Projektiesittely ---

Pinta – Interaktiiviset näytöt tukevat kaupungin digitaalista opastusta

Artikkelikuva: Projektiesittely

Helsingin kaupunki ja Forum Virium Helsinki ovat yhdessä kehittäneet ja testanneet digitaalista opastusta sekä vuorovaikutteisia palveluita jo vuodesta 2011.

Helsingin kaupunki ja Forum Virium Helsinki ovat yhdessä kehittäneet digitaalista opastusta ja vuorovaikutteisia palveluita kaupungin digitaalisille näytöille jo vuodesta 2011 alkaen. Digitaaliseen opastukseen keskittyvä Pinta-hanke käynnistyi vuonna 2013. Pinta-hanke on Helsingin kaupungin ja Forum Virium Helsingin yhteishanke, jonka rahoitus tulee Helsingin kaupungin innovaatiorahastosta. Mukana ovat Helsingin kaupungin viestintäyksikkö, kaupunginkirjasto ja rakennusvirasto, Helsingin markkinointi Oy sekä Helsingin Seudun Liikenne (HSL). Hankkeessa kehitetään digitaalisiin pintoihin paikallista ja ajankohtaista sisältöä tarjoavaa interaktiivista opastuspalvelua.

Pinta-hankkeessa kehitettävää kaupunkinäytöillä toimivaa opastuspalvelua kokeiltiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2013 Clear Channelin katunäytöillä. Projektissa opastuspalvelua testattiin mm. Helsingin kaupungin erilaisissa asiakaspalvelupisteissa. Kesällä 2015 katunäytöt uudistuivat, mikä mahdollisti entistä interaktiivisemman opastuspalvelun myös katutilassa.

Kaikki Helsingin kaupungin katunäytöt ovat interaktiivisia kosketusnäyttöjä, joissa pyörii karttapohjainen opastussovellus. Napauttamalla karttaa käyttäjä saa opastussovelluksesta esille lisätietoja kiinnostavista paikoista ja tapahtumista sekä mahdollisuuden katsoa esimerkiksi lähimpien julkisen liikenteen pysäkkien tiedot. Palvelua voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Sisällöt opastussovellukseen haetaan kaupungin avoimista datalähteistä, joita kuka tahansa muukin palveluntuottaja voi hyödyntää. Lähteinä käytetään esimerkiksi Helsingin kaupungin ja Metro-lehden uutisia, Linked events -tapahtumarajapintaa sekä HSL:n pysäkki- ja reittitietoja.

Opastuspalvelu on ollut ehdolla digitaalisten markkinointiviestinnän töille tarkoitetussa Grand One -kilpailussa, kategoriassa innovatiivinen digitaalinen palvelu.

Katunäytöt palautekanavana

Digitaalinen opastus nähdään tärkeänä osana kaupungin perusopastuksen kokonaisuutta. Opastuksen kehittämisen lisäksi Pinta-kokeiluissa kerätään kokemuksia laajemminkin vuorovaikutteisista palveluista kaupungin digitaalisilla pinnoilla, esimerkiksi osallistavien kampanjoiden ja kyselyiden avulla. Kaupungin erilaiset tapahtumat ovat saaneet näkyvyyttä katutilan opastuspalvelussa. Forum Virium Helsinki on pitkäkestoisesti tehnyt yhteistyötä kaupungin yksiköiden kanssa viedäkseen eteenpäin laajempaa suunnitelmaa siitä, miten vuorovaikutteiset näytöt voivat toimia osana kaupungin informaatio- ja opastejärjestelmää.

Opastuspalvelun käyttäjäanalytiikkaa vuodelta 2015

Helsinki-päivä -kampanjan aikana käyttäjien määrä kasvoi.

Helsinki-päivää vietettiin 12.6. Lue lisää kevään ja kesän kampanjoista.

Kaupunki käyttöliittymänä: digitaaliset pinnat väylänä kaupungin tapahtumiin ja palveluihin

Tutustu muihin Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin kaupunkitilan digitaalisiin näyttöpintoihin liittyviin projekteihin ja kampanjoihin:

#pinta #kaupunkikäyttöliittymänä #opastuspalvelu #kaupunkinäytöt #digitaalinenopastus

Digitaaliset ja interaktiiviset näytöt toimivat tulevaisuuden Helsingissä kanavana niin opastus- kuin infopalveluissa.


Yhteyshenkilöt

Kuva

Jenni Niemiaho

#digihelsinki #media
puh. +358 40 167 6680
jenni.niemiaho(at)forumvirium.fi