Kilpailutyöt Helsingin keskustakirjastoksi esillä kaupunkinäytöillä

Artikkelikuva: Kilpailutyöt Helsingin keskustakirjastoksi esillä kaupunkinäytöillä

Kilpailutyöt Helsingin keskustakirjastoksi esillä kaupunkinäytöillä

Kuusi keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailussa jatkoon päässyttä työtä uusine kuvineen ja pienoismalleineen ovat esillä Meilahden taidemuseossa 23.3. – 5.4.2013 Näyttelyn lisäksi kilpailutöihin voi tutustua eri puolilla Helsingin keskustaa sijaitsevilla Clear Channelin ja Helsingin kaupungin katunäytöillä.

Näyttelyn ja kilpailun verkkosivujen lisäksi kaupunkilaiset voivat äänestää omaa suosikkityötään eri puolilla ydinkeskustaa sijaitsevilla kosketusnäytöillä. Interaktiivinen äänestys on suunniteltu yhdessä Forum Virium Helsingin kanssa osana laajempaa kaupungin digitaalisten näyttöpintojen kehitystyötä. Yleisön mielipide esitellään tuomaristolle ja julkaistaan verkossa. Tuomaristo valitsee arkkitehtuurikilpailun voittajan näyttelyssä esiteltävien ehdotusten joukosta. Voittaja julkistetaan kesäkuussa.

Loppukilpailuun päässeet kuusi ehdotusta valittiin yli 540 työn joukosta marraskuussa 2012. Kilpailijoilla on ollut kolme kuukautta aikaa työstää ehdotuksiaan tuomariston antamien suuntaviivojen mukaisesti. Tuomariston puheenjohtaja, sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, pitää Keskustakirjasto-hanketta tärkeänä sekä helsinkiläisille että koko Suomelle.

”Suomalainen kirjastolaitos on poikkeuksellinen. Tällaisia kävijämääriä ja kirjastojen näin vahvaa merkitystä ei ole muualla. Sitä tulee arvostaa ja edelleen kehittää”, korostaa näyttelyn avaava Viljanen.  Keskustakirjasto toisi Viljasen mukaan Helsingin keskustaan kaupunkilaisten kaipaamia maksuttomia julkisia tiloja. ”Keskustakirjastosta suunnitellaan kaikille avointa rakennusta ja sivistyksen kehtoa, eräänlaista uudenajan ”sampoa”, joka tuo hyvinvointia ja osaamista sekä parantaa kaupunkilaisten osallistumisen mahdollisuuksia”, Viljanen visioi.

Forum Virium Helsinki vie eteenpäin suunnitelmaa siitä, miten vuorovaikutteiset näytöt voivat toimia osana kaupungin informaatio- ja opastejärjestelmää. Kaupunkiympäristössä kosketusnäytöt voisivat avata ohikulkijoille täysin uuden käyttöliittymän kaupunkiin. Pienemmillä interaktiivisilla piloteilla on kokeiltu näyttöjen toiminnallisuuksia sekä kerätty kokemuksia käytettävyydestä ja tuotantoprosessista.

Aiemmin keväällä kirjaston E-kirjapalveluihin saattoi tutustua kaupunkinäytöillä, joissa tarjoiltiin ohikulkijoille sähköisiä lukuvinkkejä. Kaupunginkirjasto ja Forum Virium Helsinki toivat tällä kampanjalla kirjaston e-kirjakokoelmaa kaupunkilaisten tietoisuuteen.

Forum Virium Helsinki
Forum Virium Helsinki kehittää uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin ja muiden julkisten toimijoiden kanssa. Helsingin kaupungin asukkaat osallistuvat palvelujen kehittämiseen ja testaamiseen. Tavoitteena on synnyttää parempia palveluita ja kasvavaa liiketoimintaa vahvan osaamisen perustalle sekä avata yhteyksiä kansainvälisille markkinoille. www.forumvirium.fi

Lue myös