotoimenpiteiden vaikuttavuutta kaupunkiympäristössä.

“Wapice on suomalainen ohjelmistoyritys, jonka ratkaisut ovat alan johtavien teollisuus­yritysten käytössä ympäri maailmaa. Toimimme asiakkaidemme teknologia­partnerina ja autamme heitä hyödyntämään digitalisaation tuomia mahdollisuuksia parhaalla mahdollisella tavalla”, yrityksen Product Manager, IoT for Smart Cities Jari Kuusisto kertoo.

Kaltiot-yrityksen mikroilmastosta keräämä aluekohtainen data laajentaa yllä- ja kunnossapitotyön tietopohjaa ja toimii tuotannon päätöksenteon tukena. Erityisesti talvi- ja kevätkauden nivelkohdassa saadun datan avulla voidaan tehdä ennakoivia toimenpide- ja kalustoratkaisuja.

SWARCO kerää kokeilussa paikallista ilmanlaatutietoa sekä liikkuvasta kalustosta käsin että kiinteällä sensorilla. Tämä auttaa ymmärtämään kunnossapitotyövaiheiden tuottamia hiukkaspäästöjä ja optimoimaan työnsuunnittelua ja -johtamista.

“Toimimme suurelta osin liikenteen parissa, jolla on suuri vaikutus ilmanlaatuun. Haluamme olla mukana löytämässä ratkaisuja, joiden avulla voimme parantaa ihmisten elämää ja kaupunkiympäristöjen viihtyisyyttä”, yrityksen Business Development Lead Robert Lang kertoo.

GSGroup Finland Oy pyrkii kokeilussa mallintamaan kunnossapidon työvaiheita uudella tavalla hyödyntämällä väylätekniikan tietoja. Yrityksen ratkaisu yhdistää työvaiheet paikkatietoon ja analysoi tiedon reaaliajassa.

“Pyrimme muun muassa kalustonhallintaratkaisuilla ketteröittämään asiakkaidemme toimintaa ja edistämään digitalisaatiota”, yrityksen Business Unit Manager Finland Pekka Naukkarinen toteaa.

Oinride keskittyy kokeilussa kuorma-autojen FMS- ja lisälaitteiden EN-15430-1 tiedonkeruun ja -siirron protokollien analysointiin ja visualisointiin.

“Oinride Oy keskittyy robottiratkaisuihin vaativissa ympäristöissä. Tässä kokeilussa arvioimme liikkuvan kaluston toimenpiteiden vaikuttavuutta käyttöasteiden ja elinkaarenhallinnan näkökulmasta”, Oinride Oy:n toimitusjohtaja Ahmed Abdelazim sanoo.

Forum Virium Helsinki onnittelee voittajayrityksiä ja kertoo kokeilun etenemisestä ja tuloksista kevään mittaan.

Liikkumisen digitaalinen kaksonen palvelujen mahdollistajana (LiiDi2) -hanke luo mallin liikkumisen digitaaliselle kaksoselle ja kehittää uusia menetelmiä datan keräämistä ja käyttöön saattamista varten. Hankkeen toteuttavat Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara.

kuva: Vesa Laitinen

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Lue myös